Παύλος Χρηστίδης:Η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα, αλλά πολύ περισσότερο έχει χάσει την πολιτική σχέση με το λαό που την εξέλεξε

Σημεία παρέμβασης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στο «Πρώτο Πρόγραμμα»- 105,8 και στην εκπομπή «Ισορροπίες & Ανισορροπίες» με τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα:

 

Για το ελπιδοφόρο κλίμα που επιχειρεί να «καλλιεργήσει» η Κυβέρνηση.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα, αλλά πολύ περισσότερο έχει χάσει την πολιτική σχέση με το λαό που την εξέλεξε. Όσο και να αγωνίζεται επικοινωνιακά, προκειμένου να περάσει μία επιτυχία προς τα έξω, έχει αθετήσει πλήρως κάθε υπόσχεση που έδωσε στον ελληνικό λαό. Παρατηρούμε ότι τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας (ΕΝΦΙΑ, συντάξεις, μείωση επικουρικών συντάξεων κατά μέσο όρο στο 40%) όσο και σε ζητήματα, όπως είναι η περίπτωση του «Ελληνικού», η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ενεργεί με δυσμενείς όρους για το μέλλον της χώρας.

Επομένως, αν δεν υπάρξει μία εθνική στρατηγική, η οποία θα μας βγάλει με ασφάλεια από τη μνημονιακή κρίση αλλά και θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις παθογένειες, που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, τότε δυστυχώς θα γυρνάμε γύρω από μία μαύρη τρύπα, η οποία μπορεί σε δύο χρόνια από τώρα να μας ρουφήξει αλλά αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να την αφήσουμε οριστικά πίσω μας.   

 

Για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση.

Δε μπορεί να μπαίνει όλη η αντιπολίτευση στο ίδιο σακί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τόσο στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, τα οποία η κυβέρνηση έφερε χθες άρον άρον στο τραπέζι με στόχο να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, όσο και σε αλλά ζητήματα που αφορούσαν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον αναπτυξιακό νόμο, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς μία κατεύθυνση που θα έδινε λύσεις στην κυβέρνηση ως προς τη διαπραγμάτευσή της με τους ευρωπαίους εταίρους. Προφανώς, είναι θετικό το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι η αξιολόγηση κλείνει με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με αυτούς που θα έκλεινε πριν από έξι μήνες και αυτό συνεπάγεται ένα κόστος, το οποίο υποχρεούται να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

 

Για τη συγκέντρωση με σύνθημα «Παραιτηθείτε».

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη συζήτηση και εξέλιξη. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πρώτη που ζήτησε πριν από πολύ καιρό από το βήμα της Βουλής την παραίτηση της «Κυβέρνησης Τσίπρα», αλλά έθεσε και ένα επιπλέον ζήτημα με σκοπό τη σύσταση μιας Κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με σκοπό να βγούμε οριστικά από την κρίση. Σεβόμαστε απόλυτα ότι πρόκειται για μία «ακομμάτιστη» διαδικασία και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί μπορεί να το κάνει πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα.

 

Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. 

Η Φώφη Γεννηματά έχει καταθέσει στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μία δέσμη συνταγματικών αλλαγών για την απλή αναλογική αλλά και για το πως μπορεί να δίνεται το «μπόνους» των 50 εδρών σε συνδυασμό με το σπάσιμο των περιφερειών. Είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συζήτηση και προχθές κάναμε μία ανοιχτή συζήτηση στην Τεχνόπολις στο Γκάζι για αυτό το θέμα. Επομένως θα συμβάλουμε και θεωρούμε ότι η εν λόγω διαδικασία πρέπει να ανοίξει και να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύνταγμα. Ωστόσο θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη τυπική διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να ανοίξει τη συζήτηση όσο το δυνατόν ταχύτερα.

 

Για το άνοιγμα του κ. Σαμαρά σε στελέχη της κεντροαριστεράς

Είναι σημαντικό, ότι ο κ. Σαμαράς έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση, αναγνωρίζει ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία υπήρξαν υπουργοί από το 2010, ανήκουν στο μεταρρυθμιστικό τμήμα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με πληθώρα μεταρρυθμίσεων και δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όλες αυτές οι δυσμενείς αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, αφορούν δικαιώματα τα οποία ανακαλώνται και στα οποία συνέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κατοχυρωθούν. Αλλά και στην περίοδο της κρίσης είδαμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπως οι οικονομικοί εισαγγελείς, η διαύγεια, η ανοιχτή διακυβέρνηση, η δυνατότητα παρέμβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ο «νόμος Κατσέλη», ο οποίος συνιστά «νόμο ΠΑΣΟΚ», που ο ΣΥΡΙΖΑ δε στήριξε. Επομένως είναι θετικό που το πολιτικό σύστημα αλλά και ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν άνθρωποι που προσέφεραν παραγωγικό έργο.  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή