Ποιοι δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης


∆ηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης.
Στην απόφαση αναφέρεται τι περιλαµβάνει το εν λόγω προνοιακό πρόγραµµα, όπως και τα κριτήρια ένταξης σε αυτό. Συγκεκριµένα, το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραµµα που συνδυάζει:

 – Εισοδηµατική ενίσχυση:
Το χρηµατικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούµενης µονάδας.
– Συµπληρωµατικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: ∆ιασύνδεση των µελών της ωφελούµενης µονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης εκάστου προγράµµατος:

– Με δωρεάν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.

 – Παραποµπή και ένταξη σε δοµές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

– Ένταξη σε προγράµµατα και κοινωνικές δοµές για την αντιµετώπιση της φτώχειας.

– Ένταξη σε προγράµµατα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταµείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους άπορους.

 – Κοινωνικό τιµολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

– Κοινωνικό τιµολόγιο παρόχων ύδρευσης.

 – Κοινωνικό τιµολόγιο δήµων και δηµοτικών επι χειρήσεων.

 – Υπηρεσίες ενεργοποίησης: Προώθηση των δικαιούχων, εφόσoν δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και µπορεί να περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων: Την κάλυψη προτεινόµενης θέσης εργασίας. Τη συµµετοχή σε προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας. Τη συµµετοχή σε προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης. Τη συµµετοχή σε προγράµµατα απόκτησης επαγγελµατικής εµπειρίας. Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστηµα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραµµα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα εισοδηµατικά, περιουσιακά και κριτήρια διαµονής:

1. Εισοδηµατικά κριτήρια. Το δηλούµενο εισόδηµα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραµµα, τους έξι τελευταίους µήνες, πριν την υποβολή της αί τησης, δεν µπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυηµένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

 ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

 – 6µηνιαίο ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ Μονοπρόσωπο νοικοκυριό ……….1.200 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο ενήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε ένα ανήλικο µέλος……………….1.800 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο µέλος ή µονογονεϊκή οικογένεια µε δύο ανήλικα µέλη………………..2.100 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούµενο από τρία ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε τρία ανήλικα µέλη ……………….2.400 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούµενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο µέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε τέσσερα ανήλικα µέλη …………2.700 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούµενο από τέσσερα ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε πέντε ανήλικα µέλη……………..3.000 ευρώ Για κάθε επιπλέον µέλος προστίθεται το εξα- πλάσιο του αντίστοιχου εγγυηµένου ποσού. Το δη- λούµενο εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθµού των µελών του νοικοκυριού. 2. Περιουσιακά κριτήρια α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογη- τέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν µπορεί να υπερ- βαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.1 ευρώ για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως 150.000 ευρώ. β. Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειµενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν µπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοι- κοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας ή του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία µετοχών, οµολόγων, κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλε- κτρονικές διασταυρώσεις, δεν µπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, µέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ. Συγκεκριµένα:

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ – ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

κλπ Μονοπρόσωπο νοικοκυριό………4.800 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε ένα ανήλικο µέλος ……………..7.200 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο µέλος ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε δύο ανήλικα µέλη ………………8.400 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε τρία ανήλικα µέλη………………9.600 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο µέλος ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε τέσσερα ανήλικα µέλη………10.800 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε πέντε ανήλικα µέλη…………..12.000 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες και 1 ανήλικο µέλος ή δύο ενήλικες και πέντε ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε έξι ανήλικα µέλη ………………13.200 ευρώ Νοικοκυριό που αποτελείται από πέντε ενήλικες ή δύο ενήλικες και έξι ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκό νοικοκυριό µε εφτά ανήλικα µέλη……………14.400 ευρώ Περιουσιακό τεκµήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των µελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισµένη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος (Ε1), δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προ- κύπτει από τον κατωτέρω µαθηµατικό τύπο: Ετή- σιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * µέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100.

 Ως έτος υπολογισµού του µέσου καταθετι- κού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοι- χεί η τελευταία εκκαθαρισµένη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος. ∆εν γίνονται δεκτές αι- τήσεις νοικοκυριών, τα µέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισµένης δήλωσης φορο- λογίας εισοδήµατος: – Εµπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτε- λείας. – ∆ηλώνουν δαπάνες για αµοιβές πληρωµάτων σκαφών αναψυχής. – ∆ηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. – ∆ηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσω- πικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντί- στοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1. 3. Κριτήρια διαµονής. Τα νοικοκυριά διαµένουν νόµιµα και µόνιµα στην ελληνική επικράτεια. Το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης είναι αφο- ρολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κρά- τηση, δεν κατάσχεται ούτε συµψηφίζεται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς το ∆ηµόσιο, ιδιώτες ή πι- στωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισο- δηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ως ωφελούµενες µονάδες ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες: α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Κάθε ενήλικο άτοµο που διαµένει µόνο του σε κατοικία και δεν εµπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστηµιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελµατικής εκπαίδευσης ή κα- τάρτισης της ηµεδαπής ή αλλοδαπής. β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: Όλα τα άτοµα που διαµένουν κάτω από την ίδια στέγη. ∆ύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούµενα άτοµα ή φι- λοξενούµενη οικογένεια, µε την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθα- ρισµένη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενή- λικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπι- στηµιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγ- γελµατικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτή- τως του τόπου διαµονής τους. γ. Άστεγοι: Τα άτοµα που διαβιούν στο δρόµο ή σε ακατάλληλα καταλύµατα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρε- σίες των δήµων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών ανοικτών κέντρων ηµέρας αστέγων ή/και υπνω- τηρίων που λειτουργούν στους δήµους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράµµατος. Η διαπί- στωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκ- µηριωθεί µόνο µέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος. ∆ικαιούχος: Το ενήλικο άτοµο που υποβάλλει αί- τηση για λογαριασµό του νοικοκυριού, η οποία έχει κριθεί και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραµµα. Ανήλικα µέλη: Τα µέλη του νοικοκυριού έως 18 ετών. Απροστάτευτα τέκνα: Τα ανήλικα µέλη του νοι- κοκυριού που είναι ορφανά και από τους δύο γο- νείς ή που κανείς γονέας δεν µπορεί να ασκήσει τη γονική τους µέριµνα, λόγω ασθενείας, αναπηρίας, κράτησης ή στρατιωτικής θητείας και που η επι- µέλειά τους έχει ανατεθεί µε δικαστική απόφαση σε µέλος του νοικοκυριού.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Από την ένταξη στο πρόγραµµα εξαιρούνται και δεν θεωρούνται µέλη του νοικοκυριού οι κάτωθι κατηγορίες: – Άτοµα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπον- ται σε µονάδες κλειστής φροντίδας ή σε στέγες υποστηριζόµενης διαβίωσης ή σε ξενώνες µετα- βατικής φιλοξενίας αστέγων. – Άτοµα τα οποία φιλοξενούνται σε µονάδες ψυ- χοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξε- νώνες, κτλ) ή είναι δικαιούχοι του προγράµµατος προστατευµένων διαµερισµάτων. – Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάµεις. – Όσοι κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστή- µατα.

  ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟ

Το ποσό που εγγυάται το πρόγραµµα για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα µε τον αριθµό και την ηλικία των µελών του, µετά και την καταβολή της εισο- δηµατικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α. Το εγγυηµένο ποσό ορίζεται, ως ακολούθως: – Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ ανά µήνα. – Για κάθε επιπλέον ενήλικο µέλος του νοικοκυ- ριού: Προσαύξηση του εγγυηµένου ποσού κατά 100 ευρώ ανά µήνα. – Για κάθε ανήλικο µέλος του νοικοκυριού: Προ- σαύξηση του εγγυηµένου ποσού κατά 50 ευρώ ανά µήνα. – Στη µονογονεϊκή οικογένεια, δηλαδή σε εκείνη στην οποία ένας µόνος γονέας (άγαµος, σε χηρεία ή διαζευγµένος ή, λόγω κράτησης του ετέρου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστηµα) ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή, µετά από σχετική ανάθεση τη γονική µέριµνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέ- κνων, για τις ανάγκες υπολογισµού του εγγυηµέ- νου ποσού το µεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο µέλος λογίζεται ως ενήλικας. – Σε νοικοκυριό µε απροστάτευτο/α τέκνο/α, για τις ανάγκες υπολογισµού του εγγυηµένου ποσού κάθε απροστάτευτο τέκνο λογίζεται ως ενήλικας. – Ως ανώτατο όριο του εγγυηµένου ποσού ορί- ζονται τα 900 ευρώ, µηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. ∆ηλούµενο εισόδηµα: Το συνολικό πραγµατικό εισόδηµα από κάθε πηγή ηµεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης – προ φόρων, µετά την αφαίρεση των εισφορών για κοι- νωνική ασφάλιση – που εισπράχθηκε από όλα τα µέλη του νοικοκυριού, κατά τους έξι µήνες πριν από το µήνα υποβολής της αίτησης. Στο συνολικό δηλούµενο εισόδηµα συµπεριλαµβάνεται και το σύνολο των επιδοµάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδηµα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται µε ειδικό τρόπο, µε τις εξαι- ρέσεις που αναφέρονται. Το δηλούµενο εισόδηµα δεν περιλαµβάνει το επίδοµα αναδοχής της διά- ταξης του άρθρου 9 του ν. 2082/1992, καθώς και τα µη ανταποδοτικά επιδόµατα αναπηρίας που κα- ταβάλλονται από το κράτος. Υπολογισµός του εισοδήµατος για ένταξη στο πρόγραµµα: Για την ένταξη στο πρόγραµµα και τον υπολογισµό της εισοδηµατικής ενίσχυσης, αφαιρείται από το συνολικό δηλούµενο εισόδηµα το 20% του καθαρού εισοδήµατος από µισθωτές υπηρεσίες, από υπηρεσίες που παρέχονται µε δελ- τίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσηµο, καθώς και το 20% του ποσού από πηγές κατάρτισης, προγράµ- µατα κοινωφελούς εργασίας ή από οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα εργασίας.

 Σε περίπτωση που µέλος του νοικοκυριού βρει εργασία (περιστασιακή, προσωρινή ή µόνιµη), στον υπολογισµό του εισοδήµατος για την ένταξη στο πρόγραµµα δεν συνυπολογίζεται κατά τον πρώτο µήνα της εργασίας το 100% και κατά τους δύο επόµενους το 40% του καθαρού µηνιαίου ει- σοδήµατος από την ανωτέρω εργασία. Εάν το µέλος του νοικοκυριού εξακολουθεί να εργάζεται για διάστηµα άνω των τριών µηνών, το δικαίωµα στην εισοδηµατική ενίσχυση διακόπτε- ται από την έναρξη του τέταρτου µήνα εργασίας, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραµµα. Εάν τα κριτήρια εξακολουθούν να πληρούνται, το νοικοκυριό λαµβάνει το ποσό της εισοδηµατι- κής ενίσχυσης που του αναλογεί. Η ανωτέρω εξαί- ρεση από τον υπολογισµό του εισοδήµατος για ένταξη στο πρόγραµµα δύναται να εφαρµοστεί µία και µόνη φορά σε διάστηµα ενός έτους από την έναρξη ισχύος της. Μηνιαίο ποσό εισοδηµατικής ενίσχυσης:

 Η δια- φορά µεταξύ του εξαπλάσιου ύψους του εγγυη- µένου ποσού και του εξαµηνιαίου δηλούµενου εισοδήµατος του νοικοκυριού, όπως αυτό υπολο- γίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρό- γραµµα, διαιρούµενη δια έξι. Μη δυνάµενοι για εργασία: Για τους σκοπούς του προγράµµατος, µη δυνάµενοι για εργασία θε- ωρούνται οι δικαιούχοι που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες: – ΑµεΑ, τα οποία, σύµφωνα µε την γνωµάτευση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας, έχουν κριθεί ή που δηλώνουν στο σχετικό πεδίο της αί- τησης για ένταξη στο ΚΕΑ «ανίκανα για εργασία». – Φοιτητές προγραµµάτων πλήρους φοίτησης, µαθητευόµενοι των επαγγελµατικών σχολών ή όσοι εξασκούνται πρακτικά στο πλαίσιο επαγγελ- µατικού εκπαιδευτικού προγράµµατος, χωρίς ερ- γασιακή σχέση. – ∆υνάµενοι για εργασία θεωρούνται οι δικαιού- χοι, ηλικίας 18 έως 65 ετών, που δεν εργάζονται και δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή