Προσέξτε τη χερσαία χελώνα!



Επικοινωνία: • Facebook: Φιλοζωϊκό Σωµατείο Γαλατσίου Γ.Α.Φ. • Ε-mail somatiogaf@gmail.com



Όλοι λίγο πολύ συναντάµε χελώνες και χελωνάκια την περίοδο των διακοπών µας. Όσο γλυκές και ήσυχες αν σας φαίνονται και όσες φορές σας έρθει στο µυαλό µια χελώνα στην αυλή ή στο µπαλκόνι σας ως µια εύκολη λύση για κατοικίδιο, αποµακρύ- νετε την ιδέα σας αυτή, αν πραγµατικά αγαπάτε αυτά τα πλάσµατα. Κάντε τα πάντα για να τις προστατεύσετε και να ζήσουν µε ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον.

 Τι µπορούµε να κάνουµε για να τις προστατεύσουµε;

• Αν βρούµε ένα χελωνάκι στην εξοχή ας µην το πάρουµε σπίτι.
• Αν οδηγούµε αυτοκίνητο ας προ- σέχουµε να µην πατάµε τις χελώνες.
• Στην εξοχή, αν βρούµε χελώνα στην άσφαλτο, ας τη µεταφέρουµε µακριά από το δρόµο.
 • Αν φάµε στην εξοχή ας µαζέψουµε τα σκουπίδια µας, ιδιαίτερα τις πλαστικές συσκευασίες. Οι χελώνες κινδυνεύουν αν τις φάνε ή αν πα- γιδευτούν µέσα σε αυτές. • Αν βρούµε µια χελώνα µέσα στην πόλη, ας µην την εγκαταλείψουµε σε πάρκο ή πλατεία.

 • Αν βρούµε µια τραυµατισµένη χελώνα ας τη µαζέψουµε και ας απευθυνθούµε στον αρµόδιο φορέα ή στον ειδικό που θα αναλάβει την περίθαλψή της. Μια χελώνα, έστω και ελαφρά τραυµατισµένη, πρέπει να θεωρείται επείγον περιστατικό. Πολλές χελώνες χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν ή δεν επιβίωσαν του τραυµατισµού τους, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην περίθαλψή τους από κτηνίατρο ειδικευ- µένο στις χελώνες.
• Ας µην αγοράζουµε προϊόντα που η πρώτη ύλη τους προέρχεται από χελώνες.

 • Ας µην ξεχνάµε ότι τα τελευταία χρόνια οι στεριανές χελώνες έχουν µειωθεί πολύ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

• Μαζέψτε την τραυµατισµένη χελώνα σηκώνοντας την απαλά και προσεκτικά. Αν έχει σπασµένο καβούκι, µπορεί να έχει σπάσει και στο κάτω µέρος του καβουκιού της. • ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε την πληγή, µη δώσετε κανένα απολύτως φάρµακο. Μην προσπαθήσετε να δώσετε φαγητό ή νερό.

• Καλύψτε καλά όλες τις πληγές µε γάζα ή καθαρό πανί.

• Βρείτε ένα καθαρό, ευρύχωρο χαρτόκουτο. Κολλήστε καλά, µε πολλή αυτοκόλλητη ταινία για δέ- µατα, τον πάτο του κουτιού. Ανοίξτε µικρές τρύπες γύρω – γύρω. Στρώστε πολλές εφηµερίδες στον πάτο του κουτιού, γιατί οι χελώνες κατά τη µεταφορά συνήθως ουρούν από φόβο και το κουτί µπορεί να µαλακώσει και να καταστραφεί.

 • Τοποθετήστε τη χελώνα µέσα στο χαρτόκουτο και διατηρήστε τη σε εσωτερικό ζεστό χώρο.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Επικοινωνήστε χωρίς καµµιά καθυστέρηση µε το:

 – Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που εδρεύει στην Αίγινα τηλέφωνα: 22970313382297028367.
 – Καβάλα: 6977632276 (Άρης Χρηστίδης)
– Θεσσαλονίκη: 6947421278 (Στέ- λιος Γερονυµάκης)
– Λάρισα: 6981353612 (Ζήσης Νταλαµπύρας)
– Πρέβεζα: 6937099240 (Πέλα Κα- λογήρου)
– Κρήτη
– Ηράκλειο: 6944460869 (Ιωάννα Κελεσή)

Οι πρώτες βοήθειες, ενώ φαίνονται απλές οδηγίες, είναι πάρα πολύ σηµαντικές για την επιβίωση της χελώνας τις κρίσιµες αυτές στιγµές.

 Ειδικευµένος στα ερπετά κτηνίατρος θα αναλάβει τη θεραπεία της, που συνήθως διαρκεί αρκετούς µήνες.

ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ
Την περίοδο αυτή από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο εκκολάπτονται τα χελωνάκια. Συνήθως µέχρι και το Νοέµβρη µπορεί κανείς να βρει νεογέννητα χελωνάκια – που µόλις έχουν βγει από το αυγό τους – µέσα στην πόλη σε εντελώς απίθανα αλλά και επικίνδυνα γι’ αυτά µέρη.
Τέτοια ζωηρά µωρά έχουν εντοπιστεί να διασχίζουν δρόµους, όσο και αν φαίνεται απίθανο, µέσα σε πλατείες, πίσω από ρόδες σταθµευµένου αυτοκινήτου, έχουν σωθεί από τα δόντια γάτας και σκύλου.

 Αυτοί όµως οι λιλιπούτειοι εξερευνητές δεν είναι φρόνιµο να καταλήξουν σε µια γλάστρα ή ζαρντινιέρα, όσο χαριτωµένοι κι αν είναι. Η θέση τους είναι στον κατάλληλο βιότοπο.
Αυτό ακριβώς κάνει και το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. καθώς προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα και ό,τι άλλο χρειάζεται στα νεογέννητα και την κατάλληλη εποχή τα απελευθερώνει σε βιότοπους, όπου θα µπορέσουν να επιβιώσουν.

 Πηγή: zoosos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή