ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2017 -Ποιοί είναι οι δικαιούχοι


Τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραµµα Κοινωνικού Τουρισµού για το 2017 µε τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισµού προβλέπει υπουργική απόφαση.

Ως «∆ικαιούχοι» του προγράµµατος Κοινωνικού Τουρισµού έτους 2016- 2017 ορίζονται:
α) Ασφαλισµένοι/εργαζόµενοι µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που πραγµατοποίησαν κατά το προηγούµενο της έναρξης του προγράµµατος ηµερολογιακό έτος 50 ηµέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ µε εισφορές πλήρεις ή µειωµένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισµού Εργατικής Εστίας (συνεισπραττόµενες µε τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. β) Ασφαλισµένες/εργαζόµενες που έλαβαν κατά το προηγούµενο έναρ- ξης του προγράµµατος ηµερολογιακό έτος 50 ηµέρες ειδικής παροχής προστασίας µητρότητας (άδειας του άρθρ. 142 του Ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε µε την υπ’ αριθ. 33891/606/09.05.2008/ ΦΕΚ 833 – Β’ υπουργική απόφαση), γ) Ασφαλισµένοι/άνεργοι που έλαβαν κατά το προηγούµενο της έναρξης του προγράµµατος ηµερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας µε βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕ∆ διάρκειας τουλάχιστον 2 µηνών (50 ηµερήσια επιδόµατα), δ) Άνεργοι εγγεγραµµένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑµεΑ του ΟΑΕ∆. Κρίσιµος χρόνος συνδροµής της προϋπόθεσης είναι η ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

 Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόµενος αριθµός ηµερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ηµέρες και των τριών στοιχείων. Ως «Ωφελούµενοι» του προγράµµατος Κοινωνικού Τουρισµού ορίζονται: α) τα άνω των πέντε ετών τέκνα των δικαιούχων και µε ανώτατο ηλικιακό όριο το 18ο έτος της ηλικίας τους, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρµόδιο δηµόσιο φορέα ή όπως η ∆ηµόσια πρόσκληση ορίζει.

Προκειµένου για τέκνα δικαιούχων που συµπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράµµατος, η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισµού που τα αφορά ενεργοποιείται από την ηµεροµηνία συµπλήρωσης του πέµπτου έτους της ηλικίας τους. β) τα εξαρτώµενα-έµµεσα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών, που ασφαλίζονται από το δικαιούχο ή τον άλλο γονέα όπως αυτά αποδει- κνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρµόδιο δηµόσιο φορέα ή όπως η δηµόσια πρόσκληση ορίσει. Κρίσιµος χρόνος συνδροµής της προϋπόθε- σης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας των εµµέσων ασφαλισµένων είναι η ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων, γ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έµµεσα ασφαλισµένα µέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρµόδιο δηµόσιο φορέα ή όπως η δηµόσια πρόσκληση ορίσει.

Κρίσιµος χρόνος συνδροµής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικα- νότητας του εµµέσου ασφαλισµένου µέλους είναι η ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων. δ) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουµένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόµων µε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και µόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόµο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συµµετοχής της ∆ηµόσιας πρόσκλησης. Σε περιπτώσεις συζύγων που αµφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1, ο ένας εκλαµβάνεται ως ωφελούµενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρου 6., µε τις διατάξεις του οποίου προσδιορίζονται οι δικαιούχοι – ωφελούµενοι του προγράµµατος. ∆εν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούµενοι του προγράµµατος κοινωνικού τουρισµού έτους 2016-2017: α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούµενοι στο πλαίσιο του προγράµµατος κοινωνικού τουρισµού έτους 2015-2016, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόµων µε αναπηρία και των ωφελουµένων µελών τους, β) οι δικαιούχοι – ωφελούµενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράµµατος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή