Επιδότηση έως 100% από το ΕΣΠΑ για παλαιούς και νέους επιχειρηµατίες



Μέχρι το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου αναµένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης των τριών δηµοφιλών προγραµµάτων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση µικρών και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να στήσουν τη δική τους δουλειά.

Ο συνολικός προϋπολογισµός των τριών δράσεων που ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Επανεκκίνηση» που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ. Μέσα από τα προγράµµατα αυτά, που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις.

 Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:

• Αναβάθµιση πολύ µικρών και µικρών υφιστάµενων επιχειρήσεων µε την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές: Ο προϋπολογισµός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.

• «Νεοφυής Επιχειρηµατικότητα» µε τον προϋπολογισµό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.

 • Τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισµό 50 εκατ. ευρώ. Πηγές θέλουν τα ποσοστά επιδότη- σης για όσους υπαχθούν στα προγράµµατα να µην αλλάζουν σε σχέση µε εκείνα του πρώτου κύκλου. Έτσι, για την «αναβάθµιση πολύ µικρών και µικρών υφιστάµενων επιχειρήσεων», το ποσοστό χρηµατοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιµων δαπανών. Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάµενων πολύ µικρών και µικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τοµείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακούς Προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα, Καινοτοµία (ΕΠΑνΕΚ)».

Αυτοί είναι οι εξής: Αγροδιατροφή / Βιοµηχανία Τροφίµων Πολιτιστικές και ∆ηµιουργικές Βιοµηχανίες (Π∆Β) Υλικά / Κατασκευές Εφοδιαστική Αλυσίδα Ενέργεια Περιβάλλον Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ Υγεία. Σε σχέση µε τη «νεοφυή επιχειρηµατικότητα» το ποσοστό επιδότησης θα είναι, µάλλον, πάλι στο 100%. Η δράση «Νεοφυής Επιχειρηµατικότητα» στοχεύει στη δηµιουργία πολύ µικρών και µικρών, βιώσιµων επιχειρήσεων µε έµφαση σε καινοτόµα επιχειρηµατικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχό- λησης µε τη δηµιουργία βιώσιµων νέων θέσεων απασχόλησης.

Με το πρόγραµµα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελµατική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειµένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση. Οι εταιρείες και σε αυτό το πρόγραµµα θα πρέπει να προέρχονται πάλι από τους οκτώ προαναφερόµενους κλάδους. Στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «ενίσχυση της αυτοαπα- σχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης».

Σκοπός της δράσης που καλύπτει εξολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνερ- γοι πτυχιούχοι της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειµένου να γίνουν αυτοπασχολούµενοι.

Αιτήσεις συµµετοχής θα µπορούν να υποβάλλουν:

Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, κατά την υποβολή της αίτησης. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτο- βάθµιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της Πρό- σκλησης, ασκούν συναφή µε την ειδικότητά τους επαγγελµατική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση µισθωτής εργασίας, ούτε λαµβάνουν σύν- ταξη γήρατος. Μεγάλη διευκόλυνση για όσους υπαχ- θούν στα προγράµµατα είναι πως δεν υποχρεώνονται στην προσκόµιση τρα- πεζικής εγγυητικής επιστολής. Και αυτό καθώς δίνεται η δυνατότητα του ανοίγµατος «ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασµού» στο Ταµείο Παρα- καταθηκών και ∆ανείων.

Ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαρια- σµός αποτελεί έναν µηχανισµό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραµµάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο µε την προκαταβολή που δι- καιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Η κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής ήταν µια προϋπόθεση που δρούσε έως τώρα αποτρεπτικά για πολύ µεγάλο αριθµό ενδιαφερόµενων επενδυτών. Με τη θεσµοθέτηση αυτού του µέτρου ξεπερνιέται πλέον ένα σηµαντικό εµπόδιο για την απρόσκοπτη υλοποίηση των συγχρηµατοδοτούµενων επενδυτικών σχεδίων.

Ειδικότερα, στον Escrow Account, και αποκλειστικά για λογαριασµό των δικαιούχων ΕΣΠΑ, πιστώνεται ποσό ίσο µε την προκαταβολή που δικαιούνται το οποίο αποδεσµεύεται σταδιακά για την αποπληρωµή των τιµολογίων των προµηθευτών τους. Με αυτή τη ρύθµιση δεν απαιτείται πλέον από τους επενδυτές να προ χρηµατοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου κατά το συγχρηµατοδοτούµενο µέρος του.

Μειώνονται έτσι ουσιαστικά οι απαι- τήσεις ρευστότητας των δικαιούχων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Η ενεργοποίηση του λογαριασµού ανταποκρίνεται σε ένα βασικό, διαχρονικό αίτηµα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, αλλά και µεγάλου πλήθους υποψήφιων επενδυτών που επιδεικνύουν διαρκώς αυξανόµενη εµπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ένας από τους λόγους αυξηµένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για τον πρώτο κύκλο των δράσεων επιχειρηµατικότητας του ΕΣΠΑ.

 Μετά από έλεγχο των προσκοµισθέντων δικαιολογητικών από τα αρµόδια για την επαλήθευση όργανα του Φορέα ∆ιαχείρισης, δίνεται ανέκκλητη εν- τολή στο Ταµείο, όπως αποδεσµεύσει ή εκταµιεύσει από τον λογαριασµό του δικαιούχου συγκεκριµένο ποσό υπέρ έκαστου παρόχου ή προµηθευτή του δικαιούχου και για λογαριασµό του, και µέχρι το ανώτατο ύψος της δηµόσιας δαπάνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή