Αδέσποτες Φάτσες: Ο Κλωψ, του Κλωπός

Υποθέτουμε ότι κατά την διάρκεια υλοποίησης των μαγειρικών σας εμπνεύσεων, ένα κομμάτι απ’ το φιλέτο συναντά με πτώση το πάτωμα της κουζίνας και πριν εσείς πείτε «krokoskozanis», ο σκύλος σας το εξαφανίζει. Μην τον κατηγορείτε. Όχι. Αυτό δεν θεωρείται «κλοπή».

Υποθέτουμε τώρα ότι κινείστε βιαστικά μπροστά στον καθρέφτη και ετοιμάζεστε για μια ιδιαίτερη συνάντηση και δεν καταλήγετε στον κατάλληλο ενδυματολογικό συνδυασμό και ο σκύλος σας τρυπώνει την μουσούδα στο ξεχασμένο ανοιχτό συρτάρι, αρπάζοντας το αγαπημένο εσώρουχο του αγαπημένου σας.
Τότε ναι. Εδώ σαφώς και είναι «κλοπή».
Άραγε τα κίνητρα ενός τέτοιου «κλέφτη» όταν τα αναζητούμε, τα εντοπίζουμε πού;
Ορισμένοι πιστεύουν πως οι σκύλοι το κάνουν από κακία. Ένας σκύλος που «κλέβει» ή που κάνει οτιδήποτε μη αρεστό / ανεπιθύμητο το κάνει αλήθεια από κάτι τέτοιο;
Αν και τα φαινόμενα δείχνουν να γέρνουν υπέρ της άποψης που θέτει την κακία ως κίνητρο, τα φαινόμενα ως συνήθως… ναι μαντέψατε σωστά. Η πραγματικότητα λοιπόν μαρτυρά κάτι άλλο.
Διότι η κακία είναι μια έμμεση μορφή οργής. Σε αντίθεση με το δάγκωμα ή με έναν ανοιχτό καυγά που θα οδηγούσαν την οργή σε μια κάποια εκτόνωση, η κακία δεν ικανοποιεί, τουλάχιστον την φύση ενός σκύλου. Η κακία μάλλον δείχνει να αυτοδιαιωνίζεται. Δυστυχώς για εμάς, με ένα τέτοιο τρόπο μαθαίνουν και λειτουργούν αρκετοί του ανθρώπινου είδους. Καθώς εμποδίζονται την οργή τους να εκφράσουν, ζητούν ικανοποίηση στην κακία. Οι σκύλοι αντίθετα παρουσιάζουν αρκετή ευθύτητα στην συμπεριφορά τους.
Ο σκύλος σας όταν θέλει το χάδι και την στοργή σας θα βάλει την μουσούδα του στην αγκαλιά σας. Όταν ζητά την παρέα σας στο παιχνίδι, θα φέρει κάτω από το χέρι σας ένα μπαλάκι.
Εμείς μάθαμε να ζούμε και να εκφραζόμαστε συχνά με τρόπους έμμεσους εκεί που δεν τα καταφέρνουμε να είμαστε απλοί.
Ο τρόπος που επιλέγουν λοιπόν οι σκύλοι είναι ευθύς και σαφής. Αυτό που φαίνεται να είναι συμπεριφορά κακίας, συχνά έχει σαν κίνητρο την αγωνία. Το κάθε λεπτό για έναν σκύλο είναι η αιωνιότητα. Είναι τόσο παράξενο λοιπόν να νιώθει τόσο έντονο άγχος; Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις ανάγκες, ούτε τα προβλήματά σας. Ούτε το πότε θα επιστρέψετε, ούτε το πόσο θα λείψετε. Το μόνο που ξέρει είναι απλά να συνδυάζει. Παράδειγμα, όλα αυτά που κάνετε λίγο πριν τον αφήσετε μόνο, σηματοδοτούν την έναρξη της αγωνίας και ότι θα πρέπει να κάνει κάτι να τραβήξει την προσοχή σας, πριν είναι πολύ αργά. Το άγχος του σκύλου μπορούμε να το μετριάσουμε με την ήπια πειθαρχία και την ενδυνάμωση της αυτοκυριαρχίας του, με την δημιουργία ενός καθορισμένου προγράμματος λογικών κανονισμών.
Οι σκύλοι λοιπόν άλλοτε «κλέβουν» για να ξεκινήσουν κάποιο παιχνίδι, άλλοτε για τα κρατήσουν ένα αντικείμενο σαν φυλαχτό μιας και το διαποτίζει η μοναδική μας μυρωδιά, άλλοτε για να τραβήξουν εναγωνίως την προσοχή μας. Ορισμένοι βέβαια καταστρέφουν αυτό που αρπάζουν. Άλλοι το κρατάν όσο περισσότερο μπορούν. Δεν συζητάμε αν έχουν δίκιο. Σίγουρα όμως η ανάγκη τους για ανθρώπινη παρουσία, για παιχνίδι, για γόνιμο ενδιαφέρον και ενασχόληση είναι μια εύλογη δικαιολογία για τις «κακές» τους συμπεριφορές.
Αν αρχίσουμε υπό αυτό το πρίσμα να τους αντιμετωπίζουμε, θα νιώσουμε μεγαλύτερη διάθεση να εξομαλύνουμε τόσο την «κλοπή» όσο καικάθε άλλο σύμπτωμα παρεμφερών ανεπιθύμητων καταστάσεων.
(Πηγή: https://urbandogs.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή