ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REALNEWS»
ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ
1. Ζητάτε μια άλλη κυβέρνηση, με συμμετοχή οπωσδήποτε των δυο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με ποιον πρωθυπουργό; θα έπρεπε να προέρχεται από το πρώτο κόμμα; Ή να είναι τρίτο πρόσωπο, ακόμα και τεχνοκράτης;
Ο τόπος χρειάζεται άλλη Κυβέρνηση και άλλο Πρωθυπουργό. Αυτό όμως που προέχει είναι να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μια εθνική γραμμή και να την υπηρετήσουμε πριν να είναι αργά. Αυτή την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή στήριξη μπορεί να την υλοποιήσει.
Η κατανομή των ρόλων και η διανομή αξιωμάτων δεν με απασχολεί.
Είναι όμως για εμάς αυτονόητο ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
2. Γιατί, όμως, ο Αλ. Τσίπρας να παραιτηθεί, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των 153 βουλευτών δείχνει – τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να μην αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα;
Ο κ. Τσίπρας με τη στήριξη των ΑΝΕΛ διατηρεί μια οριακή, ευκαιριακή και ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι βουλευτές τους «με πόνο ψυχής» όπως λένε ακολουθούν μέχρι τώρα. Εμείς αμφισβητούμε όμως ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μπορούν να βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα της κρίσης. Γιατί κάθε μέρα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα με την αναξιοπιστία και την ανικανότητα τους. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση και τα αδιέξοδα της πολιτικής τους θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις.
3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, ζητάει με όλους τους τρόπους εκλογές. Ο ίδιος πιστεύει ότι «έρχεται …καβάλα στο άλογο». Γιατί να χάσει το μομέντουμ;
Αυτό το έργο του «φύγε εσύ για να έρθω εγώ» κρατά τη χώρα καθηλωμένη στην κρίση 6 χρόνια τώρα. Είναι η ώρα να δούμε ποιο είναι το momentum για τη χώρα και όχι το momentum για πολιτικές προσωπικές καριέρες και κομματικές επιδιώξεις. Αυτά τα δύσκολα για την Ελλάδα και τους Έλληνες χρόνια, πολλοί νόμισαν ότι βρέθηκαν «καβάλα στο άλογο» και τελικά κατέληξαν «καβάλα στο καλάμι».
4. Να είμαστε ειλικρινείς κ. Γεννηματά. Στη ΝΔ εκτιμούν πως ακόμα και αν δεν κατακτήσουν την αυτοδυναμία στις εκλογές, εσείς δεν έχετε άλλη λύση παρά να στηρίξετε τον Κ. Μητσοτάκη. «Θα προκαλέσει η Φώφη δεύτερες εκλογές;» λένε χαρακτηριστικά…
Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται… Ας μην ονειρεύονται αυτοδυναμίες που δεν υπάρχουν πια. Ούτε να προεξοφλούν την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην επόμενη Βουλή, εάν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν να παίξουν το μέλλον της χώρας κορώνα – γράμματα.
Τις ευθύνες τις κατανέμει το εκλογικό σώμα και πρέπει να αναλαμβάνονται από όλους και αναλογικά. Δεν θα παίξουμε άλλο με τη χώρα μας, ούτε με την παράταξη μας. Εμείς λέμε ούτε με τον ένα , ούτε με τον άλλο. Κανένας μόνος του ή με κυβερνητικό εταίρο τσόντα δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Όποιος δεν έχει κατανοήσει αυτό το απλό πράγμα, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την Οδύσσεια όλων αυτών των ετών. Ή απλά έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.
Αυτού του είδους οι Κυβερνήσεις έκλεισαν τον κύκλο τους.
Αυτή ήταν και είναι η θέση μας. Ανευθυνότητα τέλος. Όποιος τολμήσει να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, θα αναλάβει και την ευθύνη που του αναλογεί. Στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις.
Εμείς ζητάμε την αλλαγή των συσχετισμών από τον ελληνικό λαό με την αποφασιστική ενίσχυσή μας ώστε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση και ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που δείξαμε και πρόσφατα στη ΔΕΘ ότι το έχουμε.
5. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, από τη ΔΕΘ σας χαρακτήρισε συμπληρωματική δύναμη του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Εδώ γελάνε…Ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ ξέφυγε γενικώς. Σε ψέματα, ανακρίβειες, αυταρχισμό ακόμα και απρέπειες. Κρίμα. Η αλαζονεία της αδυναμίας του δείχνει και τον πανικό του. Επέλεξε τους ΑΝΕΛ ως συμπλήρωμα και με την πολιτική του κατέληξε να γίνει αυτός ουρά του κ. Καμένου.
6. Μέχρι την κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» κυρία Γεννηματά, μήπως υπάρχουν θέματα πάνω στα οποία μπορεί να επιτευχθεί ένα εθνικό μέτωπο; Όπως π.χ. η μείωση των πλεονασμάτων ή η απομείωση του χρέους; Για το τελευταίο, μάλιστα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό την θέση μας και το πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της διαμόρφωσης μιας Εθνικής Γραμμής: Επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία , υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων από το 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020. Το τρίπτυχο αυτό θα επιτρέψει να εξοικονομηθούν πόροι για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομία ς και την στήριξη του κοινωνικού κράτους, αλλά και θα αποτρέψει την ενεργοποίηση του κόφτη , που σημαίνει νέες περικοπές στο εισόδημα των πολιτών. Το ζητούμενο βέβαια είναι ποια αξιόπιστη και ισχυρή Κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτή την Εθνική Γραμμή.
7. Στη ΔΕΘ ταχθήκατε υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% τα επόμενα τρία χρόνια. Να ρωτήσω «πού θα βρεθούν τα λεφτά»;
Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την λήψη άμεσων συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής όπως η ευρύτερη υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η εφαρμογή αξιόπιστου περιουσιολογίου, και την εφαρμογή μέτρων πάταξης της λαθρεμπορίας των καυσίμων.
8. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας τι προτείνετε;
Η κοινωνίας μας θα απαλλαγεί οριστικά από τον βραχνά της υψηλής ανεργίας, που «πνίγει» σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια μόνο με την ανάπτυξη και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και οι επενδύσεις θα φέρουν δουλειές. Μέχρι τότε δεν μπορεί όμως να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εμείς διατυπώσαμε μια τολμηρή πρόταση άμεσης εφαρμογής.
Για κάθε νέα θέση εργασίας, που προσθέτει μια επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου, η μισθολογική δαπάνη να υπολογίζεται ως “έξοδο”– που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
Η επιχείρηση έμμεσα, αλλά με απλό και διάφανο τρόπο, χωρίς αιτήσεις προεγκρίσεις και αξιολογήσεις θα χρηματοδοτηθεί με την μείωση του φόρου που πρακτικά ισοδυναμεί με επιδότηση του μισθολογικού κόστους με ποσοστό 8-10%.
Άμεσα θα φέρουμε το θέμα στην βουλή, διεκδικώντας την υιοθέτηση της πρότασής μας από την Κυβέρνηση.
Η ανεργία δεν είναι ψυχρά νούμερα. Οι άνεργοι είναι άνθρωποι, που υποφέρουν και απαιτούν λύσεις, που δεν μπορούν να περιμένουν.
9. O Σταύρος Θεοδωράκης σας καλεί σε συνέντευξη Τύπου στις 20 Σεπτεμβρίου και να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για εκλογή αρχηγού σε 3-4 μήνες; Γιατί λέτε όχι ; Η συζήτηση για ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς τελείωσε οριστικά κυρία Γεννηματά;
Η θέση μου ήταν , είναι και θα παραμείνει καθαρή.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία που ανέλαβα, το εγχείρημα έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Αφορά την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Τη δημιουργία μιας αυτόνομης προοδευτικής παράταξης, που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.
Ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα παραπάνω είναι βασικές στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες θα επιμείνουμε.
Συνεπώς όποιες εκκλήσεις και προσκλήσεις δεν απαντούν στα βασικά αυτά πολιτικά ζητήματα μόνο ως προσχηματικές μπορούν να εκληφθούν.
Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την αναγέννηση και ενοποίηση της δημοκρατικής παράταξης .
Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς που παραμένει ζωντανό προϋποθέτει συμφωνία στα θεμελιώδη, πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση όσων συμμετέχουν.
10. Εκτιμάτε ότι, τελικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ανήκει στην κεντροαριστερά; Και ότι «φλερτάρει» ουσιαστικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Δεν είναι θέμα δικής μου εκτίμησης. Το θέμα είναι αυτό που λέει ο ίδιος. Όσο για τα φλερτ εγώ δεν κάνω δίκη προθέσεων για κανένα. Ο καιρός θα δείξει…
11. Από εδώ και πέρα προχωράτε μόνο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ποια είναι η στρατηγική σας; Ο επόμενος οδικός χάρτης;
Ξεκινάμε ένα οδοιπορικό Διαλόγου σε όλη την Ελλάδα και δημιουργούμε δίκτυα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο.
Θα δώσουμε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικό χώρο ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης, εκπροσώπησης σε όλους όσους πιστεύουν στην ανασύνθεση , ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Προχωράμε μέσα και μαζί με την κοινωνία, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.
Και είναι πολλοί
12. «Οι ηγέτες του χώρου να εγγυηθούν προσωπικά την έναρξη και την πορεία του διαλόγου, με τακτικές συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή στη “R”. Αλήθεια, υπό ποιες προϋποθέσεις χωράει στο εγχείρημά σας; Και σκοπεύετε να τον συναντήσετε;
Οι συναντήσεις αυτές έχουν την αξία τους και μπορούν υπό προϋποθέσεις να έχουν θετική συμβολή στην προσπάθεια αυτή. Όμως από την αρχή πιστεύω ότι το εγχείρημα θα κριθεί στη κοινωνική βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Και σε αυτή τη «μεγάλη συνάντηση» θα αφοσιωθώ. Τώρα είναι η ώρα της κοινωνίας και της ενότητας στη βάση, εκεί απευθυνόμαστε, μαζί τους προχωράμε.
13. Αλήθεια, εκτιμάτε και εσείς, μ’ αφορμή και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ότι υπάρχει υπόγεια συνεργασία Τσίπρα- Καραμανλή;
Δεν πρόκειται για υπόγεια… «Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται» και δεν έχετε χρεία άλλων μαρτύρων κ.Σκουρή.
14. Πιστεύετε και εσείς ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη;
Γίνεται φανερά ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές. Δεν θέλει να τα αλλάξει όλα , θέλει να τα ελέγξει όλα. Όσο υποχωρεί κοινωνικά και απομονώνεται πολιτικά , τόσο παρεκτρέπεται θεσμικά. Στη Θεσσαλονίκη στη συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός έδειξε αυτή τη καθεστωτική του αντίληψη. Έφτασε στο σημείο να προαναγγείλει ακόμη, απόφαση του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή η τακτική είναι εντελώς απαράδεκτη, καθώς είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία.