Τη γραβάτα την έχουν οι δανειστές…

Πριν από τις εκλογές του 2015, είχαν ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν σκοπεύει, μετά την εκλογή του, να φορέσει γραβάτα.
Είχε απαντήσει ότι θα το πράξει όταν θα πετύχει τη μείωση του χρέους.

O ενδυματολογικός αυτός συμβολισμός επανήλθε στην επικαιρότητα λίγο πριν την ψήφιση του 4ου μνημονίου. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πετύχει έναν πολιτικό αντιπερισπασμό. Να αποσπάσει την προσοχή από τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που θα ψηφίζονταν αλλά και για να δώσει ένα κίνητρο στους απογοητευμένους και πανταχόθεν βαλλόμενους βουλευτές της, συνδύασε την ψήφιση αυτών των μέτρων από τη Βουλή με μια θετική στάση των Ευρωπαίων εταίρων στη μείωση του χρέους.
Βεβαίως, αν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εύλογη και έντονη προσδοκία θετικών εξελίξεων», έσπευσε παράλληλα να χαμηλώσει τους τόνους: «Τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι βεβαίως, αλλά… Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Δυστυχώς για το κυβερνητικό αφήγημα, οι Γερμανοί έσπευσαν αμέσως να το ακυρώσουν. Τον «άδειασε» το Βερολίνο: «Δεν συμφωνήσαμε τίποτα με την ελληνική κυβέρνηση». Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη » αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση». «Όμως η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η κυβέρνηση περίμενε μία άμεση λύση για το χρέος στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας με εκταμίευση της δόσης, αν όχι των 17,2 δισ. ευρώ που δικαιούται να πάρει η Ελλάδα με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ αμέσως, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
Η πραγματική ψυχρολουσία όμως πέρα από το σπάσιμο της δόσης είναι ότι το άμεσο αντάλλαγμα από την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή δεν θα είναι ούτε καν η πρώτη υπό-δόση, αν πρώτα δεν αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Για να γίνει η εκταμίευση, το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Η εκταμίευση μπορεί να σπάσει σε δόσεις άμεσα συνδεδεμένες με το timing των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Δεν είναι απαραίτηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη εκταμίευση (στην πρώτη υποδόση). Δεν θα δοθούνε χρήματα ως ότου το ΔΝΤ πει ναι επί της αρχής ότι θα συμμετάσχουμε» ξεκαθάρισε αξιωματούχος.
Οι πομπώδεις δηλώσεις και οι υπέρμετρες φιλοδοξίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και από κορυφαία στελέχη αποδείχθηκαν φρούδες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέλει πάση θυσία λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις.
Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου δηλώνουν βέβαιοι πως τις 15 Ιουνίου θα πάρουν τις πολυπόθητο σχέδιο για την ρύθμιση του χρέους, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει μεγάλη πίεση από τους βουλευτές οι οποίοι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη αυτό που έχει δεσμευτεί, να μην ισχύσουν δηλαδή τα μέτρα. Μία ρήτρα που δεν έβαλε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο, παρά την απαίτηση ορισμένων βουλευτών καθώς υπήρξε η άρνηση των θεσμών. Εάν τελικά ο πρωθυπουργός ακολουθήσει αυτό τον δρόμο τότε αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ρήξη με τους δανειστές, με την χώρα να κινδυνεύει να ζήσει εκ νέου τον εφιάλτη του 2015.
Από το τεράστιο φιάσκο της μη ρύθμισης του Χρέους προέκυψαν μόνον δύο παραιτήσεις επαρχιακών στελεχών και μιά παραίτηση μέλους της Κ.Ε… Φοβερός σχηματισμός ο κυβερνητικός Σύριζα. Όλο κοινωνική ευαισθησία και συνέπεια ….
Πριν δύο χρόνια, περίπου, μια κίνηση που συζητήθηκε έντονα είχε κάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα. Πήρε τη γραβάτα του και την έβαλε μπροστά από το πουκάμισο του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε με χαμόγελο την κίνηση αυτή, ενώ αμέσως ξεκίνησαν οι ψίθυροι για την αποκωδικοποίηση της κίνησης Γιούνκερ.
Κάποιοι είπαν πως πρόκειται για μία από τις «επιθέσεις φιλίας» του Γιούνκερ, όπως όταν είχε πιάσει το χέρι του Αλέξη Τσίπρα και περπατούσαν χέρι-χέρι. Αλλοι υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική του καλού κλίματος σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Κάποιοι θυμήθηκαν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο τετ α τετ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Όταν ο τελευταίος του είχε κάνει δώρο μία γραβάτα και ο κ. Τσίπρας είχε πει πως θα τη φορέσει όταν βρεθεί λύση για την Ελλάδα.
Σε όσους αρέσουν οι συμβολισμοί, μάλλον θα πρέπει να αρκεστούν στον εξής: η γραβάτα (ρύθμιση χρέους) είναι στα χέρια των δανειστών. Ευρωπαϊκά, κατά βάση, είναι τα κεφάλαια που δανείζουν τοκογλυφικά την Ελλάδα. Τί κι αν εκπροσωπούνται από Θεσμούς, Eurogroup, συμβούλια, προέδρους και πολιτικούς υπαλλήλους τύπου Γιουνκέρ. Οι τοκογλύφοι αποφασίζουν κι αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να χαρίσουν τίποτα στην Ελλάδα. Τη γραβάτα την έχουν αυτοί και μόνο συμβολικά μπορεί να μπαίνει μπροστά από το πουκάμισο του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν είναι και δεν θα γίνει δικιά του.
Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για αφελείς ιθαγενείς. Το μόνο που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα είναι η επιθυμία του ΔΝΤ να μειωθεί το ελληνικό χρέος. Γιατί όμως; Διότι το αμερικανικών, κυρίως, συμφερόντων «Ταμείο» ενδιαφέρεται μόνο να πάρει τα λεφτά του πίσω. Και ξέρει ότι μια καταχρεωμένη χώρα που συνεχώς στραγγαλίζεται οικονομικά ενώ «ανάπτυξη» δεν έχει, θα φτάσει κάποια στιγμή και δεν θα μπορεί να πληρώσει τα τοκοχρεωλύσια.
Αυτή είναι η μοναδική μέριμνα του ΔΝΤ. Πώς θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Ανησυχεί βάσιμα. Πιέζει λοιπόν τους ευρωπαίους ώστε να μειώσουν το ελληνικό χρέος για να μπορεί το ΔΝΤ να πληρώνεται τις δόσεις του ! Όλα τα άλλα του είναι αδιάφορα και γι’ αυτό δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να προβάλει οποιαδήποτε παράλογη απαίτηση.
Για τη στάση του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι το ταμείο έπρεπε είχε πάρει τις αποφάσεις του ήδη από τον Μαΐο του 2016. Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός είπε ότι είναι ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η Φρανκφούρτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «o Κύριός μας» λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν».
Και η γραβάτα έχει κόμπο και σφίγγει. Οι τοκογλύφοι όμως προτιμούν τις θηλιές …

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή