Trump και κλιματική αλλαγή

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Trump και κλιματική αλλαγή

Θα μπορούσα σήμερα να γράψω για τα δύο χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά», αλλά επειδή το τιμόνι έκανε «υποστροφή = έστριψε ανάποδα, δηλαδή δεξιά» όπως λένε οι ραλίστες, έκανα και εγώ «υποστροφή» και αντί να ασχοληθώ με το τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση θα ασχοληθώ με το κλίμα. Βέβαια με το θέμα έχω ασχοληθεί παλαιότερα, αλλά τώρα μου δίδεται πάλι η αφορμή με τις θέσεις που έχει ο νέος πλανητάρχης για αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να δώσει εντολή στην Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency), να εξαφανίσει από την ιστοσελίδα της κάθε πληροφορία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που την συνοδεύουν. Η σχετική σελίδα είχε συνδέσμους σε αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν ήθελε να φαίνονται πλέον δημόσια. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, κατά Trump, συνδέεται με την άποψή του για την Κίνα, η οποία φαίνεται από μια δήλωσή του στο Tweeter που έλεγε: «Το θέμα της κλιματικής αλλαγής δημιουργήθηκε από και για τους Κινέζους με σκοπό να κάνουν την Αμερικάνικη βιομηχανική παραγωγή μη ανταγωνιστική».
Αυτή η δήλωση παίζει στην ίδια συχνότητα με την άποψή του για την επανατοποθέτηση της Αμερικής όσον αφορά την βιομηχανική της παραγωγή, η οποία μεταφέρθηκε στην Κίνα και τα σχέδιά του να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη φέρνοντας πίσω τα «μεταναστεύσαντα» εκεί εργοστάσια. Μέσα σε αυτά τα σχέδια εντάσσεται και η πρόσληψη ομάδας δέκα ατόμων που προέρχονται από τα lobby της βιομηχανίας και πετρελαϊκών εταιρειών καθώς και του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας Οκλαχόμα, ο οποίος είχε υποβάλλει 14 αγωγές εναντίον της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος με στόχο να ξηλώσει το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος του Ομπάμα. Η πρώην υποψήφιος των Πρασίνων της Αμερικής Jill Stein περιέγραψε την κλιματική αλλαγή «ως την μεγαλύτερη απειλή ύπαρξης για την ανθρωπότητα» και κάλεσε σε μια παγκόσμια προσπάθεια ώστε να πάμε σε μια 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030».
Ο Trump ανταπαντά με την παρακάτω δήλωση: «Υπάρχουν ζητήματα που είναι ανάγκη να ερευνηθούν σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ίσως η καλλίτερη χρήση των περιορισμένων οικονομικών πόρων θα ήταν να κάναμε κάθε άτομο στην οικουμένη να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ίσως θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην εξάλειψη ασθενειών όπως η ελονοσία, να αυξήσουμε την παραγωγή τροφής ώστε να συμβαδίσει με την παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ενεργειακών πηγών που θα εξομαλύνουν την ανάγκη χρήσης υδρογονανθράκων. Πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους τρόπους θα προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε την ζωή καλύτερη, ασφαλέστερη και περισσότερο επιτυχημένη».
Όλα τα παραπάνω είναι πληροφορίες που θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις γιατί είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τις ζωές μας στο κοντινό μέλλον. Ξεκινώ από το σχέδιο του Trump για να φέρει πίσω την βιομηχανική παραγωγή. Όντως είναι ένα θέμα που όμως, δυστυχώς για τον Trump, είναι πλέον αργά. Όταν μεταφερόταν η παραγωγή από Αμερική και Ευρώπη στην Κίνα τα επιχειρήματα ήταν ότι θα έχουμε φθηνότερα προϊόντα, αλλά δεν εξηγούσαν με τι λεφτά θα αγόραζαν τα προϊόντα αυτά οι άνεργοι των εργοστασίων που μεταφέρθηκαν στην Κίνα.
Είναι αργά λοιπόν γιατί μέσα στην απληστία του ο καπιταλιστικός κόσμος έκανε την Κίνα τεχνολογική και αυτάρκη οικονομική δύναμη και έτσι τα λόγια του Trump είναι κενά περιεχομένου. Η απελευθέρωση του εμπορίου χωρίς όρους έφερε την μεγάλη ανισότητα όσον αφορά το κόστος παραγωγής προϊόντων και βέβαια εις βάρος του κοινωνικού κράτους του Δυτικού Κόσμου. Σήμερα η διοίκηση του κόσμου σε πολύ μεγάλο μέρος έχει παραδοθεί στις μεγάλες εταιρείες. Ακόμη και η «μαμά Ρωσία» πώλησε το 19,5% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft σε άγνωστους επενδυτές. Οι μεγάλες εταιρείες όχι μόνο δεν καθορίζουν το μέλλον στα της ενέργειας, αλλά καθορίζουν απόλυτα και τα της διατροφής ζητήματα. Αν διαβάσετε πίσω από τις γραμμές την παραπάνω κατά γράμμα μετάφραση της θέσης του Trump για το κλίμα, θα δείτε μια πρόθεση για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, της παραγωγής γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σοβαρό και αν δεν δράσουμε όλοι σε μικρή και μεγάλη κλίμακα είναι βέβαιο ότι στο ορατό μέλλον θα δούμε αλλαγές που δυστυχώς δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα. Επειδή ζούμε σε καθαρά καπιταλιστικό κόσμο που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την έννοια του κοινωνικού κράτους, όλα αντιμετωπίζονται μέσα από το πρίσμα του κέρδους και του κόστους. Έτσι έχει ιδρυθεί εδώ και καιρό το χρηματιστήριο ρύπων. Για παράδειγμα η Κεντρική Αφρική που δεν ρυπαίνει πωλεί το δικαίωμα ρύπων στην Κίνα. Δεν είδαν το θέμα ολιστικά, δηλαδή δεν ρυπαίνει η Αφρική, την αφήνουμε ως έχει και κοιτάμε να μειώσουμε πραγματικά τους ρύπους της Αμερικής, της Κίνας κ.τ.λ. Εκτός της ρύπανσης έχουμε και το ζήτημα των τροφίμων που τείνουν να ελεγχθούν από έξη περίπου εταιρείες. Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μέσω της εξαγοράς της Αμερικανό-Εβραίικης Monsanto από την Γερμανική Byer, ήδη κρούουν την πόρτα της Ευρώπης. Η παραγωγή σπόρων σχεδόν έχει παραδοθεί στα χέρια αυτών των βιομηχανιών και σήμερα ό κάθε παραγωγός εξαρτάται απόλυτα από αυτούς για την αγορά τους και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Δεν φθάνει αυτό, αλλά αυτές οι εταιρείες παράγουν και τα αναγκαία γεωργικά φάρμακα. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μην ευδοκιμεί η γεωργική παραγωγή αν δεν χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα των εταιρειών που παρήγαγαν τους σπόρους. Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φαρμάκων αυξάνει την παραγωγή, αλλά δεν εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την υγεία του πληθυσμού και κυρίως εξαφανίζει τους φυσικούς σπόρους που τους «κατάσχουν» τρόπον τινά οι εταιρείες. Εδώ ακριβώς παίζει ο Trump.
Βέβαια όπως έχουμε ξαναγράψει, αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν είναι κατανοητά από τους Αμερικανούς των μεσοδυτικών πολιτειών που τον υπερψήφισαν. Αυτοί πίστεψαν ότι θα φέρει πίσω τα εργοστάσια όπως ό Τσίπρας θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ!! Υπέγραψε την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά εργοστάσια από την Κίνα δεν θα φέρει. Η Κίνα, το έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, παίζει μπάλα μόνη της. Οι καπιταλιστές που την ξύπνησαν χωρίς όρους θα προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το κόστος των επιλογών τους στους λαούς πράγμα το οποίο έχει ήδη φανεί με την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και την κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Τα ελεύθερα σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο έχουν φέρει την ανθρωπότητα στην αρχή μιας νέας εποχής όπου γίνεται μια όσμωση των φτωχών πληθυσμών της γης μέσα στον πλούσιο Δυτικό Κόσμο, του οποίου οι αξίες έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται. Δεν πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν κάνει συμφωνίες η Δύση με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχιας, ενώ κάνει για το ελεύθερο εμπόριο, ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους; Μήπως είναι επιθυμητή η μετανάστευση ώστε με την παρουσία φτηνού εργατικού δυναμικού να καταργηθεί πλέον κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος στην βωμό της ύπαρξης της ελάχιστης εργασίας;
Οι καπιταλιστές νομίζουν ότι έτσι θα επιβιώσουν, αλλά αυτό θα είναι μόνο για περιορισμένο χρόνο. Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την μεγάλη διαταραχή που θα γίνει από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς δεν γνωρίζει πλούσιους και φτωχούς, έξυπνους και χαζούς, δυνατούς και αδύναμους. Όλοι θα φταίνε για την ζημιά που είναι προ των πυλών. Οι καπιταλιστές για την αλαζονεία τους και οι φτωχοί για την αδράνειά τους την εποχή που θα έπρεπε να αντιδράσουν δυναμικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή