Όπως όλοι θυμάστε ο εξαφανισθείς από το πολιτικό στερέωμα και ορθώς πράττων Αλογοσκούφης, είχε την
«φαεινή» ιδέα να κάνει την περίφημη απογραφή. Ο σκοπός του ήταν να χαντακώσει ακόμη
περισσότερο το ηττημένο ΠΑΣΟΚ. Έγινε η απογραφή, βρέθηκαν ελλείμματα και άρχισε να κινά τις υποψίες
της Ε.Ε. Για να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα δανεισμού, αύξησε και το ΑΕΠ γιατί, όπως διαπίστωσε η ΕΣΥΕ, ήταν χαμηλότερα από την πραγματικότητα. Όλοι αυτή η ιστορία ήταν η αρχή της περιπέτειας που ζούμε σήμερα.
Έρχεται μετά το ΠΑΣΟΚ με το «λεφτά υπάρχουν» και ανεβάζει το έλλειμμα από το 8,5% στο 13%.
Μας λέει ο ΓΑΠ ότι κυβερνά ένα έθνος διεφθαρμένων και πλακώνει η τρόικα με τα μνημόνια.
Αυτά που σας λέω είναι γνωστά. Αυτό που θέλω όμως να τονίσω είναι ότι όταν στο σπίτι ενός νοικοκύρη γίνεται κάτι στραβό, τότε αυτός τρέχει να το διορθώσει και δεν το κάνει βούκινο στον κόσμο. Εδώ για να χτυπηθεί πολιτικά ο αντίπαλος κατέστρεψαν τη χώρα. Το θέμα όμως είναι ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται. Πριν συνεχίσω θα πρέπει να σας πω ότι πολιτικά δεν είμαι υπέρ αυτής της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει τα σωστά να τα αναγνωρίζουμε. Το θέμα είναι λοιπόν η COSCO.
Όπως θυμόμαστε ο Καραμανλής έφερε την COSCO και παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, η Κατσέλη προσυπέγραψε ως υπουργός την συμφωνία με την κινέζικη εταιρεία. Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν σκληρές, «γίνεται ξεπούλημα και δεν συμμαζεύεται…» φωνασκούσαν. Παρά τις αντιδράσεις, η επένδυση γίνεται και από 166.000 εμπορευματοκιβώτια που ξεφορτώνονταν στον Πειραιά ετησίως, μέσα σε τρία χρόνια με τη νέα επένδυση που θα κάνουν οι Κινέζοι τα εμπορευματοκιβώτια θα φθάσουν τα 4,7 εκατομμύρια!!! Με τις επενδύσεις τους οι Κινέζοι δημιουργούν 500 νέες θέσεις εργασίας και εκσυγχρονίζουν τις προβλήτες με γερανούς της τελευταίας τεχνολογίας για να ξεφορτώνουν πολύ μεγάλα πλοία πράγμα που δεν ήταν εφικτό πριν. Το δημόσιο θα εισπράξει 4,3 δισ. ευρώ και το ύψος των επενδύσεων θα φτάσει τα 620 εκ. ευρώ. Το δεύτερο μέρος της επένδυσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει γιατί υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΟΚ έχωσε τη μύτη της και πάει να κάνει ό,τι και με τους Ρώσους.
Πώς όμως ανακατεύτηκε η επιτροπή ανταγωνισμού; Από μια επιστολή του σοσιαλιστή Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα που στάλθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου του 2009. Ο Μίχας υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή ισχυριζόμενος ότι το ελληνικό κράτος χορήγησε παράνομη κρατική ενίσχυση στην COSCO. Στην επιστολή αναφέρεται ότι δόθηκε κρατική ενίσχυση με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών. Στις 7 Μαΐου 2009 η Ομοσπονδία Λιμανιών Ελλάδος φέρεται να έστειλε επιστολή με την οποία ενημέρωνε την Ε.Ε. για τις παροχές από το ελληνικό κράτος προς την COSCO. Η Ε.Ε. άρχισε να το ψάχνει, οι Κινέζοι το έμαθαν και τώρα λένε ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα, δεν θα γίνει η επένδυση. Και είναι φυσικό από την πλευρά τους. Εμείς τι κάναμε; Δεν βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας; Για ποιο λόγο; Για προστατευτούν τα συμφέροντα κάποιων που λυμαίνονταν το λιμάνι; Θυμάμαι κάποτε που γύρισα από Αυστραλία με μια μικρή οικοσκευή έπρεπε να πληρώσω ένα σωρό «καφέδες» να βρουν τα πράγματα να τα εκτελωνίσουν κ.τ.λ.
Είναι γνωστό σε όλους για το πώς γίνονται οι έλεγχοι στα εμπορευματοκιβώτια και τί πράγματα περνάνε χωρίς εκτελωνισμούς. Τουλάχιστον από την COSCO αυτό το πράγμα δεν θα γίνεται. Οι Κινέζοι φαίνεται ότι δίδουν μεγάλη σημασία στον Πειραιά για το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων και ήρθε για τα εγκαίνια της προβλήτας ο πρόεδρος της COSCO Wei Jiafu. Αν αντιδιαστείλουμε την επένδυση της COSCO με άλλες απόπειρες επενδύσεων στην Ελλάδα, θα παρατηρήσουμε ότι οι υποψήφιοι δεν ήταν ελληνικές εταιρείες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και παρά τις καταλήψεις του λιμανιού και τις αντιδράσεις να προχωρήσει η επένδυση.
Ας πάρουμε τώρα για παράδειγμα την πώληση του ΟΠΑΠ. Εδώ οι μνηστήρες είναι κοινοπραξίες Ελλήνων και ξένων. Κατακυρώθηκε ο ΟΠΑΠ στους Τσέχους. Επτά μέρες πριν την κατακύρωση, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ κατακυρώνει οριστικά τον διαγωνισμό για τη συντήρηση, διαχείριση και εκσυγχρονισμό του μηχανογραφικού συστήματος του στην εταιρεία Ιντραλότ. Ο διαγωνισμός είχε κατακυρωθεί στην Ιντραλοτ στις 4/8/11. Από μια έρευνα που έκανα σχετικά με τους διαγωνισμούς του ΟΠΑΠ και την Ιντραλότ, θα έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο. Εκείνο που θυμάμαι πάντως και είναι εντυπωσιακό, είναι ότι προκηρύχτηκε ένας διαγωνισμός τον Μάρτη του 2004, τα μέλη της επιτροπής παραιτούνται τον Ιούνιο του ίδιου έτους και ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στην Ινταρλότ τον Αύγουστο ως άγονος!!! Σήμερα λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει η πώληση του ΟΠΑΠ, όχι γιατί δεν δόθηκε καλό τίμημα, αλλά γιατί η σύμβαση με την Ιντραλότ δημιουργεί επαχθείς όρους με του νικητές του διαγωνισμού τους Τσέχους.
Αυτά και άλλα ανάλογα συμβαίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και ντόπια συμφέροντα. Παρεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζουν όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και καθυστερούν οποιοδήποτε καλό έργο πάει να γίνει.
Κοιτάξτε τί γίνεται με το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δεν ακούγεται τίποτα, όχι γιατί δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές, αλλά γιατί υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης από ντόπια συμφέροντα, τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες κατάλληλες για να αρπάξουν την μερίδα του λέοντος. Να δούμε στο μέλλον πού θα καταλήξουν.
Όλα αυτά τα τερτίπια γνωστοποιούνται στους πιθανούς ξένους επενδυτές και είναι δραστικός ανασταλτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις έχουν βαλτώσει λόγω των παραπάνω αιτίων, αλλά και λόγω του ασταθέστατου καθεστώτος που διέπει την φορολογία επιχειρήσεων. Να συγχωράμε την Wind και Vodafon που αποφάσισαν να κάνουν κάποια επένδυση – αν και στη Wind το κράτος χρωστά 2.000.000 ευρώ από παλιότερη επένδυση του 2006!!!
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως έχω γράψει και άλλες φορές, διάφοροι αδαείς σύμβουλοι υπουργών έχουν κάποιες ανιστόρητες ιδέες για διάφορες παρεμβάσεις στην οικονομία. Μια από αυτές είναι οι διατάξεις για την φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού. Οι άνθρωποι νόμισαν ότι κάτοικοι εξωτερικού είναι οι όμοιοί τους που έβγαλαν λεφτά από τη χώρα, αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο και δηλώνουν πλασματική κατοικία έξω για αποφυγή φορολογίας. Ξέχασαν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, που με τις οικονομίες τους έχουν αγοράσει εδώ κάποιο σπίτι και τώρα καλούνται να πληρώσουν φόρο και εδώ και στο εξωτερικό. Ξεσηκώθηκαν, λοιπόν, οι Έλληνες της Μελβούρνης για το θέμα και απείλησαν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους από τη χώρα. Κάτι είχα γράψει για τις καταθέσεις στο προηγούμενο άρθρο μου για την ΕΡΤ. Μετά από αυτές τις απειλές το Υπ. Οικονομικών ξαναείδε το θέμα και με κάποιες ερμηνευτικές διατάξεις προσπάθησε να βάλει τάξη στα πράγματα. Αν υπάρχει και ντόπιος ανταγωνιστής που δεν κατάφερε να πάρει την δουλειά παρεμβαίνει με την βλακεία του ο λαός. Το λέω για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Έφτασαν οι άνθρωποι να διαφημίζουν στην TV ότι έφτιαξαν ιστοσελίδα που επεξηγούν όλα τα θέματα γύρω από την επένδυση γιατί τη βλακεία των αντιδρώντων πολιτών της περιοχής εκμεταλλεύονται άλλα συμφέροντα αντίθετα προς την επένδυση.
Βλέπετε λοιπόν ότι δυστυχώς βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας…