Το έγκλημα κατά της ΔΕΗ

Εκείνη η επάρατος οκταετία του γερο-Καραμανλή, μεταξύ των άλλων δημοσίων υποδομών, έφτιαξε και την ΔΕΗ όπως σχεδόν την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, τα τέσσερα πρώτα υδροηλεκτρικά φράγματα μαζί με τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος (Λούρου, Λάδωνα, Ταυρωπού και Κρεμαστών) για να μην αναφερθώ και στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, έγιναν αυτή την επάρατο οκταετία. Στην συνέχεια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου μετά την μεταπολίτευση, έφτιαξαν και τα άλλα φράγματα (Καστρακίου, Πολυφύτου, Πουρναρίου, Σφηκιάς, Στράτου) καθώς και διάφορα άλλα μικρότερα και έκαναν την ΔΕΗ μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής της Βαλκανικής.

Θα σας θυμίσω ότι πριν το 2009 η μετοχή της ΔΕΗ στόλιζε τα χαρτοφυλάκια μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού. Θυμάμαι στις παραμονές των εκλογών του 1981, τότε που γινόταν μαζική εισροή στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ διαφόρων τυχάρπαστων ψηφοφόρων, ήρθε κάποιος και με θρασύτητα μου δήλωσε ότι έρχεται στην Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου ήμουν οργανωτικός υπεύθυνος, για να διοριστεί στη ΔΕΗ!!! Φανταστείτε την φρίκη που ένοιωσα καθ’ ότι ήμουν ιδεολόγος του σοσιαλισμού εκείνη την εποχή. Και βεβαίως φανταστείτε τι κόσμος μπήκε στην πολύπαθη επιχείρηση για να εξυπηρετηθούν μόνο κομματικά συμφέροντα.
Κλαυθμηρίζουν λοιπόν στα κανάλια διάφορες μωρές παρθένες ένθεν κακείθεν των κομμάτων για την κακή τύχη της ΔΕΗ. Στο σημείο αυτό πρέπει να στηλιτεύσουμε και την στάση των παρουσιαστών που απέφυγαν να τονίσουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδος απέναντι στην Ε.Ε. σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιούργησαν στρεβλές εντυπώσεις στους πολίτες. Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ τι σημαίνει ΔΕΗ, από τα 20 νεαρά άτομα ΜΟΝΟ ΕΝΑ απάντησε σωστά!!! Τι μόρφωση έχουν οι νέοι νεοέλληνες; Ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας λοιπόν που είναι η ΔΕΗ.
Αν δεν το γνωρίζετε, η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. εκτός των αγροτικών επιδοτήσεων, των ΕΣΠΑ και άλλων κονδυλίων που εισπράττει, είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται τις οδηγίες που συναποφασίζονται στα συμβούλια υπουργών και θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να τις ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο. Τέτοιες οδηγίες είναι οι 92 του1996, 54 του 2003, 72 του 2009 και βεβαίως ο Ελληνικός Νόμος 2773 του 1999 για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η χώρα όμως στο βωμό της προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων αγνόησε, και στην καλλίτερη περίπτωση καθυστέρησε υπερβολικά, την εφαρμογή των οδηγιών για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Για να μην πάμε πάρα πολύ πίσω, θα σας θυμίσω την τοποθέτηση ως προέδρου της ΔΕΗ του Παναγιώτη Αθανασόπουλου από την ΝΔ του Καραμανλή. Ο άνθρωπος, αξιολογότατος επιστήμων, καθηγητής στο ΠΑΠΕΙ και ανώτατο στέλεχος της ΤΟΥΟΤΑ, προσπάθησε να εφαρμόσει τις οδηγίες και με έξυπνο τρόπο να περισώσει την ΔΕΗ, αλλά να απελευθερώσει και την αγορά. Δεν βρήκε αντιδράσεις μόνο από τους συνδικαλιστές του Φωτόπουλου, αλλά και από την ίδια την ΝΔ που τον προσέλαβε. Φανταστείτε τι κράτος είμαστε…
Να σας θυμίσω εδώ την ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα για να καταλάβουμε καλλίτερα το θέμα; Ο Μητσοτάκης, το επάρατο 1989, έφερε την κινητή στην Ελλάδα (Panafon και Telestet) και όχι μόνο απέκλεισε τον ΟΤΕ λόγω της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά, αλλά τον υποχρέωσε να παρέχει τα κυκλώματά του και τους χώρους του για χρήση από τις άλλες εταιρείες. Για να μην πολυλογούμε τι έχουμε σήμερα; Τρεις μεγάλες εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (Vodafon, Wind και ΟΤΕ). Μήπως πρέπει να μετρήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας σε αυτές τις εταιρείες; Κάτι τέτοιο ήθελε και ο Αθανασόπουλος με την ΔΕΗ.
Πήγε μετά η ΝΔ να κάνει τη μικρή ΔΕΗ (πώληση του 30%) και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε να μην τολμήσουν κ.τ.λ και σήμερα θα πωλήσει το 40% σε στημένο παιχνίδι, που λέει ο Σκουρλέτης. Μια ανθούσα επιχείρηση βρέθηκε με χρέη 2 δισ. ευρώ από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που, αν δεν το προκαλούσε με την δράση των μελών του, έκλεινε τα μάτια στις παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος και τελικά στην ανοχή των κακοπληρωτών και χρεοκόπησε την επιχείρηση.
Πώς μια χρεοκοπημένη επιχείρηση θα διαπραγματευτεί την πώληση μονάδων της από άτομα σαν τον Σκουρλέτη που κλαυθμυρίζει ότι θέλουν μέσα σε ένα χρόνο να πωληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ σε ένα στημένο παιχνίδι; Όταν ήταν υπουργός τι έκανε; Θα ρωτηθεί ο κ. Σκουρλέτης και στο μέλλον για αυτό το θέμα γιατί η ΔΕΗ έχασε από την πολιτική του. Από τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πέρασε ο καιρός και σήμερα κανείς δεν θα θέλει τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, επειδή θα τεθούν εκτός λειτουργίας τα επόμενα τρία χρόνια. Αν όμως η πώληση γινόταν επί εποχής Αθανασόπουλου, θα ήταν όχι μόνο εφικτή, αλλά και κερδοφόρα για τη ΔΕΗ και έτσι θα της έμεναν τα υδροηλεκτρικά που και ως περιβαλλοντικά η ΔΕΗ θα είχε μεγαλύτερο κέρδος ανά KWh λόγω μικρού κόστους λειτουργίας και απουσίας κόστους αγοράς ρύπων.
Δυστυχώς, σήμερα η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την πώληση υδροηλεκτρικών και σε χαμηλή αν όχι εξευτελιστική τιμή.
Επιμένει ο Σκουρλέτης να λέει ότι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ αφού πωληθεί το 40% της επιχείρησης και το 50% των πελατών θα εκχωρηθεί στους ιδιώτες παραγωγούς. Μα πώς θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας κατά Σκουρλέτη; Θα πωλεί ρεύμα η ΔΕΗ όπως σήμερα χωρίς να εισπράττει τους λογαριασμούς; Και θα κρατήσει η ΔΕΗ με τον μισό κύκλο εργασιών όλο το προσωπικό που υπάρχει σήμερα; Μήπως θα καθορίζει η ΔΕΗ την τιμή του ρεύματος; Αν δηλαδή ανεβεί η τιμή του πετρελαίου τι θα κάνει η ΔΕΗ; Δεν θα ανεβάσει την τιμή; Θα μπαίνει μέσα; Θα χρηματοδοτείται από το κράτος, το οποίο απαγορεύεται από την Ε.Ε.; Αδιανόητα πράγματα νομίζω.
Για να κλείσουμε το θέμα θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην ΔΕΗ έχει διαπραχτεί ένα ειδεχθές έγκλημα από όλες τις κυβερνήσεις τουλάχιστον από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος 2773 του 1999 περί απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Σε κάθε μια ανήκει και ένα μέρος του κόστους της ζημιάς που έγινε στην ΔΕΗ. Μην νομίσετε ότι έπεσε η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ λόγω της κρίσης. Έπεσε λόγω κακής διαχείρισης, κακών πολιτικών και κακών συνδικαλιστών. Γιατί δεν έπεσε η τιμής της μετοχής της εταιρείας ΤΙΤΑΝ που παρ’ όλη την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας διατηρείται η ίδια περίπου και υψηλότερη από το 2009; Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή που η Ελλάδα θα ορθοποδήσει να αποδοθούν ευθύνες για το «κυλώνειο άγος» της ΔΕΗ και οι ευθύνες δεν θα πρέπει να είναι μόνο πολιτικές.
Επί τέλους το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταματήσει να παίζει με την περιουσία, αξιοπρέπεια και ασφάλεια της χώρας.

ΥΓ1.: Τώρα που έγινε σύλληψη πραγματικών μελών του Ρουβικώνα κατά την επίθεση στα γραφεία της Χρ. Αυγής, θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και για τα εγκλήματα που έχουν κάνει στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, στο Υπ. Οικονομικών, στα ακυρωτικά μηχανήματα κτλ; Δεν νομίζω όμως γιατί όλα τα κανάλια αναφέρονται μόνο στον άδικο ξυλοδαρμό του φοιτητή, αλλά κιχ για τον Ρουβικώνα. Τους καλύπτουν;
ΥΓ2.: Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που τα λέει έξω από τα δόντια. Είχε την πρωτοβουλία να προετοιμάσει την ίδρυση τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Κύπρο με απώτερο σκοπό και την ίδρυση τμημάτων στις γειτονικές χώρες, αλλά δυστυχώς εμποδίστηκε από τον πρώην υπουργό Μπαλντά γιατί θα κατηγορηθούμε για πολιτιστικό ιμπεριαλισμό… όπως είπε ο Μπαλντάς. Αιδώς Αργείοι. Ακόμη γιατί σήμερα 4/4/17, σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό, είχε την τόλμη να καλέσει την αστυνομία να προστατεύσει το Πανεπιστημιακό άσυλο από 40 σοσιαλφασίστες «αντιεξουσιαστές». Και πάλι μπράβο του Πρύτανη κ. Αχ. Ζαπράνη.

Πήγαινε στην κορυφή