Νοµικές ενέργειες σε περίπτωση φόλας

Επικοινωνία: • Facebook: Φιλοζωϊκό Σωµατείο Γαλατσίου Γ.Α.Φ.

Ε-mail somatiogaf@gmail.com


Αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό, έχουν, δυστυχώς, αναφερθεί κρούσµατα µαζικής δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς στην περιοχή µας. Αρκετοί είναι οι φίλοι, που µας ρωτούν πως πρέπει να αντιµετωπιστούν αυτά τα περιστατικά. Η πρώτη άµεση κίνησή µας είναι µε ΓΑΝΤΙΑ, να περισυλλέξουµε το γεύµα που βρέθηκε (αν βρεθεί στο σηµείο) και να το βάλουµε σε µία καλά κλεισµένη σακούλα, ενώ ταυτόχρονα καλούµε την Άµεση ∆ράση επί τόπου. Αυτό το κάνουµε αφενός για να υπάρχει δείγµα του δηλητηρίου αφετέρου για να µην δηλητηριαστούν και άλλα ζώα. Τραβάτε φωτογραφίες του γεύµατος και των νεκρών ζώων και τις αποστέλλετε στην σελίδα µας για την όσο το δυνατόν καλύτερη δηµοσιοποίηση του περιστατικού.

Η Αστυνοµία, βάσει της Παρ. 2 της Εγκυκλίου υπ αρ. 71377/13/989391 µε ηµεροµηνία 02/07/2013 του Αρ- χηγείου της ΕΛ.ΑΣ, είναι υποχρεωµένη, αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγµατογνωµοσύνης από κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αρµόδια εργαστήρια (τόσο για το γεύµα όσο και για ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων). Αµέσως η Αστυνοµία διενεργεί Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ αγνώστου για κακοποίηση ζώων και σχηµατίζει δικογραφία. Εφόσον υπάρχουν υποψίες ή µαρτυρίες για τον δράστη, θα ήταν καλό να αναφερθούν στην Αστυνοµία.

Αν είναι εργάσιµη µέρα και ώρα, µπορείτε να απευθυνθείτε και στην αρµόδια υπηρεσία του ∆ήµου Γαλατσίου (Κοινωνική Υπηρεσία) και να ζητήσετε να διενεργήσουν την αυτοψία και νεκροτοµή σε συνεργασία µε την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα νεκρά ζώα, παρά του ότι πιστεύεται µέχρι σήµερα, ∆ΕΝ είναι αρµοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά της υπηρεσίας περίθαλψης και προστασίας αδέσποτων ζώων.

Ο ∆ήµος Γαλατσίου βάσει της Παραγράφου 1 του Άρθρου 9 του Ν.4039/2012 είναι ο προσωρινός κάτοχος των αδέσποτων ζώων και οφείλει να προβεί σε αυτές τις ενέρ- γειες, όπως επίσης και σε µηνυτήρια αναφορά κατ αγνώστων. Σε ότι αφορά το ζήτηµα του περιορισµού του φαινοµένου, θα ήταν καλό σε περιοχές που υπάρχουν επαναλαµβανόµενα κρούσµατα να υπάρξει συντονισµός των πολιτών για παρακολούθηση. Με αυτόν τον τρόπο, µέχρι σήµερα έχουν οδηγηθεί στο ακροατήριο ορισµένες υποθέσεις δηλητηριασµένων ζώων και οι δράστες έχουν καταδικαστεί. Να θυµίσουµε ότι η κακοποίηση ζώου διώκεται ποινικά µε 1-5 χρόνια φυλακή, 5.000-15.000 ευρώ ποινικό πρόστιµο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιµο για κάθε ζώο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή