Μέχρι 15/1 η δήλωση «πόθεν έσχες»


Μέχρι 15 Ιανουαρίου πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλουν τη δήλωση της περιουσιακής κατά- στασης (πόθεν έσχες) και τη δήλωση οικονοµικών συµφερόν- των, σύµφωνα µε το ν. 4425 /2016. Σηµειωτέον ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται µόνο ηλεκτρονικά στο νέο σύστηµα «ΠΟΘΕΝ» (www.pothen.gr) µε τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet.

Τη διαδικασία υποβολής της ∆ή- λωσης Περιουσιακής Κατάστασης (∆ΠΚ) από όλους τους υπόχρεους περιγράφει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και ∆ικαιο- σύνης, η οποία δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Όπως προκύπτει από την ΚΥΑ, οι υπόχρεοι θα µπορούν µε ηλεκτρο- νικό τρόπο να µεταφέρουν τα στοι- χεία της φορολογικής τους δήλωσης στο «Πόθεν Έσχες» όπως και τα στοιχεία των ακινήτων τους από το Ε9.

Με βάση σχετική εγκύκλιο, στο «Πόθεν Έσχες» θα πρέπει να δηλω- θούν τα µετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήµατος εάν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, κι- νητά περιουσιακά στοιχεία εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, όπως και µετοχές, οµόλογα, παράγωγα και καταθέσεις. Η διαδικασία υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, σύµ- φωνα µε την ΚΥΑ είναι η ακόλουθη: Ο υπόχρεος υποβολής ∆ΠΚ απαι- τείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειµέ- νου να υποβάλει τη δήλωση απο- κλειστικά ηλεκτρονικά µέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρµογής. Η ∆ΠΚ υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και του/της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. Υποχρέ- ωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση, που δεν έχει µε- ταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου. Η ταυτοποίηση υπόχρεου και συ- ζύγου από την εφαρµογή ηλεκτρονι- κής υποβολής ∆ΠΚ, γίνεται µε τη χρήση των προσωπικών κωδικών στο TAXISnet. ∆ιακριτούς προσωπι- κούς κωδικούς TAXISnet πρέπει να έχουν τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγός, προκειµένου να καταστεί δυνατή η υποχρεωτική έγκριση των περιουσιακών στοιχείων, που δηλώ- θηκαν από τον υπόχρεο και αφορούν τον/την σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα.

Η αίτηση για τη χορήγηση και η διαχείριση των κωδικών αυτών, γί- νεται αποκλειστικά µέσω του συστή- µατος TAXISnet. Κατά την υποβολή ετήσιας ∆ΠΚ ο υπόχρεος οφείλει σε κάθε περί- πτωση να επικαιροποιήσει την περι- ουσιακή του κατάσταση, σε σχέση µε το αντίγραφο της ∆ΠΚ τού αµέ- σως προηγούµενου έτους, που πα- ράγεται από την ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβοήθησή του και να διατηρήσει αναλλοίωτα τα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν µετα- βληθεί. Ο υπόχρεος υποβάλλει µε τον/την σύζυγο κοινή ∆ΠΚ. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυνα- µίας του/της συζύγου υπόχρεου, να συνυποβάλει κοινή δήλωση, η δή- λωση υποβάλλεται µόνον από τον υπόχρεο, ο οποίος οφείλει να αναφέ- ρει συγχρόνως στις παρατηρήσεις του συστήµατος το γεγονός της άρ- νησης ή της αδυναµίας. Άρνηση θε- ωρείται και η βεβαιωµένη διάσταση των συζύγων, που έχει δηλωθεί στην αρµόδια ∆ΟΥ του υπόχρεου.

 ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ TAXIS

Κατά την υποβολή ∆ΠΚ από τον υπόχρεο, τα βασικά του στοιχεία, δηλαδή, ο ΑΦΜ, το επώνυµο, το όνοµα και το πατρώνυµο, εµφανί- ζονται όπως τηρούνται στο φορολο- γικό µητρώο. Σε περίπτωση ανακρί- βειας αυτών, απαιτείται, πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρ- θωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό µητρώο. Τα προσωπικά στοιχεία του υπό- χρεου, όπως Α∆Τ, διεύθυνση, τηλέ- φωνο κλπ, δηλώνονται ως έχουν κατά την ηµεροµηνία της υποβολής της ∆ΠΚ. Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά, οικογενειακά κλπ, ως και η ιδιότητα του υπόχρεου δηλώ- νονται ως είχαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση. Η αρχική δήλωση περιλαµβάνει τα υφιστάµενα στην ηµεδαπή και την αλλοδαπή κατά τον χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον είναι διαθέσιµη. Η ετήσια ∆ΠΚ περιέχει τα υφιστάµενα περιουσιακά στοιχεία κατά την 31η ∆εκεµβρίου του έτους, το οποίο αφορά η δήλωση, στην ηµεδαπή και την αλλοδαπή, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον είναι διαθέσιµη. Σε περίπτωση απόκτησης νέου πε- ριουσιακού στοιχείου κατά τη χρήση, που αφορά η δήλωση, δηλώνονται υποχρεωτικώς ο τρόπος απόκτησης, το ύψος της σχετικής δαπάνης (κα- ταβληθέν τίµηµα), καθώς και αναλυ- τική παράθεση της πηγής προέλευσης των σχετικών πόρων.

 Σε περίπτωση εκποίησης περιουσιακού στοιχείου, που είχε δηλωθεί σε προ- ηγούµενη δήλωση του υπόχρεου, δηλώνεται το εισπραχθέν τίµηµα. Ει- δικά σε περίπτωση απόκτησης νέου εµπράγµατου δικαιώµατος επί ακι- νήτου ή εκποίησης εµπράγµατου δι- καιώµατος επί ακινήτου, που έχει δηλωθεί σε προηγούµενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοι- χεία του συµβολαίου απόκτησης ή εκποίησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συµβόλαιο απόκτησης εµπράγµατων δικαιωµάτων επί ακινήτων λόγω κλη- ρονοµικής διαδοχής, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονοµούµενου, καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα, µε την οποία ο υπόχρεος έγινε κλη- ρονόµος. Στην περίπτωση απόκτησης και απώλειας εµπράγµατου δικαιώµατος επί του ίδιου ακινήτου κατά τη χρήση, που αφορά η δήλωση, δηλώ- νονται και οι δύο µεταβολές. Το άνω ισχύει αντίστοιχα και για τα οχήµατα, πλωτά και εναέρια µεταφορικά µέσα, καθώς και για τις συµµετοχές σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.

 Για την υποβοήθησή του στην ηλε- κτρονική υποβολή της ∆ΠΚ, ο υπό- χρεος, µετά την ταυτοποίησή του µέσω των κωδικών του TAXISnet και εφόσον συναινέσει µε υπεύθυνη δή- λωσή του σε αυτό, µπορεί να µετα- φέρει στη ∆ΠΚ τα δεδοµένα της τελευταίας ηλεκτρονικά υποβληθεί- σας δήλωσης φορολογίας εισοδήµα- τος (Ε1) του έτους, το οποίο αφορά η ∆ΠΚ, καθώς και τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαµβάνονται στη «βεβαίωση της περιουσιακής του κα- τάστασης» κατά την 1η Ιανουαρίου του επόµενου έτους, το οποίο αφορά η ∆ΠΚ, εφόσον η ∆ΠΚ είναι αρχική ή του τρέχοντος έτους, εφό- σον η ∆ΠΚ είναι ετήσια, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στη ΓΓ∆Ε. Όλα τα δεδοµένα των ανωτέρω δη- λώσεων φορολογίας εισοδήµατος, όπως αυτά έχουν διαµορφωθεί, κατά την οριστική υποβολή της ∆ΠΚ, από τυχόν υποβολή τροποποιητικών ή/και συµπληρωµατικών δηλώσεων εισοδήµατος για το έτος που αφορά η ∆ΠΚ, καθώς και τα στοιχεία της πε- ριουσιακής κατάστασης του υπό- χρεου κατά την ηµεροµηνία της ανωτέρω παραγράφου, θα επισυνά- πτονται αυτόµατα ηλεκτρονικά στην υποβαλλόµενη ∆ΠΚ.

Η ∆ιεύθυνση Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης (∆ΗΛΕ∆) της ΓΓ∆Ε, που είναι η αρµόδια υπηρεσία για τις ανωτέρω χορηγήσεις όλων των στοιχείων των δηλώσεων εισοδήµα- τος και ακινήτων των υπόχρεων, οφείλει να τηρεί αρχείο γι αυτές, µε το στοιχείο της ηµεροµηνίας και ώρας χορήγησης/πρόσβασης, καθώς και τον µοναδικό αριθµό ταυ- τοποίησης της οριστικοποιηµένης ∆ΠΚ, που σχετίζεται µε την κάθε χο- ρήγηση. Για τις ∆ΠΚ των ετών 2015 και 2016, που έχουν οριστικοποιηθεί ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους πριν από την έκδοση της παρούσας, θα πρέπει να επισυναφθούν ηλε- κτρονικά από τη ∆ΗΛΕ∆ σε συνεργα- σία µε τον φορέα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρµογής υποβολής ∆ΠΚ, τα συνυποβαλλόµενα της ανω- τέρω παραγράφου.

Για τη διευκό- λυνση του ελέγχου των ∆ΠΚ, η φορολογική διοίκηση χορηγεί στα αρµόδια όργανα ελέγχου, ύστερα από αίτησή τους, στοιχεία για όλες τις πιθανές τροποποιήσεις των πα- ραπάνω δηλώσεων εισοδήµατος και ακινήτων των υπόχρεων αρµοδιότη- τάς τους, οι οποίες τηρούνται ηλε- κτρονικά. Με την οριστική υποβολή της δή- λωσης, ο υπόχρεος δύναται να απο- θηκεύσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή αντίγραφο της υποβλη- θείσας ∆ΠΚ, ως αποδεικτικό υποβο- λής, όπου εµφανίζονται ο αριθµός αυτής και η ηµεροµηνία υποβολής της.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονι- κής υποβολής ∆ΠΚ, οι υπόχρεοι, οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες των υποχρεωτικά ελεγχόµενων προσώ- πων (βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι δικαστι- κοί), όπως αυτές προβλέπονται στις κείµενες διατάξεις, αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο αρµόδιο όργανο ελέγχου, εφάπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και εφόσον υπάρχουν µεταβολές κατά την υπο- βολή της ετήσιας δήλωσης, τα ακό- λουθα δικαιολογητικά: – Συµβόλαια των ακινήτων. – Βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόν- των και χαρτοφυλακίων χρηµατοοι- κονοµικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στο στοιχείο iii της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003, που κατ΄ ελάχιστον θα περιλαµβά- νουν το όνοµα του χειριστή της µε- ρίδας, το όνοµα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίµηση αυτών. – Βεβαιώσεις ή παραστατικά από τα οποία να προκύπτουν τα υπό- λοιπα τραπεζικών λογαριασµών, καθώς και αντίστοιχες βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηµα- τιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συµµετοχές σε κεφάλαια επιχει- ρηµατικών ή επενδυτικών συµµετο- χών (funds) και καταπιστευµάτων (trusts). – Παραστατικά των Τραπεζών, Τα- µιευτηρίων και άλλων ηµεδαπών ή αλλοδαπώ
Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συµβόλαια για τα κινητά µεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 ?, όπως ει- δικότερα αυτά προσδιορί ζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003. – Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναερίων µεταφορικών µέσων, καθώς και των κάθε χρήσης οχηµά- των και σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης κατά την διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση επι- πλέον παραστατικά αγοράς ή πώλη- σης. – Παραστατικά για συµµετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση. Τέλος, επισηµαίνεται ότι το απόρ- ρητο της διαδικτυακής επικοινωνίας του υπόχρεου µε τα συστήµατα της ΓΓΠΣ και ∆Υ διασφαλίζεται µε τη χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού από την εφαρµογή υποβολής. Τα απόρ- ρητα στοιχεία των ∆ΠΚ τηρούνται κρυπτογραφηµένα στην ηλεκτρονική βάση δεδοµένων του συστήµατος. Το ηλεκτρονικό σύστηµα συνοδεύε- ται από πολιτικές ασφάλειας, που κα- λύπτουν όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και εξασφαλίζουν την εµπι- στευτικότητα και ακεραιότητα των στοιχείων της ηλεκτρονικής βάσης δεδοµένων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή