Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη των δήμων προς το ΤΠ&Δ

Ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των πάσης φύσεως χρεών των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα το άρθρο 51 προβλέπει ότι παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017, η προθεσμία κατά την οποία οι δήμοι μπορούν να τακτοποιήσουν τις πάσης φύσεως χρεωστικές τους εκκρεμότητες προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με συνομολόγηση ισόποσων δανείων.

Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει οι δήμοι να έχουν υποβάλλει «το σχετικό αίτημα, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών, από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορισθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Π.Δ.». Μάλιστα η συνομολόγηση των δανείων μπορεί να γίνει χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Ν.3852/2010, άρθρο 264, παρ. 1, (όπως να μην υπερβαίνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων του δήμου).
Παράλληλα, εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ΟΤΑ που δεν καταφέρουν να συνομολογήσουν ισόποσα δάνεια με το ΤΠΔ να εξοφλούν υποχρεωτικά το ποσό των χρεωστικών ανοιγμάτων σε είκοσι (20) ισόποσες ετήσιες δόσεις, με ημερομηνία καταβολής κάθε δόσης μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από την 30η Ιουνίου 2017, χωρίς την επιβάρυνση επιπλέον τόκων και πρόσθετων επιβαρύνσεων. Για την διαπίστωση της ανωτέρω αδυναμίας συνομολόγησης νέου δανείου, αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τέλος, για να τελεσφορήσει η διαδικασία της ρύθμισης παρέχεται η δυνατότητα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, που εγκρίνεται σε ετήσια βάση με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως τα βεβαιωμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ληξιπρόθεσμα χρεωστικά ανοίγματα των Ο.Τ.Α και των Νομικών Προσώπων τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π) με ποσοστό έως 1% επί των εσόδων τους.
Πιο αναλυτικά, το άρθρο 51 «Τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων των Ο.Τ.Α. προς το Τ.Π.Δ.» αναφέρει τα εξής:
H παρ. 3 του άρθρου 81 του ν. 4316/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Τα πάσης φύσεως υφιστάμενα χρεωστικά ανοίγματα των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.), όπως εμφανίζονται στα λογιστικά τους βιβλία κατά το διάστημα που η ταμειακή τους διαχείριση ασκείτο από το αρμόδιο Γραφείο Παρακαταθηκών και μέχρι τη σύσταση της ίδιας ταμειακής υπηρεσίας, βεβαιωμένα ή μη, τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1γ του άρθρου 49 του ν. 3943/2011 (Α΄ 66), μπορεί να ρυθμιστούν με συνομολόγηση ισόποσων δανείων από το Τ.Π.Δ., χωρίς τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 264 του ν. 3852/2010, εντός νέας αποκλειστικής προθεσμίας έως 31.12.2017, εφόσον έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών, από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορισθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Π.Δ.
Σε περίπτωση αδυναμίας συνομολόγησης δανείου από οποιοδήποτε αιτία, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Π.Δ., το ποσό του χρεωστικού ανοίγματος εξοφλείται υποχρεωτικά σε είκοσι (20) άτοκες ισόποσες ετήσιες δόσεις, με ημερομηνία καταβολής κάθε δόσης μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από την 30η Ιουνίου 2017, χωρίς την επιβάρυνση επιπλέον τόκων και πρόσθετων επιβαρύνσεων. Οι όροι, οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, θα καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».
Στο άρθρο 81 του ν. 4316/2014 προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που εγκρίνεται, σε ετήσια βάση, με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, δύναται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως, τα βεβαιωμένα, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ληξιπρόθεσμα χρεωστικά ανοίγματα των Ο.Τ.Α και των Νομικών Προσώπων τους, με ποσοστό έως 1% επί των εσόδων τους, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π). Ο προαναφερόμενος συμψηφισμός διακόπτει την παραγραφή των σχετικών βεβαιωμένων απαιτήσεων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή