Παύλος Χρηστίδης:ο σεβασμός στην αυτοτέλεια είναι δεδομένος, δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε

Συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην εκπομπή «Η δύσκολη ζωή στο πολιτικό ρεπορτάζ» του Δημήτρη Κουκλουμπέρη στο Ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5 fm» στις 05/07/2016

 

Κουκλουμπέρης: κ. Χρηστίδη, καλή σας ημέρα!

Χρηστίδης: Καλή σας ημέρα!

Κουκλουμπέρης: Ο εκλογικός νόμος διχάζει, τουλάχιστον έτσι γράφει το σύνολο του Τύπου, αρκετοί μιλούν και για ρήγμα, το κόμμα σας αποφάσισε να καταψηφίσει, η Δημοκρατική Αριστερά να υπερψηφίσει, θεωρείτε ότι δημιουργεί πρόβλημα αυτή η κατάσταση;

Χρηστίδης: Κοιτάξτε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έδειξε στις εκλογές του Σεπτέμβρη ότι ξέρει να συνθέτει και να ομογενοποιεί διαφορές οι οποίες ήταν παραδοσιακές ανάμεσα στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επομένως, σεβόμαστε την αυτοτέλεια των κομμάτων και σήμερα και αυτή είναι και η δύναμη της Δημοκρατίας, εμείς έχουμε την άποψή μας, θεωρούμε ότι ο νόμος τον οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι ένας νόμος και δεν αντιμετωπίζει το σύνολο των προβλημάτων τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τον εκλογικό νόμο και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα καταθέσουμε τη δικιά μας πρόταση στη Βουλή.

Κουκλουμπέρης: Θα μείνω λίγο στο θέμα των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Δημοκρατικής Αριστεράς, λέτε ότι υπάρχει η αυτονομία των κομμάτων, όμως βρίσκετε φυσιολογικό άλλο να λέει το άλλο κόμμα και άλλο ο εταίρος του; Την ίδια στιγμή να λέτε ότι θα παραμείνετε ενωμένοι, οι ψηφοφόροι, όμως, τι συμπέρασμα θα βγάλουν; Θα δημιουργηθεί σύγχυση, έτσι δεν είναι;

Χρηστίδης: Κοιτάξτε να δείτε, σίγουρα η άποψη του Θανάση Θεοχαρόπουλου, έτσι όπως θα εκφραστεί στη Βουλή, είναι κάτι το οποίο, νομίζω, θα συζητηθεί, είναι κάτι το οποίο κρίνεται και εν πάσει περιπτώσει έχει ένα σκεπτικό η Δημοκρατική Αριστερά στην ανάλυσή της, όπως κι ένα σκεπτικό έχουμε κι εμείς. Σε κάθε περίπτωση όμως θα συζητήσουμε, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός και πάνω στα οποία η Δημοκρατική Συμπαράταξη το τελευταίο διάστημα έχει καταθέσει προτάσεις, είναι προβλήματα τα οποία μας ενώνουν και μας βάζουν να καθόμαστε σε ένα τραπέζι και αξιακά αλλά και ιδεολογικά έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν. Σας επαναλαμβάνω, όμως και χωρίς να έχω καμία διάθεση να γλιτώσω την ερώτηση, ότι όλο αυτό θα συζητηθεί, σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. όπως και η ΔΗΜ.ΑΡ. σέβεται την απόφαση την οποία πήραμε εμείς.

Κουκλουμπέρης: Ναι, εννοείτε θα συζητηθεί προκειμένου να αναθεωρηθούν κάποιες αποφάσεις; Υπάρχει κάποια τέτοια συνεδρίαση κοινή που θα επανεξεταστεί η τελική θέση της Συμπαράταξης, αυτό μας λέτε;

Χρηστίδης: Όχι, σας λέω ότι ο σεβασμός στην αυτοτέλεια είναι δεδομένος, δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και επομένως την απόφαση την οποία παίρνει η ΔΗΜ.ΑΡ. τη σεβόμαστε και είναι προφανώς μία απόφαση την οποία τη δικαιολογεί με το δικό της τρόπο.

Κουκλουμπέρης: Αφήνει και αιχμές, βέβαια, περί αξιοπιστίας και λέει ότι δεν πρέπει να λέμε άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Δεν ξέρω… Αισθάνεστε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι κάνατε κάποια στροφή στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εκλογικού νόμου; Γιατί την προηγούμενη βδομάδα θυμάμαι που μιλούσαμε για μία ομόφωνη απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους και διατήρηση του 3% για να μπει κάποιο κόμμα στη Βουλή.

Χρηστίδης: κ. Κουκλουμπέρη, η απόφαση που είχαμε πάρει στη Συνδιάσκεψη, ήταν μία απόφαση η οποία περιελάμβανε εξίσου σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Αυτά είναι και το σπάσιμο των Περιφερειών, είναι και η ψήφος των Ομογενών, είναι, προφανώς,  και το γεγονός ότι σήμερα φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει μια βιασύνη να καταθέσει τον εκλογικό νόμο σε μια διαδικασία η οποία, φαίνεται, κάνει ένα «παζάρι». Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το ακολουθήσουμε και να το παρακολουθήσουμε. Γι’ αυτό και είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι εμείς θα καταθέσουμε τη δικιά μας πρόταση, απολύτως πιστή στην απόφαση της Συνδιάσκεψής μας, και εάν θέλει, όποιος θέλει μπορεί να έρθει να συζητήσει πάνω και στο δικό μας πλαίσιο συζήτησης.

Κουκλουμπέρης: Αφήνετε ανοιχτό, δηλαδή, το ενδεχόμενο, καταθέτετε δηλαδή τη δική σας πρόταση, η Κυβέρνηση αν τη κάνει δεκτή, αν την ενσωματώσει στο Νομοσχέδιο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα το υπερψηφίσει με βάση αυτές τις προσθήκες που θέλετε να υπάρξουν;

Χρηστίδης: Δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις, σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αυτή τη στιγμή είναι στη Διαβούλευση η πρόταση της Κυβέρνησης και υπάρχει μια συζήτηση, στη Διαβούλευση θα βγει και η δικιά μας πρόταση και πάνω σε αυτή θα ζητήσουμε από τα κόμματα όλου του δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν, διότι, κοιτάξτε, όπως θα πρέπει να απολογηθεί και να πει ο κ. Τσίπρας για ποιο λόγο έρχεται τώρα άρον άρον να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο και διαφορετικό από όσα έλεγε ο κ. Κουρουμπλής μέχρι πριν από 10 μέρες, άλλο τόσο θα πρέπει να μας εξηγήσει και η Νέα Δημοκρατία το εάν θεωρεί ότι ένα κόμμα με 19% ή με 20% μπορεί να παίρνει μπόνους 50 εδρών. Πόσο προοδευτικό είναι άραγε αυτό και πώς απαντά στα μεγάλα προβλήματα της Εθνικής Συνεννόησης. Διότι, εάν μου επιτρέπετε κ. Κουκλουμπέρη, θα ‘θελα να διευκρινίσω και κάτι ακόμα: την απλή αναλογική πρέπει να την εκλάβουμε ως μια βοήθεια στην Εθνική Συνεννόηση την οποία έχει τόσο ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός. Επομένως, η απλή αναλογική είναι κάτι η οποία, μαζί με το σπάσιμο των εδρών, μαζί με την ψήφο των Ομογενών, μαζί με την αντιμετώπιση όλων των παθογενειών που δημιούργησε το εκλογικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να βοηθήσει στις ευρύτερες συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση.

Κουκλουμπέρης: Στην παρούσα συγκυρία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, που είναι η βασική θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Εθνική Συνεννόηση, θυμάμαι ότι και πέρυσι τον Ιούνιο είχατε καταθέσει μία πρόταση υπέρ της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους, βλέπω όμως και διαβάζω τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων του κόμματος, όπως για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος, που λέει ότι δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σήμερα και το ερώτημα είναι αν, τελικά, οι αντιδράσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδήγησαν την κ. Γεννηματά να εισηγηθεί την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.

Χρηστίδης: κ. Κουκλουμπέρη, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η κ. Γεννηματά υφίσταται συνεχώς μια υποτίμηση η οποία δεν αξίζει ούτε στην ιστορία της ούτε στο πρόσωπό της ούτε στην πορεία της ως Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εδώ και έναν χρόνο και θα μου επιτρέψετε να πω με μια δόση μετριοπάθειας απέναντι στο πρόσωπό σας, δεν το λέω για εσάς, ότι είμαι και σίγουρος ότι αν δεν ήταν γυναίκα και ήταν άντρας στη θέση της επίσης δεν θα το είχε υποστεί όλο αυτό.

Κουκλουμπέρης: Από τους δημοσιογράφους εννοείτε ή από κορυφαίους παράγοντες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Χρηστίδης: Εννοώ γενικά από το κλίμα το οποίο δημιουργείται και από τους δημοσιογράφους οι οποίοι περιτριγυρίζουν πολλές φορές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συνεχώς ψάχνουν να βρουν μια αφορμή να δημιουργήσουν εσωτερικό ζήτημα. Εμείς αυτό το οποίο λέμε σε απόλυτο βαθμό είναι ότι έχουμε μια απόφαση, η απόφαση είναι δηλωμένη στα 50 σημεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εδώ και πολύ καιρό, έρχεται μία πρόταση εκ μέρους της Κυβέρνησης η οποία είναι διαφορετική, αρκετά διαφορετική, επομένως εδώ δεν μπορεί να μπαίνει σε μια διαδικασία: «είπε αυτό ο τάδε παράγοντας, είπε αυτό ο δείνα παράγοντας και αυτό περιόρισε την Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει πει η ίδια την άποψή της, αυτή είναι απόφαση, όπως σας είπα από την πρώτη στιγμή, ομόφωνη και επομένως οποιαδήποτε άλλου είδους συζήτηση, νομίζω, είναι περιττή.

Κουκλουμπέρης: Μάλιστα, ωραία. Οι δημοσιογράφοι, βεβαίως, κ. Χρηστίδη, κάνουν τη δουλειά τους. Οφείλουν να αναδεικνύουν θέματα, κάνουν ρεπορτάζ, καταλαβαίνετε και γνωρίζετε και λόγω της θέση σας, του Εκπροσώπου, πώς πρέπει να λειτουργεί με βάση τη δεοντολογία ένας δημοσιογράφος.

Χρηστίδης: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αναφέρομαι σε εσάς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι λέγεται ότι πότε η Φώφη Γεννηματά θέλει να γίνει ουρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ταυτόχρονα θέλει να γίνει ουρά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όπως γνωρίζετε δεν γίνεται. Κλίμα το οποίο, πολλές φορές, δημιουργείται από διάφορους οι οποίοι θέλουν να κρατούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πιεσμένη προς τα κάτω. Αυτή ήταν η αναφορά η οποία έκανα και προφανώς δεν είναι καμία αναφορά, και το γνωρίζετε πολύ καλά, όσον αφορά τη λειτουργία, το έργο και την προσπάθεια την οποία κάνουν οι δημοσιογράφοι καθημερινά και δεν είναι και κάποια άλλου είδους μομφή εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Κουκλουμπερης: Μάλιστα, πολύ ωραία, κ. Χρηστίδη, να σας ευχαριστήσω πολύ για την κουβέντα που είχαμε…

Χρηστίδης: Να ‘στε καλά, σας ευχαριστώ πολύ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή