Η κοινωνία ξεπέρασε τα κόμματα

Κάτι που έχουμε αναφέρει πολλάκις στον «ΠΑΛΜΟ», έρχεται να τεκμηριώσει επιστημονικά η τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα πολιτικά μας πράγματα, την οποία παρήγγειλε η «Καθημερινή». Όντως η έρευνα αποκάλυψε αλήθειες και προβλήματα που εύκολα θα είχαν αντιμετωπιστεί μέσα στα χρόνια της κρίσης. Δυστυχώς όμως το πολιτικό σύστημα έχει, όπως έχουμε ξαναγράψει, ως κύριο μέλημά του την δική του επιβίωση ακόμη και πάνω από τις στάχτες της Ελλάδας και έτσι δεν ασχολήθηκε με αυτά τα προβλήματα. Ας δούμε λοιπόν μερικά ουσιώδη σημεία της εν λόγω έρευνας και ας κάνουμε μια προσπάθεια ερμηνείας των ευρημάτων.

Το πρώτο συνταρακτικό στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες βάζουν μπροστά το θέμα της αξιοκρατίας (45%) έναντι της απασχόλησης (20,5%) και της ασφάλειας (18,5%). Όλοι ακούμε καθημερινά από τα ΜΜΕ για την ανεργία, οι πολιτικοί στα παράθυρα κλαυθμηρίζουν και βάζουν σχέδια να την μειώσουν κ.τ.λ. Πώς γίνεται ο άμεσα ενδιαφερόμενος πολίτης να μην ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανεργία, αλλά για την αξιοκρατία; Και όταν μιλάμε για αξιοκρατία πώς επηρεάζει την κοινωνία;
Ας το δούμε από την πλευρά του δημόσιου τομέα. Το έχουν ζητήσει και οι θεσμοί αν θυμάστε. Αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και απαγκίστρωση της από την εκτελεστική εξουσία. Ουσιαστικά ζήτησαν αξιοκρατία γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να επιλεχτούν οι ικανοί στις ηγετικές θέσεις που έτσι θα έχουν την ηθική νομιμοποίηση να ηγηθούν των οργανωτικών μονάδων του δημοσίου για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα της εργασίας. Περιττό να πούμε για τις, με πλάγια μέσα, προσλήψεις που γίνονται καθαρά με κομματικά και μόνο κριτήρια.
Όλο αυτό το πλέγμα ο λαός το έχει δει και καταλαβαίνει ότι αυτό το ζήτημα είναι θεμελιώδες για την έξοδο από την κρίση. Μα αξιοκρατία δεν είναι μόνο στον δημόσιο τομέα. Είναι στον συνδικαλισμό, είναι στις τράπεζες, είναι στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα κ.τ.λ.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που θίχτηκε στην έρευνα είναι η μειωμένη θητεία των βουλευτών το πολύ δύο χρόνια και η μείωση του αριθμού τους κάτω από 300. Η στήλη έχει παλαιότερα επιχειρηματολογήσει για 200 βουλευτές. Σήμερα τα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και μη, καθώς και η πανελλαδική διείσδυση του Ιντερνέτ επιτρέπουν την άμεση ενημέρωση του λαού και είναι περιττή η ενημέρωση δια ζώσης μέσω των βουλευτών. Το σημαντικό είναι ότι το 60% της έρευνας ζητά την μείωση του δημόσιου τομέα. Μείωση δημόσιου τομέα σημαίνει μείωση των δημόσιων δαπανών και κατά συνέπεια μείωση των φόρων. Απαιτείται όμως αναδιάρθρωση όλου του πλέγματος του δημοσίου αρχίζοντας από την εξορθολογικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει όλη την λειτουργία του. Απαιτείται επανατοποθέτηση του πιθανώς πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες.
Θυμάμαι ότι από την εποχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι θα κάνουν στο δημόσιο μετακινήσεις προσωπικού για συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν. Οι πολίτες αγανακτούν στις ουρές τις εφορίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Κανείς υπουργός δεν μπορεί να μετακινήσει έναν υπάλληλο όχι μόνο από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά κυρίως από υπουργείο σε υπουργείο. Πώς λοιπόν θα στελεχωθούν οι ελλειμματικές σε προσωπικό υπηρεσίες από προσωπικό που υποαπασχολείται σε άλλες υπηρεσίες, αλλά πληρώνεται αδρά;
Βέβαια η έρευνα αποκαλύπτει και το αυτονόητο που επιθυμούν οι πολίτες για την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε εταιρείες νέων τεχνολογιών. Ένα ζήτημα που έχουν λύσει οι πολίτες και όμως είναι σημείο εμπλοκής της κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι το ζήτημα της ευέλικτης εργασίας. Οι πολίτες επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας όχι μόνο όσον αφορά το ωράριο, αλλά και το θέμα της πολλαπλής απασχόλησης. Η κυβέρνηση έχει βάλει τρομακτικά εμπόδια στην πολλαπλή απασχόληση με τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές την υψηλή φορολογία και την απουσία σχετικού νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα π.χ. άδειες, ταμείο ανεργίας, ωράριο εργασίας κ.τ.λ. Τα καταστήματα πάνε να ανοίξουν τις Κυριακές, αλλά υπάρχουν ισχυρότατες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές που ουδείς γνωρίζει τι και ποιους εκπροσωπούν. Αυτοί, εν πάση περιπτώσει συνδικαλιστές, με μια στείρα άρνηση μπλοκάρουν την Κυριακάτικη εργασία, αλλά δεν άκουσα ποτέ να λένε ναι στην Κυριακάτικη εργασία, αλλά με την τήρηση του ωραρίου και πρόσληψη προσωπικού μερικής απασχόλησης όπως προβλέπεται από τον Ν. 3846/2010.
Ένα άλλο θέμα που θίχτηκε ήταν η αμαρτωλή χρηματοδότηση των κομμάτων για την οποία έγινε λόγος προχθές στην Βουλή. Με ποσοστό άνω του 60% υπάρχει συμφωνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος. Έχουν γίνει τόσες καταχρηστικές και αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις που θα πρέπει να τις κατατάξουμε και αυτές στην λίστα των αιτίων της κρίσης και της αύξησης της διαφθοράς στην χώρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν και αδιαφανείς διαδικασίες διάθεσης των επιχορηγήσεων. Θυμάμαι ότι πριν μερικά χρόνια ζητήθηκε να γίνεται δημόσια ο απολογισμός εσόδων και εξόδων των κομμάτων και το ΚΚΕ αρνήθηκε σθεναρότατα. Ως ήτο φυσικό ταμπουρώθηκαν πίσω του και τα άλλα κόμματα και το ζήτημα «θεωρείται λήξαν»!!!!
Όπως λέει η μαρξιστική ανάλυση τα κόμματα είναι ενώσεις πολιτών με ίδια συμφέροντα που επιθυμούν την κατάληψη της εξουσίας για επίτευξη των στόχων της τάξης τους. Ε, λοιπόν ας αυτοχρηματοδοτήσουν την προσπάθειά τους. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο. Το επιχείρημα ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν τα κόμματα δεν θα επιβιώσουν και θα είναι κακό για το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ψευδές. Αν δεν υπήρχε η κρατική χρηματοδότηση αυτό το πολιτικό σύστημα θα είχε εξαφανιστεί, που είναι και το ζητούμενο σήμερα, και αποδείχτηκε από την εν λόγω έρευνα. Ένα πολιτικό κόμμα που το εμπιστεύεται ο λαός θα το χρηματοδοτήσει από το βαλάντιό του. Το έχει δείξει η ιστορία. Το 60% ζήτησε την αλήθεια από τα κόμματα. Τι λέει αυτό; Απλώς ότι ο πολίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και ζητά κάτι άλλο. Ζητά σοβαρότητα, ειλικρίνεια, όχι καιροσκοπισμό και μικροπολιτικές. Ζητά να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Εγώ θα έλεγα εκλογές κάθε πέντε χρόνια. Εδώ κάνουμε εκλογές σήμερα και αύριο η αντιπολίτευση ξαναζητά εκλογές. Ο Μητσοτάκης έχει γίνει βαρετή επωδός με το συνεχές αίτημά του για εκλογές, αλλά και η Γεροβασίλη στην τηλεόραση πριν μερικές μέρες είδα να λέει ότι εκλογές θα γίνουν όποτε τους συμφέρει…. Πού είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία, κύριοι; Στην ίδια λογική οι πολίτες θέλουν άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς όμως ενίσχυση των εξουσιών του. Έτσι θα εκλείψουν τα φαινόμενα πρόωρων εκλογών με τους εκβιασμούς για την συγκέντρωση των 180 βουλευτών για την εκλογή του από την Βουλή.
Κλείνω το άρθρο μου με την γενική διαπίστωση ότι στις περισσότερες έρευνες γνώμης αποτυπώνονται σταθερά η απαισιοδοξία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό περιβάλλον και σύστημα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κοινωνία προβάλλει την αλήθεια και την αξιοκρατία ως αναγκαία βήματα για την επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης της και δείχνει έτοιμη να υιοθετήσει προτάσεις που μεταβάλλουν τη θεσμική αρχιτεκτονική προς την κατεύθυνση της μείωσης της ισχύος της πολιτικής ελίτ και του κόστους λειτουργίας των θεσμών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή