Ένα ανήκουστο έγκληµα ,Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ



Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ, Φιλόλογος


Ποιός έχει το καλύτερο τρακτέρ; Μια φράση που έστειλε στο θάνατο έφηβο δεκατεσσάρων χρόνων από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Τι τραγικό, αλήθεια, τι φρικτό και φρικιαστικό συµβάν!

Κανείς Έλληνας και Ελληνίδα, φαντάζοµαι, δεν έµεινε ασυγκλόνητος και βαθιά πληγωµένος από τον άδικο χαµό του δεκατετράχρονου νέου «φίλου» του δράστη. Για να εξηγήσει κανείς το γεγονός αυτό, πρέπει να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτιά του.

∆ιερωτώµαι και πιστεύω το ίδιο θα κάνει και κάθε καλόπιστος και νηφάλιος άνθρωπος, αν ο δράστης του εγκλήµατος αυτού, ο φερόµενος ως δολοφόνος του «φίλου» του (αν και οµολόγησε το έγκληµά του) άκουσε ποτέ στην οικογένειά του ή στο σχολείο ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για ορισµένες βασικές και θεµελιώδεις αξίες!

Τέτοιες αξίες είναι η ίδια η ζωή, που κανείς δεν έχει δικαίωµα να αφαιρέσει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Άκουσε ποτέ ο νέος αυτός για την αξία της αγάπης, της ανεκτικότητας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και άλλων αξιών; Πιστεύω πως ο δράστης του αποτρόπαιου αυτού εγκλήµατος ουδέποτε γαλουχήθηκε στις αξίες που προανέφερα και που πραγµατικά δίνουν νόηµα και περιεχόµενο στη ζωή µας.

 Ο πόνος και η θλίψη των γονιών για το χαµό του γιου τους, όπως και κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, που θέλει να λέγεται και να είναι πραγµατικός και γνήσιος άνθρωπος, είναι αβάσταχτος.

 Κανείς δεν µπορεί να διανοηθεί πώς ένας νέος προέβη σ’αυτή την πράξη, πώς άντεξε η ψυχή του και δεν ράγισε, πριν προβεί σ’αυτό το αποτρόπαιο και ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου έγκληµα.

Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού, του κάθε παιδιού, µε τις αξίες της ζωής, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας, της ανθρωπιάς, αποτελεί πρώτιστο καθήκον της οικογένειας, της κάθε οικογένειας, του σχολείου, του περιβάλλοντος. Άκουσε ποτέ το παιδί αυτό που σκότωσε το «φίλο» του, όπως οµολόγησε και το ίδιο, για την αξία της αν- θρώπινης ζωής;

Ότι όπως αναφέρει και ο εθνικός µας ποιητής, ο ∆ιονύσιος Σολωµός, είναι «µέγα αγαθό και πρώτο» και οφείλουµε οι πάντες να τη σεβόµαστε και να τη δια- σφαλίζουµε.

Τα Μ.Μ.Ενηµέρωσης, επίσης οφείλουν να διαπαιδαγωγούν τους νέους µε τις παρα- πάνω αξίες που προαναφέραµε, µέσω των τηλεοπτικών σταθµών, του ραδιοφώνου, των εφηµερίδων, προβάλλοντας παραδείγµατα προς µίµηση και όχι προς αποφυγήν.

Επίσης, οι γονείς, οι διάφοροι πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς πρέπει να παρωθούν τα παιδιά σε δραστηριότητες επωφελείς γι’αυτά, όπως ο αθλητισµός, η µουσική, το παιχνίδι και η συµµετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες. Να συµµετέχουν, επίσης, οι νέοι στις δενδροφυτεύσεις που κάνουν διάφοροι φορείς και στην προστασία του δάσους που φέρνουν τα παιδιά κοντά στη φύση. Η πολιτεία έχει χρέος να εξαφανίσει τη βία από τα Μ.Μ. Ενηµέρωσης και να την αντικαταστήσει µε έργα και πράξεις αγάπης και ανθρωπιάς.

Η πολιτεία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να φροντίσει να διοριστούν ψυχολόγοι στα σχολεία, που θα συνεργάζονται και µε το οικογενειακό περιβάλλον και µε το σχολείο ώστε να επισηµαίνουν έγκαιρα παρεκκλίνουσες συµπεριφορές και να αντιµετωπίζονται αποτελεσµατικά από φορείς που αναφέραµε.

Οι ψυχολόγοι µπορούν µε το πρόγραµµα του σχολείου να έρχονται σε άµεση και ζων- τανή επαφή µε τα παιδιά (τους µαθητές) και όχι µόνο µε τα παιδιά που το έχουν απόλυτη ανάγκη αλλά και µε τα παιδιά που παρουσιάζουν οµαλή συµπεριφορά. Κι αυτό γιατί και σ’αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν παιδιά που θα ζητήσουν τη βοήθεια του ψυχολόγου για κάποιο τους πρόβληµα.

Και σ’αυτές τις περιπτώσεις ο ψυχολόγος θα φανεί χρήσιµος και θα παίξει θετικό ρόλο. Είναι γνωστό σε όλους µας ότι µετά από τραγικά συµβάντα εκδηλώνεται ένα έντονο ενδιαφέρον από την πολιτεία ή από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης και µετά από λίγες µέρες ξεχνιούνται όλα!

∆εν θα πρέπει, όµως, να ξεχνιούνται αλλά να κρατιούνται πάντα στην επικαιρότητα. Τα σοβαρά θέµατα που προκύπτουν στο σχολείο (π.χ. η βία µε τις διάφορες µορφές της) και άλλα που αντιµετωπίζουν οι γονείς στο οικογενειακό περιβάλλον, πρέπει να θεραπεύονται άµεσα κι όχι να αφήνονται να χρονίζουν και να αποκρύπτεται η αλήθεια.

Έτσι οι νέοι θα έχουν τα απαραίτητα στηρίγµατα στην πορεία τους προς την ολοκλήρωση ωφελώντας τον εαυτό τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή