Υπάρχουν ακόμα επαγγέλματα με προοπτικές

Σε λίγες μέρες, όσα παιδιά έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Αυτό στο οποίο θα δηλώσουν σε ποιες σχολές θα ήθελαν να φοιτήσουν. Ελπίζοντας ότι θα πετύχουν όχι μόνο την είσοδό τους σε αυτές αλλά και μία επαγγελματική σταδιοδρομία στη συνέχεια. Έχουν ελπίδες;

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται δύσκολο. Δουλειές με σίγουρη εξασφάλιση δεν υπάρχουν πιά. Αντίθετα, άνθρωποι που χρόνια είχαν μια δουλειά τώρα τη χάνουν. Άλλοι βλέπουν να μειώνονται συνεχώς οι αμοιβές τους και άλλοι είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η εκμετάλλευση γνωρίζει δόξες και επαγγέλματα που είχαν σίγουρο μέλλον τώρα αντιμετωπίζουν τεράστια κρίση.
Για παράδειγμα, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί. Δουλειά στρωτή, συγκεκριμένη κι ευχάριστη. Στα χρόνια της ευμάρειας είχε αξιοπρεπή αμοιβή και εξασφάλιση. Όταν η ανεργία άρχισε να αυξάνεται, υπήρξε καταφύγιο για όσους δεν άντεχαν την επαγγελματική ανασφάλεια. Κι όταν η κρίση εμφανίστηκε έγινε δουλειά περιζήτητη. Οι βάσεις αυτών των σχολών διέγραψαν μια σταθερή ανοδική πορεία φτάνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έφτασαν να αγγίζουν τα επίπεδα των περιζήτητων σχολών. Μέχρι που κόπηκαν οι διορισμοί στο δημόσιο. Κι άρχισαν οι μισθοί των πρωτοδιοριζόμενων να κατακρημνίζονται ενώ οι αμοιβές των παλαιότερων να περικόπτονται.
Φέτος οι επιστήμες της Εκπαίδευσης αποτελούν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού. Δεν μπορούν να τις δηλώσουν πλέον τόσα πολλά παιδιά όσα στο παρελθόν. Είναι μόνο γι’ αυτούς που την επέλεξαν ως κύρια Ομάδα προτίμησής τους. Συμβαίνει λοιπόν το εξής αναπάντεχο. Οι υποψήφιοι, φέτος, σε αυτές τις σχολές  είναι λίγοι και, φυσικά, οι περισσότεροι θα περάσουν και μάλλον εύκολα. Σε άλλες σχολές θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, θα υπάρξει συνωστισμός υποψηφίων στην πόρτα τους, ενώ στα Παιδαγωγικά η πρόσβαση θα είναι άνετη. Είναι καλό όμως αυτό για τους υποψήφιους; Ή μήπως δεν πρέπει να χαρούν και τόσο αφού διορισμοί δεν προβλέπονται σύντομα ; Έκαναν την έξυπνη επιλογή ή την (σχεδόν) αδιέξοδη;
Αντίστοιχες αγωνίες και ερωτήματα έχουν και τα παιδιά που θα επιλέξουν άλλες σχολές. Το κριτήριο «πόσο καλή είναι η σχολή» έχει υποσκελιστεί από το κριτήριο «ναι, αλλά θα βρω δουλειά;». Εδώ είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο ένας υποψήφιος συμπληρώνει το Μηχανογραφικό του Δελτίο. Η σειρά με την οποία θα επιλέξει τις σχολές ίσως καθορίσει όχι μόνο τα επόμενα 4-5 χρόνια της ζωής του αλλά πολύ περισσότερα. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας εκδίδει αναλυτικές οδηγίες, τα σχολεία εφιστούν την προσοχή των μαθητριών/των και τα φροντιστήρια καθοδηγούν τα παιδιά. Στα δικά μας φροντιστήρια, για παράδειγμα, της ατομικής βοήθειας σε κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, προηγείται τρίωρο σεμινάριο όπου αναλύονται διέξοδοι και προοπτικές ανά σχολή και ανά κλάδο.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες και αναλύσεις στις οποίες επιχειρείται να ανιχνευτεί η τάση που επικρατεί στη χώρα μας ως προς την οικονομική της πορεία, οι δυνατότητες και οι επαγγελματικές ευκαιρίες για νέους ανθρώπους. Στο γοργά μεταλλασσόμενο επίσης ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον επιχειρείται να αναζητηθούν ανερχόμενα επαγγέλματα, νέες ειδικότητες που θα γίνουν απαραίτητες και να προβλεφτούν θέσεις και ανάγκες απασχόλησης  που δεν υπάρχουν σήμερα αλλά θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον. Όσες και όσοι νέοι άνθρωποι βρεθούν κοντά σε αυτές, θα μπορέσουν να επωφεληθούν πριν υπάρξει ο επαγγελματικός κορεσμός ο οποίος ακολουθεί κάθε καλή ευκαιρία.
Σε πρόσφατη μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπερασματικά παρατίθεται ότι οι κατασκευές, εστίαση, αγροτοκτηνοτροφία, μεταφορές και υγεία είναι οι πέντε κλάδοι που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 – σε όρους απασχόλησης- είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθεί η δημόσια διοίκηση και άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
Τα βασικά ευρήματα αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελμάτων ανά ειδικότητα, αναδεικνύουν μια σχετικά σημαντική αύξηση στη ζήτηση για ειδικευμένους τεχνίτες, απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, απασχολούμενους στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, για τεχνικούς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας, για απασχολούμενους στην παροχή ατομικής φροντίδας, καθώς η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τέτοιου είδους ειδικότητες. Στην άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται: στους πωλητές στους τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ειδών ένδυσης και στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών προστασίας.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε επαγγέλματα σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως είναι αυτοί της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της νοσηλευτικής, του τουρισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της πληροφορικής, αναμένονται θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα μετά το 2016. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και είναι κλάδοι που θα απασχολήσουν τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο (τέταρτο κύμα βιομηχανικής επανάστασης).
Σταχυολογούμε, ενδεικτικά, ελπιδοφόρα επαγγέλματα: Στην Υγεία, μελέτες κάνουν λόγο για δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πανευρωπαϊκά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ επαγγέλματα με ζήτηση στο μέλλον είναι τα ακόλουθα: Χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Ιατρός κλινικός γενετιστής. Κλινικός παθολογοανατόμος. Φαρμακοποιός – φαρμακολόγος ή κλινικός φαρμακοποιός. Υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας. Μοριακός βιολόγος. Ιατρός επείγουσας ιατρικής. Ψυχολόγος με ειδίκευση στην κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων. Νοσηλευτής γηριατρικής. Πληροφορικός της υγείας.
Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία: Ενεργειακός μελετητής. Εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τεχνικός αυτοματισμών. Τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων. Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Εξειδικευμένο στέλεχος στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις κτιριακές εφαρμογές. Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα – δίκτυα αερίων. Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Τεχνικός αιολικών συστημάτων.
Γεωργία: Η τάση επιστροφής στην περιφέρεια είναι γεγονός και θα συνεχιστεί. Σε μια αγορά εργασίας στην οποία από το 2008 έως το 2013 χάθηκε το 23,4% των θέσεων εργασίας, η «απώλεια» στη γεωργία ήταν μόνο 7,4%, μικρότερη κάθε άλλου κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Χαρακτηριστικά προτεινόμενες θέσεις: Γεωπόνος. Στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας. Μηχανικός υποδομών και συντήρησης. Τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας. Βιοτεχνολόγος. Υπηρεσίες Βιολογικής Οικολογικής Γεωργίας. Υπηρεσίες Θερμοκηπίων. Τεχνικός Αρδεύσεων. Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων. Τεχνικός Πτηνοτροφίας – Αναπαραγωγής Αγροτικών ζώων.
Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί με Ναυτιλία, Πληροφορική, Ψηφιακή Τεχνολογία κι Επικοινωνίες, Ηλεκτρονικό εμπόριο, Μεταποίηση, Τρόφιμα και Δομικά υλικά και άλλα πολλά.
Κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν πολλές, υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Όπως υπάρχουν και ευκαιρίες και δυνατότητες. Ας οπλιστούμε με γνώση και θέληση για δημιουργία κι ας μην λησμονούμε τα λόγια του τραγουδοποιού: «η ζωή περνάει δίχως να κοιτάζει τη δικιά σου μελαγχολία» …

Πήγαινε στην κορυφή