Ξεκίνησε το πρόγραµµα «Ανοιχτά Σχολεία» στην Αθήνα


Τη ∆ευτέρα 18 Ιουλίου, άνοιξε η αυλαία για τη δεύτερη περίοδο των δράσεων του προγράµµατος «Ανοιχτά Σχολεία» του ∆ήµου Αθηναίων, που υλοποιούνται σε 10 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας: Πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, Τέρµα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη.

Οι δράσεις είναι δωρεάν και περιλαµβάνουν ροµποτική, δηµιουργική απασχόληση, διδασκαλία χορών λάτιν, βιωµατικά εργαστήρια, περιβαλλοντικές δραστηριότητες και άλλα καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά προγράµµατα τα οποία απευθύνον- ται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 15 ετών. Το πρόγραµµα υλοποιείται µε την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος.

Αναλυτικά οι δράσεις που υλοποιούνται:
∆ράση ψυχαγωγίας: Αφιέρωµα στην τέχνη και την µουσική, σε συνεργασία µε το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ. Τα ανθρώπινα συναισθήµατα, τα ταξίδια και η φύση παρουσιάζονται µέσα από γνω στούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί από τους πί- νακες προβάλλονται µε την τεχνική του animation, ώστε να κινούνται και να ζωντανεύουν στα µάτια των παιδιών. Η παρουσίαση συνοδεύεται µε τρα- γούδια και µουσική. Η δράση διαρκεί µία ώρα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-8 ετών σε όλα τα σχολεία ανάλογα µε τη συµµετοχή.

 • ∆ιακοπές στο Σχολείο σε συνεργασία µε το: ΕΛΙΞ, προγράµµατα εθελοντικής εργασίας. Πρόκειται για καθηµερινό πρόγραµµα δηµιουργικής απασχόλησης, 8:00 – 14:00, µε διάρκεια 2 εβδοµάδες. Ειδικευµένοι παιδαγωγοί και οµάδες εθε- λοντών της ΕΛΙΞ από όλο τον κόσµο, θα αναπτύξουν δραστηριότητες και θα περάσουν µέρος των διακοπών τους δηµιουργικά, στον οικείο χώρο του σχολείου. (6-12 ετών) – 26ο, 135ο, 39ο/141ο ∆ηµοτικά Σχολεία

 • Η ορχήστρα του καλοκαιριού, σε συνεργα σία µε την Ορχήστρα των Χωµάτων. Πρόκειται για καθηµερινό πρόγραµµα δηµιουργικής απα- σχόλησης, 7:30-15:15, µε διάρκεια 2 εβδοµάδες, που περιλαµβάνει βιωµατικές δηµιουργικές δρα- στηριότητες καλοκαιρινής απασχόλησης γύρω από τους άξονες των εικαστικών, της µουσικής, και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. (6-12 ετών) 76ο ∆ηµοτικό Σχολείο, 17ο Γυµνάσιο.

 • Παρουσίαση χορών από τη Λατινική Αµερική σε συνεργασία µε τους GRIEGO LATINO. ∆ιδασκαλία και παρουσίαση στο κοινό λάτιν χορών από µεικτό χορευτικό συγκρότηµα: ΑΜΕΑ και άτοµα τυπικής ανάπτυξης από όλη την Αθήνα. Κάθε Σάβ- βατο 19:00-20.30, ανοικτή δραστηριότητα για κάθε ενδιαφερόµενο κάθε ηλικίας: χορογραφίες οµαδικές ή σε ζευγάρια, µε στόχο τη δηµιουργία ακαδηµίας χορού και την ανάπτυξη ταλέντων. 76ο ∆ηµοτικό Σχολείο.

• Τα Μουσεία ταξιδεύουν στα Σχολεία, σε συνεργασία µε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, ΤΕΑΠΗ. Τα µουσεία θα µεταφέ- ρουν τις µουσειοσκευές τους και θα δηµιουργούν συνθήκες διαπολιτισµικής επικοινωνίας. Οι δρά- σεις αυτές είναι ανοιχτές σε οµάδες παιδιών από τη γειτονιά ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση µε τα παιδιά της Αθήνας και µε τα παιδιά της Ανοιχτής ∆οµής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα. Κάθε Τρίτη 17.30-19:00 & Πέµπτη 11:00-12:30. (7-13 ετών) 132ο ∆ηµοτικό Σχολείο.

• Γνωριµία µε την εκπαίδευση STEM, µάθε παί- ζοντας µε τη SciCo, σε συνεργασία µε την Επιστήµη-Eπικοινωνία SciCo. Οι συµµετέχοντες θα εξοικειωθούν µε δύο από τους πυλώνες του όρου «εκπαίδευση STEM» και συγκεκριµένα µε την Επιστήµη (Science) και την Μηχανολογία (Engineering). Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και τη διερευνητική µάθηση τα παιδιά θα ανακαλύψουν βασικές έννοιες επιστήµης (µε έµφαση στη βιολογία και την ιατρική) και προγραµµατισµού/ ροµποτικής, τις οποίες θα κληθούν να χρησιµοποιήσουν για να δηµιουργήσουν ένα τελικό προϊόν. Μικρές οµάδες παιδιών για µία εβδοµάδα καθηµερινά 10:00-13:00. (10-15 ετών) 132ο ∆ηµοτικό Σχολείο.

• Λιλιπούτειοι Μηχανικοί & Ροµποτική, σε συνεργασία µε τον Oργανισµό Εκπαίδευσης Ροµποτικής, Τεχνολογίας & Μαθηµατικών STEM education. Πρόκειται για καθηµερινό πρόγραµµα δηµιουργικής απασχόλησης, 9:00 – 14:30, µε διάρκεια 2 εβδοµάδες. Μέσα από µια σειρά από ειδικά σχεδιασµένες δραστηριότητες, οι συµµετέχοντες µαθαίνουν τα βασικά δοµικά υλικά µιας κατασκευής, ανακαλύπτουν τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, µοχλοί) και εξερευνούν τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. (6-12 ετών) 1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο.

 • Ανοιχτός διάλογος εξοικείωσης µε την ανα- πηρία σε συνεργασία µε το Σωµατείο Σ.Κ.Ε.Π. – «Σύνδεσµος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους». Εκπαιδευτικό πρόγραµµα ενηµέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για την πραγµατικότητα της αναπηρίας το οποίο απευθύνεται σε µαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κοινωνι- κούς λειτουργούς κλπ. Στόχος: Η δηµιουργία «αντανακλαστικών» και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης και η προώθηση της ίσης συµµετοχής στην κοινωνία όλων των πολιτών  µε και χωρίς αναπηρία. Η δράση διαρκεί µία ώρα και υλοποιεί- ται ανάλογα µε τη συµµετοχή.

• ∆ηµιουργική απασχόληση των παιδιών προσφύγων και µεταναστών σε συνεργασία µε το: ΕΛΙΞ, προγράµµατα εθελοντικής εργασίας. Περιλαµβάνει ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δηµιουργικής απασχόλησης µέσω της µουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής και των παιχνιδιών καθηµερινά 9:30 – 14:30.
Στόχος η προετοιµασία των παιδιών στην οµαλή ένταξη στο ελ- ληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα και η προσφορά υποστηρικτικής επίδρασης στον πληθυσµό των προσφύγων. (6-12 ετών) 87ο – 35ο ∆ηµ. Σχολεία.

• Σχολεία χωρίς σύνορα, σε συνεργασία µε το ∆ίκτυο για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού. Μια εξειδικευµένη οµάδα εκπαιδευτικών, θα προετοιµάζουν καθηµερινά 9:00-13:00, τα παιδιά πρόσφυγες για την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο: Εκµάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Παράλληλη διδασκαλία της ελληνικής στους συνοδούς ενήλικες µαζί µε δράσεις ενηµέρωσης, αθλητισµού, ψυχαγωγίας, συναντήσεων κοινωνικοποίησης. (6-12 ετών) 51ο ∆ηµοτικό Σχολείο

• ∆ηµιουργικό Παιχνίδι, σε συνεργασία µε το ∆ίκτυο για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού. Ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δηµιουργικής απασχόλησης από εξειδικευµένη οµάδα εκπαιδευτικών του ∆ικτύου για τα δικαιώµατα του παιδιού. Οµαδικά παιχνίδια που υποστηρίζουν τα «σχολεία χωρίς σύνορα», καθηµερινά 12:00- 14:00. (6-12 ετών) 51ο ∆ηµοτικό Σχολείο.

 Οι διευθύνσεις των σχολείων είναι: – 1η ∆ηµοτική Κοινότητα: 51ο ∆ηµοτικό Σχολείο Ακοµινάτου 40 10438 Πλ. Βάθης, 35ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Κωλέττη 34 10682 Εξάρχεια, 1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο – Αδριανού 114, Πλάκα 10557 – 2η ∆ηµοτική Κοινότητα: 17ο Γυµνάσιο Κυνίσκας 29 Παγκράτι 11636 – 3η ∆ηµοτική Κοινότητα: 87ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Ορφέως 58 Βοτανικός 11854, 76ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Κυκλώπων 6 Άνω Πετράλωνα 11852 – 5η ∆ηµοτική Κοινότητα: 39ο και 141ο ∆ηµοτικά Σχολεία – Αχαρνών 399 και Τσούντα Τέρµα Αχαρνών 11143, 132ο ∆ηµοτικό Σχολείο -Ταϋγέτου 60 Γκράβα 11255 – 6η ∆ηµοτική Κοινότητα: 26ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φωκίωνος Νέγρη 63 Κυψέλη 11361 – 7η ∆ηµοτική Κοινότητα: 135ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Μοµφεράτου 94 Γκύζη 11474 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραµµα «Ανοιχτά Σχολεία», ανακοινώσεις, αλλαγές στο πρόγραµµα καθώς και αναλυτικά πληροφορίες για τις καλοκαιρινές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν, µπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://athensopenschools.weebly.com/.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή