Η θέση και η κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον καιρό των Μνημονίων ήταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου, η Δημοτική Κίνηση «Άλλος Δρόμος».
Bασικοί ομιλητές της βραδιάς ήταν ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, η δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης – Αθήνα» Ελένη Πορτάλιου, ο συνάδελφός της από τη «Δράση για μιαν Άλλη Πόλη» στα Βριλήσσια Γιάννης Τσούτσιας και ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου και επικεφαλής της Κίνησης «Άλλος Δρόμος» Άρης Παπαδοκωστόπουλος.
Κοινός τόπος όλων των ομιλητών η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια καθώς έχει φορτωθεί με αρμοδιότητες που της άρμοζαν μεν, αλλά χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους με συνέπεια οι δήμοι να μετατρέπονται σε νέους φορομπηχτικούς μηχανισμούς.
Όπως τονίστηκε, οι πόροι των δήμων παρακρατούνται κατά παράβαση του νόμου, καταχρηστικά, και έχουν μειωθεί τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια κατά 60%. Ως εκ τούτου οι δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν και να διατηρήσουν βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τις αθλητικές υποδομές… Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ότι στους δήμους δοκιμάζονται όλες οι νέες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες εξαθλιώνουν την εργασία: ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, δίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις για την ανακύκλωση της εργασίας.
«Στόχος όλων των παραπάνω είναι να καταργηθεί το αποκεντρωμένο κοινωνικό κράτος, οι κοινωνικές υπηρεσίες και να δημιουργηθεί ένα ευάλωτο εργατικό δυναμικό ώστε το ιδιωτικό κεφάλαιο να αναλάβει τις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μοναδικό σκοπό το κέρδος» υπογράμμισαν οι ομιλητές.
Ως απάντηση στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που ολοένα χειροτερεύει, ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος τόνισε πως υπάρχει άλλος δρόμος. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να βρει άλλο βηματισμό. Να στηριχθεί στην ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και τη συνευθύνη όλων μας στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή όσων αφορούν την καθημερινότητα και τις προοπτικές των πολιτών. Να συνδέσει τα τοπικά προβλήματα με τα κεντρικά, αναζητώντας άλλο δρόμο έξω από τα μνημόνια και τις τρόικες. Και κυρίως να προβάλλει άλλες αξίες σαν απάντηση σ’ αυτό που όλοι βιώνουμε σήμερα: να αναδειχθεί το συλλογικό και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην ιδιωτική αξιοποίηση, η κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στη βαρβαρότητα, η γνώση απέναντι στις προσλήψεις, η δημοκρατία απέναντι στην κοινωνική βία.»