Ενδιάµεσες εκπτώσεις από 1 µέχρι 10 Νοεµβρίου



Την 1η Νοεµβρίου ξεκινούν οι φθινοπωρινές ενδιάµεσες εκπτώσεις και ολοκληρώνονται στις 10 Νοεµβρίου ενώ τα καταστήµατα µπορούν να είναι ανοικτά προαιρετικά την Κυριακή, 6 Νοεµβρίου, από τις 11 π.µ µέχρι τις 8 µ.µ. σύµφωνα µε επιστολή της ΕΣΕΕ στις Εµπορικές Οµοσπονδίες και όλους τους Εµπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας) ως εξής: Με την ευκαιρία της διενέργειας των φθινοπω- ρινών ενδιάµεσων εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν την 1 Νοεµβρίου και θα λήξουν στις 10 Νοεµ- βρίου 2016, η ΕΣΕΕ µε επιστολή της στις Εµπορικές Οµοσπονδίες και όλους τους Εµπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευ- κρινίσεις, για την έναρξη των ενδιάµεσων εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστηµάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.

 Σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 4177/2013, η ενδιάµεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου. Οι 10 ηµέρες είναι ηµερολογιακές και όχι εργάσιµες. Κατ’ ακολουθία, ως ηµέρα έναρξης του δεκαηµέ- ρου είναι η Τρίτη, 1 Νοεµβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ηµέρα των εκπτώσεων θα είναι η Πέµπτη, 10 Νοεµβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιµής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται µε έκ- πτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εµπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Παράλληλα µε τα ως άνω, σύµφωνα µε το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήµατα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας µπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 6 Νοεµβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριµένης ενδιάµεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήµατα µπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Παρακαλούνται οι Εµπορικοί Σύλλογοι να ενηµερώσουν την ΕΣΕΕ για την επισκεψιµότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγµατος την Κυριακή, 6 Νοεµβρίου. Σύµφωνα µε τις διατάξεις του νόµου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιµο ποσού ίσου µε το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κα- τώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιµο για την ίδια παράβαση µέσα σε διάστηµα πέντε (5) ετών, το πρόστιµο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριµένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το πο- σοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόµενων τιµών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόµενων µε έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε µορφής απόκρυψη ή παρα- πλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιµο ποσού ίσου µε το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιµο για την ίδια παράβαση µέσα σε διάστηµα πέντε (5) ετών, το πρόστιµο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριµένης επιχείρησης.

Αρµόδιες ελεγκτικές αρχές σύµφωνα µε το νόµο είναι:

α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Εµπο- ρίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστι- κότητας. β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Κατα- ναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνι- στικότητας. γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Βιοµη- χανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνι- στικότητας. δ) Οι ∆ιευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών. στ) Οι Υπηρεσίες του Λιµενικού Σώµατος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους. Αρµόδια αρχή για την επιβολή των προστίµων είναι ο Γενικός Γραµµατέας της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου δια- πιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρµογή τόσο της νοµοθεσίας για τις εκ- πτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή