Την περασμένη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε με επιτυχία εκδρομή στα Δερβενάκια, τις Μυκήνες, το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, τη Μονή Λουκούς και τους Μύλοι Κυνουρίας. Ο θαυμάσιος καιρός βοήθησε τους εκδρομείς να περάσουν μια πραγματικά υπέροχη ημέρα.
Πρώτος σταθμός της εκδρομής τα Δερβενάκια. Ιστορικές μνήμες μετέφεραν τους επισκέπτες στις 26 Ιουλίου 1822 σε μια από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του ‘21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και ολική καταστροφή των δυνάμεων του Πασά Δράμαλη.
Επόμενος σταθμός οι Μυκήνες. Οι «πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το πιο σημαντικό και πιο πλούσιο ανακτορικό συγκρότημα της ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Σύμβολο της ηρωικής Ελλάδας, oι Μυκήνες, ένας από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, παγκόσμια γνωστός, περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών, που τις περιπέτειές τους ιστορούν οι αρχαίοι τραγικοί. Εκεί, περίμενε ο ξεναγός κ. Γιώργος Στρώνης ο οποίος και ξενάγησε για δύο και πλέον ώρες τους Γαλατσιώτες εκδρομείς.
Το μεσημέρι, λίγο μετά τις 2 μ.μ., βρήκε τους εκδρομείς να γευματίζουν στο Παράλιο Άστρος, το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας.
Το απόγευμα για προσκήνυμα στο γυναικείο και ιστορικό μοναστήρι Λουκούς της επαρχίας Κυνουρίας, περικυκλωμένο αρμονικά από τις οροσειρές των βουνών Ζάβιτσα, Παλαιοπαναγιά και Ελληνικό και κοντά σε δύο ιστορικούς τόπους, την πόλη του Άστρους και το χωριό των Κάτω Δολιανών. Το μοναστήρι δεσπόζει στην είσοδο της πεδιάδας του ποταμού Τάνου, που μετά από μία διαδρομή 65χλμ. εκβάλλει στον Αργολικό κόλπο.
Λίγο αργότερα, οι εκδρομείς απόλαυσαν το καφεδάκι τους στο γραφικό και πανέμορφο χωριό Μύλοι, νοτιοδυτικά στο νομό Αργολίδας, πολύ κοντά στις μεγάλες και ιστορικές πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου. Γεμάτο ιστορία το χωριό, το οποίο κατά την νεολιθική εποχή λεγόταν Ύδρα (3500 π.χ.). Εκεί ζούσε το μυθικό τέρας Λερναία Ύδρα με τα εννέα κεφάλια το οποίο σκότωσαν ο ημίθεος Ηρακλής μαζί με τον Ιόλαο. Ακόμα, εννέα ήταν και οι πηγές που σχημάτιζαν την λίμνη Αλκυόνη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο των Επτανησίων ευχαριστεί όσους μετείχαν και σε αυτή την εκδρομή του Συλλόγου και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τη δράση του ώστε να παραμείνει αντάξιο της εμπιστοσύνης τους.