Σταύρος Θεοδωράκης:Το Ποτάμι έχει προτάσεις και λύσεις, δεν το καθορίζουν τα άλλα κόμματα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Σταύρου Θεοδωράκη στον Σκάι


Συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, την απλήρωτη εργασία, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ερωτώμενος αν το Ποτάμι θα επιλέξει κάποιον ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής του Κινήματος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι το Ποτάμι δεν ετεροκαθορίζεται και σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνο που οδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις.

Για την απλήρωτη εργασία πρότεινε οι εταιρίες οι οποίες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, και είναι εταιρίες στις οποίες το δημόσιο χρωστάει χρήματα, να μπορούν έναντι των χρεών του δημοσίου να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, κάτι το οποίο σήμερα απαγορεύεται καθώς δεν μπορείς να βάλεις ως εγγύηση τα χρέη του δημοσίου.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ανέφερε ότι αυτό αλλάζει το χαρακτήρα του πολιτεύματος και κατέθεσε την πρόταση του Ποταμιού: «Προτείνουμε να υπάρξει διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και να εκλέγεται Προέδρου της Δημοκρατίας από τους βουλευτές, τους πρώην υπουργούς, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, από ένα σώμα δηλαδή 400 περίπου ανθρώπων με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Μιλώντας για τους πρόσφατους βανδαλισμούς εκκλησιών ανέφερε: «Είναι ντροπή, χουλιγκανικό, ανόητο και εκτός Ελληνικής πραγματικότητας το να προκαλείς το θρησκευτικό συναίσθημα του άλλου. Υπάρχει μια ανοχή της κυβέρνησης και μια αδιαφορία για όσα συμβαίνουν. Η λύση δεν είναι το δόγμα «νόμος και τάξη» και το κάθε γωνιά και ένας αστυφύλακας που θέλουν κάποιοι συντηρητικοί, ούτε φυσικά η ασυδοσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Δημόσιας τάξης δεν είναι μόνον για να συνοδεύει τους επίσημους αλλά για να προστατεύει τον κόσμο, γιατί η απουσία της ασφάλειας πλήττει τον απλό λαό».

Απαντώντας στο αν θα ήταν διατεθειμένος να διευρύνει την Κυβερνητική πλειοψηφία ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας: «Το Ποτάμι δεν θα έμπαινε ποτέ στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στο κεντρικό πολιτικό πεδίο δεν θα συνεργαστούμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα συνεργαστούμε μόνο σε μικρότερα ζητήματα για βελτιώσουμε τις ζωές των Ελλήνων», ενώ στη συνέχεια γελώντας προσέθεσε: «Άλλωστε προηγείται ο κ. Λεβέντης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το θέμα των «διευκολύνσεων» της Κυβέρνησης προς τους ανέργους είπε ότι οι δωρεάν συγκοινωνίες, η δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά των ανέργων και η δωρεάν υγεία δεν είναι δώρα που μοιράζει μια κυβέρνηση αλλά υποχρεώσεις μια Ευρωπαϊκής πολιτείας προς τους ανέργους. «Το θέμα είναι αν η Κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει δουλείες στους ανέργους και εδώ έχει αποτύχει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τοποθετούμενος στη διαπίστωση ότι υπάρχει μια ελαφριά κάμψη στα νούμερα της ανεργίας ανέφερε: «Υπάρχει μια μείωση της ανεργίας, όμως για έναν λόγο για το οποίο επίσης δεν θα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Έχει αυξηθεί η εργασία των 100€, των 200€. Έχουμε αντικαταστήσει τους κανονικούς εργαζόμενους με εργαζόμενους των 100€ και των 200€ και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι», ενώ τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το ότι παρά τα φτηνά μεροκάματα δεν εξάγουμε παραπάνω και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί, αναφέροντας: «Αντιθέτως εξάγουμε εταίρες στη Βουλγαρία».

Μιλώντας για τον διάλογο του Κέντρου ξεκαθάρισε ότι σε αυτόν συμμετέχει όλος ο ενδιάμεσος χώρος και ότι είναι ένας ευρύτερος διάλογος και όχι απλά ένας διάλογος της κεντροαριστεράς. «Διάλογος του κέντρου, του μεσαίου χώρου, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού κέντρου» τόνισε, προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε τη διάθεση, να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, κάτι μεταρρυθμιστικό, κάτι που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Αυτό έχει κάποιες δύσκολες προϋποθέσεις, πρέπει κάποιοι να ξεχάσουν, τα παλιά λάβαρα, τους παλιούς μηχανισμούς και επίσης πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά πολιτικών, που θα βγει μπροστά».

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στον αστεϊσμό του Βασίλη Λυριτζή σε ότι αφορά την παρουσία του στην Αθήνα ενώ είναι 2 Αυγούστου, του είπε ότι ακολουθεί την «ανάποδη μέθοδο», δηλαδή δουλεύει όταν οι άλλοι φεύγουν για διακοπές.

Αναλυτικά οι βασικές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:


Για τις «διευκολύνσεις» της κυβέρνησης προς τους ανέργους:


Το μεγάλο ζήτημα είναι να δώσουμε απαντήσεις στο πρόβλημα των ανέργων. Και το πρόβλημά τους είναι η απουσία δουλειάς που δημιουργεί και απουσία αξιοπρέπειας. Αναγκάζονται σε μαύρη εργασία, αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Είπα λοιπόν ότι αυτό θα είναι το μεγάλο μέλημα της κυβέρνησης και να μην διαφημίζει πολύ τα δωράκια γιατί αυτά είναι δικαιώματα. Δηλαδή το ότι ο άνεργος θα έχει δωρεάν συγκοινωνία, θα έχει δωρεάν περίθαλψη, ότι το παιδί του θα πηγαίνει δωρεάν σε σχολείο, δεν είναι κάτι που μπορεί να διαφημίζει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση ως επιτεύγματα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Αυτό που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει δουλειές. Και δυστυχώς -και το ξέρετε- ότι όλοι οι δείκτες της οικονομίας, της άμεσης οικονομίας, της καθημερινής οικονομίας, είναι αρνητικοί.


Για τη μικρή μείωση της ανεργίας:


Υπάρχει μείωση της ανεργίας, όμως για ένα στοιχείο για το οποίο επίσης δεν θα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Έχει αυξηθεί, όπως ξέρετε, η εργασία των 100€, των 200€. Το ότι έχουμε αντικαταστήσει, λοιπόν, τους κανονικούς εργαζόμενους με εργαζόμενους των 100€ και των 200€, για να μη μιλήσω για τη μαύρη εργασία, μιλάω για τα επίσημα στοιχεία τώρα, δεν είναι κάτι που επίσης πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι. Σε όλες τις οικονομίες μετά από μια μεγάλη περίοδο πτώσης υπάρχουν αυτές οι μορφές εργασίας οι οποίες όμως είναι μορφές εκμετάλλευσης και δευτερευόντως εργασίας.


Για τις καταλήψεις και την στόχευση ακόμη και ιερών ναών:


Δεν είμαι από αυτούς που ξημεροβραδιάζονται στην εκκλησία, αλλά το θεωρώ ντροπή και είδα κάποιες φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί από κάποια εκκλησάκια του κέντρου, που μπήκαν κάποιοι και έγραψαν συνθήματα. Είναι ανόητο, είναι χουλιγκανικό, είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας, να προκαλείς το θρησκευτικό συναίσθημα του άλλου. Αλίμονο, αλλά αύριο θα πάμε και στα νηπιαγωγεία; Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι κάποιοι, σεβαστούμε κάποια πράγματα, θα πάμε στα νηπιαγωγεία και τις εκκλησίες να γράψουμε συνθήματα, και θα προκαλούμε αυτούς που πιστεύουν και αυτούς που θέλουν να προσευχηθούν; Δεν λέω να υπάρχει έξω από κάθε ναό μια διμοιρία, αλλά υπάρχει μια ανοχή, σε πολλές περιπτώσεις δείχνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δημόσιας τάξης, να αδιαφορεί για αυτά που συμβαίνουν. Υπάρχει μια απόσταση από το νόμος και τάξη που θεωρούν κάποιοι ότι παντού πρέπει να υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί και να επιτηρούν την τάξη, από το έχουμε και μια αίσθηση ασυδοσίας. Θα πρέπει και εμείς να κάνουμε μια κοινωνική συμφωνία μεταξύ μας, ότι ο καθένας δε θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά και αυτοί που δεν τηρούν την κοινωνική συμφωνία θα πρέπει η κυβέρνηση να τους βάζει στη θέση τους. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γι’ αυτό υπάρχει. Δεν υπάρχει μόνο για να συνοδεύει τους επισήμους. Αλλά για να προστατεύει τα μικρά του πολίτη, που, γι΄ αυτόν, είναι πολύ σημαντικά. Τι μας έμεινε άλλωστε; Κάποιοι λένε «Τα κάνουμε όλα αυτά και τρομοκρατούμε τους πλούσιους». Οι πλούσιοι τρομοκρατούνται; Αυτοί με τις θωρακισμένες βίλες και μερσεντές; Ο κόσμος τρομοκρατείται από αυτές τις ενέργειες. Η απουσία ασφάλειας αυτόν πλήττει.


Για τους απλήρωτους εργαζόμενους και τις προτάσεις του Ποταμιού:


Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα, τα οποία περνάνε απαρατήρητα. Αυτή είναι και δική μας ευθύνη και δική σας ευθύνη. Αναφέρομαι στον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος. Για παράδειγμα, πριν από 20 μέρες πήραμε μια μεγάλη πρωτοβουλία για μια καμπάνια για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Μιλάμε για μια άλλη κατηγορία. Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι. Αρκετοί από αυτούς είναι και στη δημοσιογραφία, αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους, στη βιομηχανία, στα εστιατόρια κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν, αλλά δεν πληρώνονται. Και, που σε μια εποχή τόσο δύσκολη, μια εποχή ανεργίας, δεν το καταγγέλλουν, γιατί φοβούνται. Σκέφτονται «αν με διώξει, που θα πάω»; Εμείς κάναμε ένα πλαίσιο προτάσεων. Έκανα και μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Με ειδοποίησαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορούσε να το συζητήσουμε την προηγούμενη Παρασκευή και θα το συζητήσουμε αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Υπάρχουν λύσεις. Εμείς εντοπίσαμε κάτι τραγελαφικό. Υπάρχουν εταιρίες, οι οποίες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους και είναι εταιρίες που το δημόσιο τους χρωστά αρκετά λεφτά, που, αν τα έπαιρναν, θα μπορούσαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους. Εμείς, λοιπόν, προτείναμε κάτι συγκεκριμένο. Προτείναμε να μπορούν, έναντι των χρεών του δημοσίου, να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες μόνο για τη μισθοδοσία. Αυτό σήμερα απαγορεύεται. Δεν μπορείς να βάλεις ως εγγύηση τα χρέη του δημοσίου. Αυτό είναι παράλογο, γιατί το δημόσιο πρέπει να σέβεται ότι τουλάχιστον αυτό το χρέος θα πληρωθεί. Άρα, αν εμένα μου χρωστάει, θα μπορούσα να πάω στην τράπεζα, να πάρω ένα δάνειο, το οποίο θα προορίζεται μόνο για τους μισθούς. Υπάρχουν μικρές λύσεις. Δε λέω ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά, είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να συζητάμε λίγο παραπάνω για τα ουσιαστικά.


Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:


Είναι μεγάλο λάθος να πάμε σε εκλογή του Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη βάση, αλλάζει ο χαρακτήρας του πολιτεύματος. Πάμε στο καλό σενάριο: είναι ένας εκλεγμένος πρόεδρος από το λαό και αύριο διαφωνεί, για λόγους χημείας εγώ σας λέω, με τον πρωθυπουργό. Θα τον ακούσει; όχι. Θα έχουμε, λοιπόν, μία δυαρχία στη χώρα, ο πρωθυπουργό, ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα αποπέμπει τους νόμους του πρωθυπουργό και θα πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση. Εμείς λέμε πως είναι λάθος η εκλογή κι έχουμε βγάλει αρνητικά συμπεράσματα από το μοντέλο αυτό. H πρόταση μας είναι να διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τους βουλευτές, από τους πρώην πρωθυπουργό και από περίπου 100 δημάρχους (άλλοι λένε 200, άλλοι 300) εμείς έχουμε βρει ότι οι δήμαρχοι, οι πρωτεύουσες νομών και οι πόλεις που είναι πάνω από 50.000, είναι περίπου 85, 86 νομίζω. Άρα, να κάνουμε ένα καινούριο σώμα με όλους αυτούς, περίπου 400 ανθρώπων που δίνουν κι ένα μήνυμα για το ρόλο του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν είναι των κομμάτων – είναι και της αυτοδιοίκησης. Και σε μια εποχή που θα πρέπει να δώσουμε παραπάνω δικαιώματα στους Δήμους και τις περιφέρειες, θα είναι μια καλή αρχή αν επιλέξουμε ο ΠτΔ να εκλέγεται έτσι.


Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις για πλήρη απελευθέρωση αγοράς εργασίας:


Μικρές διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε και υπάρχουν περιθώρια. Αλλά μεγάλα ζητήματα, όπως ας πούμε η απελευθέρωση των απολύσεων που λέτε, δεν θα αλλάξουν κάτι στην ελληνική αγορά. Δηλαδή το πρόβλημα σήμερα της μη ανάπτυξης, της μη παραγωγής και της μη ύπαρξης εξαγωγών δεν έχει σχέση με τα εργασιακά. Άρα νομίζω ότι το ενδιαφέρον όλων μας θα πρέπει να είναι σε άλλα ζητήματα. Είμαστε η μόνη χώρα της κρίσης όπου ενώ όλα μικραίνουν, δηλαδή έχουν μικρύνει οι αξίες, έχουν μικρύνει τα μεροκάματα και παρόλα αυτά δεν εξάγουμε παραπάνω. Γιατί η χαρακτηριστική συνέπεια όταν μια χώρα συμπιέζεται οικονομικά είναι τουλάχιστον οι εξαγωγές της – γιατί υπάρχουν φθηνότερα μεροκάματα, για υπάρχουν φθηνότερα προϊόντα – να έχει περισσότερες εξαγωγές. Εμείς και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που έχουμε τώρα καινούρια στοιχεία είναι ότι εμείς είμαστε ακόμα συμπιεσμένοι. Και αυτό ίσως είναι το καθοριστικότερο αρνητικό στοιχείο. Η απουσία εξαγωγών. Και αντίστοιχα εξάγουμε εταιρείες, έτσι; Στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στην Κύπρο.


Για τις αποκρατικοποιήσεις:


Είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων όταν δίνουν συγκεκριμένο όφελος στα Ταμεία της χώρας και δεύτερον, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το σημαντικό είναι να μη πουλάμε κάτι απλώς και να φεύγει από τη χώρα. Να δίνεις κάτι προς αξιοποίηση ώστε να δίνει θέσεις εργασίας.


Για τις κατηγορίες ότι το Ποτάμι έχει προσδεθεί στο «άρμα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ:


Tο Ποτάμι, ανά εποχή, το βλέπει ο καθένας «δεμένο» κάπου. Κάποτε λέγανε ότι είμαστε δεμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα λένε ότι είμαστε σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη, το πρόβλημα είναι ότι οι άλλοι κινούνται και εμείς είμαστε σταθεροί. Εμείς υποστηρίζουμε σταθερά μια πολιτική από τότε που δημιουργηθήκαμε. Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα με τη ΝΔ, συμφωνούμε σε πολλά άλλα με άλλες δυνάμεις, με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις διαφωνούμε με κάποιες πολιτικές. Δηλαδή δεν έχουμε τη Ρότα που χαράζει ένας άλλος ηγέτης.


Για τις πρωτοβουλίες στον χώρο του Κέντρου:


Να επιμείνω σε μια ουσιαστική παρατήρηση. Σε αυτό τον διάλογο παίρνουν μέρος από τη Δράση μέχρι τη ΔΗΜΑΡ. Όλος ο ενδιάμεσος χώρος, δηλαδή το Ποτάμι και οικολογικές δυνάμεις, φιλελεύθερες δυνάμεις, μεταρρυθμιστικές αριστερές, άρα είναι ένας ευρύτερος διάλογος και όχι ένας διάλογος της κεντροαριστεράς. Διάλογος του κέντρου, του μεσαίου χώρου, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού κέντρου.


Για τη στάση που τηρεί το Ποτάμι, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου:


Εμείς έχουμε τη διάθεση, να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, κάτι μεταρρυθμιστικό, κάτι που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Το Ποτάμι πρόσφερε, θαρρώ αλλά είναι σαφές δεν είναι κυρίαρχη επιλογή σε αυτό το χώρο. Άρα θέλουμε σε συνεργασία με όλο το μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο, να κάνουμε μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό έχει κάποιες προϋποθέσεις, δύσκολες προϋποθέσεις, πρέπει κάποιοι να ξεχάσουν, τα παλιά λάβαρα, τους παλιούς μηχανισμούς, προσπαθούμε να τους πείσουμε, προσπαθούμε να τους πούμε ότι υπάρχει μια νέα γενιά πολιτικών, που πρέπει να βγει μπροστά, ότι κάποιοι υπουργοί πρέπει να βγουν στη σύνταξη, υπουργοί του παρελθόντος, προφανώς κάποιοι άλλοι θα πρέπει να βοηθήσουν, κάποιοι άλλοι να συμπαρασταθούν, αλλά η κύρια προσπάθεια θα πρέπει να είναι από το κύριο πολιτικό δυναμικό του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στον ελληνικό λαό και βέβαια σε αυτή την πορεία, θα είμαι υποψήφιος για την εκλογή από τη βάση.


Για το ρόλο του Ποταμιού:


Το Ποτάμι δεν είναι στα κάγκελα. Το Ποτάμι, για να λύσει μικρά προβλήματα, μελετά και κάνει προτάσεις, συνέχεια στη Βουλή. Αυτός είναι ο ρόλος ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Να κάνει προτάσεις. Απλώς, στα πολύ μεγάλα ζητήματα, είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, γιατί δεν βάζε μυαλό. Βλέπετε τι κάνει τώρα με το Σύνταγμα. Έχουμε πει όλοι να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Όλοι συμφωνούμε σε πολλά πράγματα, σε άλλα όχι. Για παράδειγμα, θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έπρεπε να θέσουμε, στην αλλαγή του Συντάγματος, το θέμα της δημιουργίας μη-κρατικών πανεπιστημίων. Πολύ σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση αρνείται να το θέσει στη συζήτηση. Και θέτει σε λαϊκή διαβούλευση πράγματα που είναι κοινός τόπος. Είδατε το άρθρο του κυρίου Μανιτάκη; Το προχθεσινό του άρθρο στην Καθημερινή ήταν καταπέλτης. Είναι δυνατόν, αυτή την στιγμή, να λες «να συζητήσει η κοινωνία σε λαϊκές συνελεύσεις» αν καταργηθεί, για παράδειγμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Δεν έχουμε καταλήξει για αυτό; Γιατί κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση; Για να πει, μετά από ένα χρόνο, ότι είναι κατάκτηση λαϊκή η κατάργηση της ασυλίας των υπουργών. Πράγματα στα οποία όλοι συμφωνούμε. Άρα, να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά όχι με φιέστες που καλύπτουν το πραγματικό πρόβλημα. Θα πας στην Εύβοια, που έκλεισαν όλα τα εργοστάσια, θα πας στην Ελευσίνα, που έκλεισαν ή υπολειτουργούν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, και θα πεις «Να εκλέξουμε τον Πρόεδρο από τη βάση ή να μην τον εκλέξουμε»; Yπολειτουργούν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και θα πεις «παιδιά να εκλέξουμε τον Πρόεδρο από την βάση ή να μην τον εκλέξουμε»; Ξέρετε τι απάντηση θα πάρουμε; Είναι ώρα που δεν μπορούμε να το πούμε. Αυτό λέω εγώ να αλλάξουμε λοιπόν το Σύνταγμα και το είπα και στον κ. Τσίπρα στην συνάντησή μας, να συμφωνήσουμε αλλά να ασχοληθούμε και να συγκρουστούμε στην περιφέρεια με τις απόψεις μας για πιο σημαντικά ζητήματα την οικονομία και τα λουκέτα.


Για τις συνεργασίες:


Δεν θα συνεργαστούμε με τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όλης της ύλης. Σε επιμέρους θέματα που βελτιώνουν την ζωή των Ελλήνων συνεργαζόμαστε και κάνουμε προτάσεις αλλά στο κεντρικό πολιτικό πεδίο δεν θα συνεργαστούμε με τον κ. Τσίπρα.


Για τα ζήτημα της εκπαίδευσης:


Η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν είναι θέμα Υπ. Εμπορίου. Είναι θέμα Υπ. Παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Από τις ανώτατες ιδιωτικές σχολές που ελέγχονται μόνο από το Υπουργείο –γι’ αυτό θέλουμε να υπάρξουν μη κρατικά πανεπιστήμια- . Το Υπ. Παιδείας πρέπει να εποπτεύει τον χώρο της εκπαίδευσης. Βέβαια πρέπει να δίνει την δυνατότητα να υπάρχον ιδιωτικά σχολεία, να υπάρχουν δημόσια σχολεία, να υπάρχουν πρότυπα σχολεία αλλά όχι έξω από το πλαίσιο του Υπ. Παιδείας.


Για τις προτάσεις που θα φέρει ο υπουργός Παιδείας:


Δεν έχω συνολική εικόνα γιατί και ο κ. Φίλης δεν έχει δώσει συνολική εικόνα. Θα γίνει συζήτηση στην Βουλή τον Σεπτέμβρη. Πάντως εμείς υποστηρίζουμε ότι η χώρα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην δημόσια εκπαίδευση, στην δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και πρέπει να αλλάξουμε πολλά στα σχολεία μας αλλά από την άλλη να έχει ισχυρούς κανόνες για την λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και για έναν επιπλέον λόγο: πες ότι τα καταργείς τα ιδιωτικά σχολεία τι θα κάνεις; Νομίζεις ότι θα καλυτερεύσεις τα δημόσια; Δεν θα γίνει αυτό. Θα αναγκάσεις κάποιον κόσμο να αναζητήσει παράθυρα είτε σε πολύ χειρότερα σχολεία μη ελεγχόμενα είτε να φεύγει ο κόσμος σε νεαρότερη ηλικία στο εξωτερικό.

Δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο της συνέντευξης


http://topotami.gr/to-potami-echi-protasis-ke-lisis-den-to-kathorizoun-ta-alla-kommata/



Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα

Τηλέφωνο:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή