Επιστολή δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, στους αναπληρωτές υπουργούςΠροστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικήςκ.κ. Ν. Τόσκα και Ι. Μουζάλα με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

“Την τελευταία χρονιά έχει ενταθεί στην πόλη μας το φαινόμενο των καταλήψεων κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, από ομάδες προσώπων “αλληλέγγυων”, “εναλλακτικών” κ.λπ.. Η νέα “γενιά” καταλήψεων (π.χ. στα πρώην σχολικά κτίρια στην οδό Πρασσά και στην οδό Σουρμελή, καθώς και το Νοσοκομείο Πατησίων) έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα την αυθαίρετη χρήση των κτιρίων για στέγαση προσφύγων και μεταναστών, με το επιχείρημα ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί και τα άλλου τύπου ενδιαιτήματα που προσφέρει η Πολιτεία για τη φιλοξενία προσφύγων είναι απολύτως ακατάλληλα.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες φιλοξενίας που προσφέρει η Πολιτεία στους πρόσφυγες είναι άθλιες (π.χ. Ελληνικό). Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί κανένα να καταλαμβάνει αυθαιρέτως δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια, προκειμένου να στεγάσει εκεί πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με ανήλικα παιδιά, σε συνθήκες εξίσου άθλιες ή και χειρότερες (π.χ. έλλειψη υποδομών υγιεινής, παροχής πόσιμου νερού, ηλεκτρισμού κ.λπ.). 

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το κτίριο του πρώην 5ου Γυμνασίου Αθηνών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πρασσά και Βαλτετσίου στην Νεάπολη Εξαρχείων, το οποίο από τον περασμένο Μάρτιο τελεί υπό κατάληψη από ομάδες πολιτών που διατηρούν εκεί δομή στέγασης περίπου 300 ατόμων, προσφύγων και μεταναστών. Η δομή είναι “αυτοδιαχειριζόμενη” και στερείται πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορεί να διασφαλίσει στους φιλοξενούμενους αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ούτε αποτελεσματική πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα βασικά τους δικαιώματα.

Τα ίδια συμβαίνουν και στην κατάληψη του πρώην σχολικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, αλλά και στα πλείστα όσα κτίρια, ιδίως στην περιοχή των Εξαρχείων, τα οποία έχουν καταληφθεί εδώ και χρόνια, σήμερα δε στεγάζουν, εκτός από τους παραδοσιακούς καταληψίες, και άγνωστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις, κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται στον Δήμο και σε εμένα προσωπικά, ζητώντας την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνεται δε η εν γένει ακαταλληλότητα του χώρου που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ιδίων των φιλοξενουμένων αλλά και των περιοίκων.

Διερμηνεύοντας την επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της πόλης διαμαρτύρομαι έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητώ τη μεταφορά των προσφύγων από τα κατειλημμένα κτίρια στις υπάρχουσες οργανωμένες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους και να προστατευτούν τα βασικά δικαιώματα των περιοίκων.

Ο δήμος Αθηναίων δεσμεύεται να φιλοξενήσει πολλούς από τους διαμένοντες στα κατειλημμένα κτίρια πρόσφυγες σε κατάλληλα διαμερίσματα, τα οποία με φροντίδα του δήμου ενοικιάζονται σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων το οποίο τελεί υπό την ευθύνη της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε η ίδια να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

 

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καμίνης.

Ημερομηνία: 

 Δευ, 01/08/2016 – 13:35″

Πήγαινε στην κορυφή