Φώφη Γεννηματά:Δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα.Είναι αναξιόπιστη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη  Γεννηματά:Δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα.Είναι αναξιόπιστη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Συνέντευξη  Φώφης  Γεννηματά, Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ

και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στην εφημερίδα THESSNEWS

και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση

 

κ. Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά εκλογές όπως ο πρόεδρος της ΝΔ ή απλά να φύγει ο Πρωθυπουργός όπως το 2011 με την κυβέρνηση Παπαδήμου; Συμφωνείται με την συνθηματολογία #παραιτηθείτε και #fygete ;

Πρώτοι εμείς, βλέποντας εγκαίρως, τα νέα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούσε η Κυβέρνηση Τσίπρα, είπαμε  «παραιτηθείτε», για να μπορέσει μια Κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης . Ο κ. Τσίπρας προχώρησε μόνος του, τα έδωσε όλα και έφερε μια επαχθή συμφωνία με δυσμενέστατους όρους  για τη χώρα. Αυτή η συμφωνία δεν βγαίνει. Γι αυτό επανερχόμαστε και αναδεικνύουμε την  ανάγκη αλλαγής πολιτικής στη βάση μιας εθνικής γραμμής που θα οδηγήσει και σε αλλαγή όρων της συμφωνίας.

Αυτή η Εθνική γραμμή έχει τρεις στόχους.

1ον : Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία,  ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.

2ον: Επαναπροσδιορισμός του  στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα  στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.

3ον: Επιτάχυνση  της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα και  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύει  την  ανάγκη  να τεθούν και να υπηρετηθούν αυτοί οι εθνικοί στόχοι.

 

Στην κυβέρνηση υπόσχονται αλλαγή του οικονομικού κλίματος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου. Εσείς τι βλέπετε;

Δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα. Είναι αναξιόπιστη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, απομονωμένη πολιτικά και κοινωνικά και είναι ανίκανη να πραγματοποιήσει έργο. Είναι αναποτελεσματική. Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής τους είναι απολύτως αρνητικά. Στη διαπραγμάτευση τα έκαναν μαντάρα. Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε απολύτως τίποτα. Στην πρώτη περίοδο, που μας κόστισε 86 δις , φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Η δεύτερη περίοδος έχει εξίσου τραγική κατάληξη με την ταπεινωτική , μόνιμη εποπτεία.

«Το ταμείο είναι μείον». Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, πνίγουν τις επιχειρήσεις. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Το   επενδυτικό κλίμα  υπονομεύεται από την ίδια την Κυβέρνηση, οι επενδύσεις μπλοκάρονται από  τους ίδιους  τους Υπουργούς. 

Και μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση θριαμβολογεί πάνω στα ερείπια και προπαγανδίζει την θεωρία της ανάπτυξης που έρχεται ως δια μαγείας και με αυτόματο πιλότο. Πρόκειται για την νέα αυτ-Απάτη.

 

Αρκετοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία όταν αντιδρά για τα μέτρα που πήραν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν τα ίδια ψήφιζαν σωρηδόν οι ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και έπειτα. Πως απαντάτε;

Το ΠΑΣΟΚ με θάρρος ανέλαβε την ευθύνη να μην πτωχεύσει η Ελλάδα και κατάφερε να την κρατήσει όρθια. Το ΠΑΣΟΚ δεν κορόιδεψε τον κόσμο, δεν του υποσχέθηκε «λαγούς με πετραχήλια». Από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε την οικονομική καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ – Κώστα Καραμανλή, είπαμε την ωμή, δυσάρεστη, αλήθεια, που κανείς τότε δεν ήθελε να ακούσει και αναλάβαμε ευθύνες πολύ περισσότερες από αυτές που μας αναλογούσαν. Τη ίδια στιγμή που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η αντιπολίτευση τότε, μας πετροβολούσε και δεν πρόσφεραν ίχνος συναίνεσης, με πλήρη απουσία ελάχιστης εθνικής ευθύνης.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, την ώρα που μετά από σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού έστω δειλά η οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Διαπραγματεύτηκε επί έξη μήνες με καταστροφικά αποτελέσματα, έφερε ένα τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο και πριν λίγες ημέρες, υπέγραψε την «θανατική καταδίκη» της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, με την διαπαντός παραμονή μας σε μνημόνιο, με εξοντωτικούς φόρους, κόφτες, επιτηρήσεις και διεθνή κηδεμονία στο δημόσιο πλούτο της χώρας.

 

Μήπως αργείτε να ολοκληρώσετε τον διάλογο με Ποτάμι και λοιπές δυνάμεις; Υπάρχει ο φόβος να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η νέα Κεντροαριστερά και πολλά στελέχη σας να προστρέξουν στην “αγκαλιά” του Κ. Μητσοτάκη.

Η  ισχυρή Κεντροαριστερά  πολιτικά αυτόνομη και σαφώς οριοθετημένη και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ  είναι ανάγκη για τη χώρα και απαίτηση των πολιτών. Η κοινωνία αγκαλιάζει το εγχείρημα, για αυτό και προχωράει. Σε πείσμα πολλών που κάνουν ότι μπορούν, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, για να την εμποδίσουν ή να προωθήσουν λύσεις κορυφής ερήμην των πολιτών.

Ο δικός μας  στόχος είναι να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτή τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς  και οι οποίες έχουν φυσικά και διαφορές.  Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί. Στην πρόσφατη περιοδεία μου στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, η υπόθεση της κεντροαριστεράς γίνεται υπόθεση των πολιτών.

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έχει μετεξελιχθεί σε ένα πολιτικό μόρφωμα, χωρίς σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, με μοναδική στόχευση την άσκηση και τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας και δυστυχώς με καθεστωτικές αντιλήψεις και λογικές.

Η αγκαλιά του κ. Μητσοτάκη μόνο ελκυστική δεν μπορεί να είναι για στελέχη της κεντροαριστεράς.  Είναι μια ακόμα τυπική εκδοχή της συντηρητικής παράταξης .

 

Σχεδόν όλοι περιμέναμε ότι με την ανάληψη της προεδρία σας στο ΠΑΣΟΚ, θα επέστρεφε στο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου. Την πόρτα την κρατάτε ανοιχτή;

Το προσκλητήριο ισχύει και αυτό το ξέρει ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο χέρι τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή