Νέα ψηφιακή υπηρεσία της ΚΕ∆Ε για την υποστήριξη των δήµων


Ολοκληρωµένες υπηρεσίες υποστήριξης των δήµων της χώρας µε παροχή ψηφιακής προβολής και διευρωπαϊκής δικτύωσης καθώς και γραφείου υποστήριξης (Helpdesk) ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραµµάτων εγκαινιάζει η ΚΕ∆Ε. Η νέα υπηρεσία που θα προσφέρει στα µέλη της η ΚΕ∆Ε συνίσταται στη δοµηµένη ψηφιακή προβολή της αναπτυξιακής δυναµικής, των βέλτιστων πρακτικών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών όλων των δήµων στα αγγλικά και στα ελληνικά, στη δικτύωσή τους µε οµόλογούς τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και µε λοιπούς διεθνείς οργανισµούς, στην ενηµέρωσή τους για δυνατότητες χρηµατοδότησης από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράµµατα, και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Συγκεκριµένα, θα δηµιουργηθεί νέα ενότητα στους δικτυακούς τόπους της ΚΕ∆Ε, του ΙΤΑ και της ΠΕΤΑ, που θα αφορά στην ψηφιακή απεικόνιση πάνω στο Χάρτη της Ελλάδας όλων των δήµων της Χώρας, µε συνοπτική παρουσίαση του κάθε δήµου στα αγγλικά και στα ελληνικά, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του, τις αναπτυξιακές του προτεραιότητες, τις δραστηριότητές του, τα σηµαντικά έργα, τις βέλτιστες πρακτικές που έχει υλοποιήσει, θα παραπέµπει στο δικτυακό τόπο των δήµων και θα περιλαµβάνει αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό του δήµου. Επίσης θα δηµιουργηθούν θεµατικοί χάρτες της χώρας ανάλογα µε τον αναπτυξιακό προσανατολισµό των δήµων, για παράδειγµα αγροτική ανάπτυξη, θαλάσσιος τουρισµός, ιαµατικός τουρισµός, κ.α. και θα απεικονίζονται όλα τα θεµατικά δίκτυα πόλεων, όπως το ∆ίκτυο Υγειών Πόλεων, το ∆ίκτυο ∆ήµων Ιαµατικού Τουρισµού κ.α. ώστε ο επισκέπτης να µπορεί εύκολα να διακρίνει τους δήµους µε συγκεκριµένο αναπτυξιακό προφίλ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξης των δήµων, ήδη από τις αρχές Ιουνίου, η ΚΕ∆Ε έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (Helpdesk) των δήµων στην υποβολή προτάσεων σε προ- σκλήσεις που εκδίδονται από Ανταγωνιστικά Ευ- ρωπαϊκά Προγράµµατα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο δικτυακό τόπο της ΚΕ∆Ε και του ΙΤΑ έχουν αναρτηθεί Οδηγοί Ενηµέρωσης της ΕΕ για τα Αν- ταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράµµατα µε γενικές κατευθύνσεις υποβολής, ενώ ανακοινώνονται συ- στηµατικά και επιλεκτικά οι προσκλήσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτο- διοίκηση. Το Γραφείο Υποστήριξης (Helpdesk) σε Ανταγω- νιστικά Προγράµµατα της ΚΕ∆Ε βρίσκεται σε επαφή µε τα αντίστοιχα Εθνικά Σηµεία Επαφής ώστε να παρέχεται πληρέστερη ενηµέρωση και υποστήριξη στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοί- κησης. Επιπλέον, η ΚΕ∆Ε δηµιουργεί δίκτυα συ- νεργασιών µε οργανισµούς και φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ώστε να κινητοποιήσει την προοπτική συµµετοχής των ∆ήµων σε συµ- πράξεις για την υποβολή προτάσεων χρηµατοδό- τησης. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Γ. Πα- τούλης τόνισε πως η νέα υπηρεσία της ΚΕ∆Ε θα αποτελέσει «ένα χρήσιµο εργαλείο» για τους ∆ή- µους, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανα- πτυξιακών τους προοπτικών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταµατήσει να είναι ουραγός της Ευ- ρώπης στον τοµέα της ανάπτυξης».

 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ

  Για την προβολή τους στην παραπάνω ψηφιακή πλατφόρµα οι δήµοι θα πρέπει να αποστείλουν στην ΚΕ∆Ε στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά, τα εξής στοιχεία που συγκροτούν το προφίλ του κάθε δήµου: Α) Συνοπτικό αναπτυξιακό προφίλ του δήµου, µέχρι 6.000 χαρακτήρες, στο οποίο θα αναφέρονται ενδεικτικά: Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία χωροθέτησης και γεωµορφολογίας, πληθυσµού και σύνθεσης του κοινωνικού ιστού, επιχειρηµατικότητας, εκπαίδευσης Βασικών υποδοµών και ολοκληρωµένων παρεµ- βάσεων υγείας, µεταφοράς και επικοινωνιών, ψη- φιακής οργάνωσης και λειτουργίας, κοινωνικών υπηρεσιών, πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, επιχει- ρηµατικότητας, πολιτισµού iii. Ιστορίας και Πολιτισµού του τόπου και της γύρω περιοχής Ανταγωνιστικών πλεονεκτηµάτων και ευκαιρίες ανάπτυξης Βασικούς Άξονες Αναπτυξιακής Πολιτικής Ευρωπαϊκά Έργα (σηµαντικά έργα ΕΣΠΑ και Ευ- ρωπαϊκά) Β) Λογότυπο του δήµου σε υψηλή ανάλυση Γ) Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του ∆ήµου σε υψηλή ανάλυση ∆) Ηλεκτρονική ∆ιεύθυνση του ∆ήµου Ε) Στοιχεία Επικοινωνίας µε το ∆ήµο για τις παραπάνω πληροφορίες αναφέροντας, e-mail, τηλέφωνο, και υπεύθυνο επικοινωνίας ΣΤ) Έργα ή παρεµβάσεις που θα µπορούσαν να αποτελέσουν Βέλτιστες Πρακτικές, περιλαµ- βάνοντας τα ακόλουθα Συνοπτική περιγραφή της παρέµβασης, µέχρι 10.000 χαρακτήρες, αναφέροντας µεταξύ άλλων τεκµηριωµένη αιτιολόγηση που καθιστά την συγ- κεκριµένη παρέµβαση βέλτιστη πρακτική, ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσµατα και θετικές επιπτώ- σεις στην τοπική ανάπτυξη, στοιχεία προϋπολογι- σµού, χρηµατοδότησης, χρόνου υλοποίησης, συνεργαζόµενων εταίρων (αν υπάρχουν), πιθανές διακρίσεις και δηµοσιεύσεις. Φωτογραφικό Υλικό (αν πρόκειται για υποδοµή) σε υψηλή ανάλυση Για την αποστολή των παρα- πάνω στοιχείων, πληροφορίες και διευκρινήσεις µπορείτε να επικοινωνείτε µε την Υπεύθυνη του Γραφείου Υποστήριξης (Helpdesk) σε Ανταγωνι- στικά Προγράµµατα, κα Θεοδώρα Ζαχαριά, στο email thzachar@kedke.gr και στο τηλέφωνο 2103250300.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή