DEADBEAT ESCAPEMENT : «Στόχος μας είναι ο πειραματισμός και η έκφραση»

Οι Deadbeat Escapement έχουν πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζωντανών εμφανίσεων σε Ελλάδα, Κύπρο, και Πολωνία ανεβαίνοντας στη σκηνή με συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Puressence, The Veils, Vassilikos, Τσάτσου, Παυλίδης, Rous, Graig Walker κλπ. Το 2013 κέρδισαν τον διαγωνισμό του Αντ1 «The Band Project» και το 2016 το βραβείο της καλύτερης ζωντανής εκτέλεσης soundtrack στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες» με την ταινία «Fragmenta».
Mετά από μια πολύχρονη διαδρομή, κυκλοφόρησαν την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά «Contradiction» το Μάρτιο του 2013 με την EMG Records. Ο νέος δίσκος τους «The Perpetual Blink» κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2016 σε συλλεκτική κοπή 200 λευκών βινυλίων 175 gr.
Συνδιάζοντας τον ήχο τους με video art, installations, θέατρο και λογοτεχνία, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας Art Rock μπάντας. Οι ήχοι τους ακολουθούν τα χνάρια των Pink Floyd, David Bowie, The Verve, Peter Gabriel, Roxy Music, Genesis, Fugazi και King Crimson.
 Εμφανίζονται με το όνομα Deadbeat Escapement από το 2006 και με το νέο line up αποτελούνται από τους: Ιωάννης & Κοψίνης (drums) Τρύφωνας Τρυφωνόπουλος (guitars), Γιώργος Ζωγράφος (bass), Βίκτωρ Φορλίδας (guitars), Κωνστάντζα (vocals, acoustic guitar).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ – ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ

«ΠΑΛΜΟΣ»: Είστε μια 5μελής μπάντα με 10 χρόνια στο χώρο της μουσικής. Πώς βρεθήκατε; Τι σας ενώνει;

DEADBEAT ESCAPEMENT: Η ιστορία δημιουργίας της μπάντας μας είναι η κλασική ιστορία γέννησης συγκροτήματος: Δυο μέλη που έπαιζαν σε ένα σχήμα αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο μαζί με σκοπό την αναζήτηση νέου ήχου και ταυτότητας. Σιγά σιγά το συγκρότημα εμπλουτίστηκε και με άλλα μέλη και έτσι δημιουργήθηκε η αρχική σύνθεση των deadbeat escapement.

Π»: Παρουσιάστε μας τα μέλη της μπάντας.

D.E.: Μέσα στη δεκάχρονη πορεία μας κάποια μέλη αποχώρησαν για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου το συγκρότημα απαρτίζεται από τους: Ιωάννης & Κοψίνης – τύμπανα, Τρύφωνας Τρυφωνόπουλος – κιθάρες, theremin, monoclone, Γιώργος Ζωγράφος – μπάσο, Γιώργος Κωσταράς / Βίκτωρας Φορλίδας – κιθάρες, Κωνστάντζα – φωνή, ακουστική κιθάρα.

«Π»: Έχετε δουλειά; Υπάρχει ενδιαφέρον για τη μουσική που παίζετε;

D.E.: Αν λέγοντας δουλειά εννοείς το αν έχουμε προσκλήσεις για συναυλίες, τότε ναι. Σε αυτή τη φάση όμως έχουμε επικεντρωθεί στο δημιουργικό κομμάτι και για αυτό το λόγο είμαστε επιλεκτικοί στη συμμετοχή μας σε live. Όσον αφορά στο αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη μουσική μας, η συμμετοχή και ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες μας δείχνει πως υπάρχει.

«Π»: Γιατί διαλέξατε αυτόν τον τίτλο της μπάντας; Βοηθά που είναι ξενόγλωσσος;

D.E.: Η επιλογή ενός ξενόγλωσσου ονόματος για τη μπάντα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιλογή του Αγγλόφωνου στίχου μας. Αναγνωρίζουμε πως το όνομα δεν είναι εμπορικό αλλά το επιλέξαμε γιατί μας εξέφραζε εννοιολογικά.

«Π»: Ποιές οι κοινές σας αναφορές; Ποιά μουσική σας εκφράζει;

D.E.: Το ενδιαφέρον με τη μπάντα μας είναι πως παρόλο που υπάρχουν κάποιες κοινές μουσικές αναφορές μεταξύ μας, έχουμε μια διαφορετική αισθητική. Η αναζήτηση, λοιπόν, μιας κοινής γραμμής μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα είναι και αυτό που κατά τη γνώμη μας καθιστά και ενδιαφέρον τον ήχο μας.
Μέσα από τις δισκογραφικές μας δουλειές γίνεται κατανοητό πως δεν διστάζουμε να κινούμαστε μέσα σε διαφορετικούς χώρους σε επίπεδο ύφους και δυναμικής και κατ’ επέκταση γίνεται σαφές πως στόχος μας δεν είναι η δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου ήχου, αλλά ο πειραματισμός και η έκφραση.

«Π»: «Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν ειπωθούν ή να αποσιωπηθούν», Βίκτωρ Ουγκώ. Ποιά είναι η δική σας άποψη; 

D.E.: Θεωρούμε ότι οι αλήθειες γύρω από το τι εκφράζει η μουσική είναι άπειρες. Η πρόταση του Βίκτωρα Ουγκώ εκφράζει μια από αυτές.

«Π»: Ως Art Rock μπάντα σας ενδιαφέρει το θέατρο και έχετε βραβευτεί για την δουλειά σας στον κινηματογράφο. Μιλήστε μας για αυτήν…

D.E.: Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες» προσκληθήκαμε από τους συντελεστές της ταινίας «Fragmenta», να διασκευάσουμε και να παίξουμε ζωντανά το soundtrack της ταινίας, αποσπώντας με αυτό τον τρόπο το βραβείο για την καλύτερη ζωντανή εκτέλεση soundtrack.

«Π»: Ποιοί είναι οι τίτλοι της δισκογραφικής σας δουλειάς;

D.E.: Turning Point (2009) Συμμετοχή σε μουσική συλλογή του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου από την The Sound Of Everything, Contradiction (2013) από την EMG Records, Ανάμεσα σε Δυο Κόσμους (2014) μουσική για το ομώνυμο θεατρικό από την Art Apart, The Perpetual Bλink (2016) από την Blockade Records.

«Π»: Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος με τίτλο THE PERPETUAL BΛINK. Ποιο νέο στοιχείο, τι καινούργιο περιλαμβάνει ο δίσκος αυτός;

D.E.: Στο επίπεδο της δημιουργίας συμμετέχει όλη η μπάντα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πειραματισμού και των αυτοσχεδιασμών που λαμβάνουν χώρα μέσα στο στούντιο. Επειδή η σύνθεση της μπάντας στο δεύτερο δίσκο έχει αλλάξει και η συμμετοχή των μελών είναι καταλυτική στην δημιουργία των κομματιών, γίνεται αυτονόητο πως η αισθητική του δεύτερου δίσκου είναι διαφορετική και κατά τη γνώμη μας ο ήχος του πολύ πιο ώριμος.

«Π»: Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε στη μουσική σκηνή;

D.E.: Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να απαντηθεί από το κοινό μας.

«Π»: Ποιό το όνειρό σας;

D.E.: Μιλώντας για όνειρα, περισσότερο από το προϊόν θα εστιάζαμε στο κομμάτι της δημιουργίας. Κοινό μας όνειρο λοιπόν είναι να μας χαριστεί ο χρόνος για να μπορούμε να συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε το μυστήριο της μουσικής δημιουργίας.

«Π»: Ασχολείστε όλοι αποκλειστικά με την μπάντα;

D.E.: Όχι. Ουδείς!

«Π»: Πού οραματίζεστε να φτάσετε;

D.E.: Ο λόγος που μετά από 10 χρόνια οι Deadbeat Escapement συνεχίζουν και υπάρχουν, οφείλεται στο γεγονός πως από τη γέννηση της μπάντας, κανένας μας δεν είχε ουτοπικές προσδοκίες. Αυτό που πάντα θέλαμε, ήτανε να βρισκόμαστε και να μοιραζόμαστε το πάθος για τη μουσική και τη δημιουργία και έτσι σ’ αυτό το επίπεδο θεωρούμε πως είμαστε ήδη φτασμένοι.

«Π»: Είστε υπέρ ή κατά της πειρατείας;

D.E.: Αν αναφέρεσαι στη μουσική πειρατεία, είμαστε ενάντια. Αν αναφέρεσαι στους πειρατές της Καραϊβικής, είμαστε φαν.

«Π»: Ο Billy Idol είχε πει το ροκ δεν είναι τέχνη, είναι ο τρόπος που μιλούν οι συνηθισμένοι άνθρωποι. Συμφωνείτε με αυτο; Τι ειναι το ροκ για εσάς;

D.E.: Αν θέλουμε να «βαρύνουμε» τη συζήτηση, μπορούμε να πούμε πως όλη η εννοιολογική τέχνη βασίζεται στην πρόταση του Marcel Duchamp, πως ο,τιδήποτε ένας καλλιτέχνης υπογράφει σαν έργο τέχνης είμαστε υποχρεωμένοι να το αναγνωρίσουμε ως τέτοιο. Από την άλλη μεριά, η πρόταση του Billy Idol, μας δίνει την αίσθηση ότι απαξιώνει τον τρόπο που μιλάνε οι συνηθισμένοι άνθρωποι, και κατ’ επέκταση όλη την λαϊκή τέχνη. Με βάση όλα αυτά, η συγκεκριμένη πρόταση δεν μας εκφράζει.
…Για εμάς, το rock είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αγίας τριάδας «sex, drugs & rock n’ roll» (χαμογελώντας).

«Π»: Ποιό το μότο της μπάντας;

D.E.: «Αυτό που μας ενώνει είναι η γεωγραφία. Το μόνο που κάνουμε είναι να χαράζουμε παράλληλες γραμμές.»


«Π»: Πώς προωθείτε τη μουσική σας;

D.E.: Ο πιο άμεσος τρόπος είναι μέσα από τις συναυλίες μας και έπειτα μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα μέσα μαζικής δικτύωσης και το YouTube.


«Π»:
Ταξιδεύετε;

D.E.: Στη 10χρονη διαδρομή μας, είχαμε την τύχη να έχουμε παίξει στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και έχουμε στο ιστορικό μας συναυλίες σε Πολωνία και Κύπρο.


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
DEADBEAT ESCAPEMENT
• «Δεν αξίζει να στριμώχνονται σε περιγραφές, και η μουσική τους το δικαιολογεί. Θα βρείτε στις επιρροές τους κλασσικό ροκ ήχο, ψυχεδέλεια, brit pop, και στο live θα έκανε εντύπωση το theremin, η όμορφη φωνή της Κωνστάντζας, η μελαγχολία , τα δυνατά ξεσπάσματα, και τα κομμάτια που άφοβα πατάνε σε διάφορες μουσικές κατευθύνσεις.»
Βαγγέλης Γιαννακόπουλος- postwave.gr
• «Ήταν η πρώτη φορά που τους άκουγα και εντυπωσιάστηκα από το πόσο προσεγμένη ήταν η εμφάνισή τους και ειδικά η μουσική επικοινωνία μεταξύ των μελών και το δέσιμο τους. Αιθέρια γυναικεία φωνή με δυναμικές κιθάρες, ωραίους πιασάρικους ρυθμούς, και πολύ ταιριαστή  αντρική φωνή. Είναι η μπάντα που θα ακούσεις διαβάζοντας ένα βιβλίο, χαλαρώνοντας, και για να γίνω λίγο ακόμα κλισέ, χαζεύοντας τη βροχή από το παράθυρό σου.»
Αλεξάνδρα Μαβραγιαννίδου- i-jukebox.gr
• «….με κύρια όπλα την εναλλαγή γυναικείων – ανδρικών φωνητικών, τις επιβλητικές μελωδίες του theremin και σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό δημιούργησαν μία μελαγχολική αλλά συνάμα γλυκιά ατμόσφαιρα.”
Ελπίδα Πουρναρά – rockinathens.gr

– Deadbeat links and contacts
www.deadbeat-escapement.com
https://blockaderecords.bandcamp.com/al…/the-perpetual-blink
https://www.facebook.com/pages/Deadbeat-escapement/229301140495409
Deadbeat Escapement Official Site
deadbeat-escapement.com

Πήγαινε στην κορυφή