Ψηφίστηκε επί της αρχής το νοµοσχέδιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονοµία

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Βουλή επί της αρχής το σχέδιο νόµου για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονοµία. Πρόκειται για ένα σηµαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονοµίας στην Ελλάδα που υπολείπεται κατά πολύ των υπολοίπων ανεπτυγµένων χωρών και κυρίως για τους δήµους.

Το νοµοσχέδιο ορίζει τους Φορείς Αλληλέγγυας Οικονοµίας που πρέπει να είναι εγγεγραµµένοι και αναγνωρισµένοι σε ειδικό µητρώο και έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφαιρούν ουσιαστικά το επιχειρηµατικό κέρδος. Είναι εταιρείες µε κοινωφελή σκοπό. Έχουν δηµοκρατική δοµή και µε µία ψήφο ανά άτοµο, προβλέπουν ίση αµοιβή για ισόχρονη εργασία, προάγουν την κοινωνική καινοτοµία, το 35% των κερδών πηγαίνει στους εργαζόµε- νους, το 10% τουλάχιστον σε δράσεις κοινής ωφέλειας και το υπόλοιπο σε νέες θέσεις απασχόλησης ενώ διαθέτουν και µητρώο εθελοντών που µπορεί να λειτουργήσει ως προθάλαµος κατάρτισης.

Οι φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονοµίας έχουν πρόσβαση στη χρηµατοδότηση από το Ταµείο Κοινωνικής Οικονοµίας, το Εθνικό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης και σε προγράµµατα του ΟΑΕ∆.

Σηµαντικό είναι ότι οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθµού καθώς και τα ΝΠ∆∆ τους µπορούν να παραχωρούν τη χρήση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονοµίας για την ενίσχυση δραστηριοτήτων κοινωνικής και συλλογικής ωφέλειας. Οι Φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονοµίας µπορούν να συνάπτουν προγραµµατικές συµβάσεις για την µελέτη και εκτέλεση έργων και προ- γραµµάτων κοινωνικής ωφέλειας µιας περιοχής.

Οι συµβαλλόµενοι φορείς µπορούν να χρηµατοδοτούνται από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων µέσω συγχρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων της Ε.Ε. και από τους προϋπολογισµούς των συµβαλλόµενων φορέων. Έτσι δηµιουργείται ένα πολύ σηµαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονοµίας σε τοπικό επίπεδο µε κύριο αποτέλεσµα την καταπολέµηση της ανεργίας.

 Οι δήµοι µπορούν είτε να συµµετάσχουν υπό όρους, είτε να οργανώσουν Φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονοµίας από το µητρώο των ανέργων και των ευάλωτων οµάδων που διαθέτουν και να συνάψουν µαζί τους προγραµµατικές συµβάσεις για να εξυπηρετήσουν τοπικές κοινωνικές ανάγκες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή