Δημόσιος χώρος αθλητισμού με δωρεάν πρόσβαση για όλους

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δημόσιος χώρος αθλητισμού  με δωρεάν πρόσβαση για όλους

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Γαλάτσι,
διοργάνωσαν συγκέντρωση – εκδήλωση στην πλατεία
Μανδηλαρά με θέμα «Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα – Όχι στην ιδιωτικοποιήση του Παλαί».

ην εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό, ο Χάρης Βουρδουμπάς, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη θέση του Κ.Κ.Ε. για το ζήτημα του Παλαί. «Η θέση αυτή βασίζεται στην άποψη που έχουμε συνολικά, για το πώς και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιούνται οι υποδομές, που φτιάχτηκαν με το αίμα και τα χρήματα του ελληνικού λαού. Το Παλαί πρέπει να γίνει δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Να μην αλλάξουν οι καθορισμένοι όροι χρήσης του. Να αναλάβει το κράτος το κόστος συντήρησής του και να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση για όλους τους κατοίκους, τους αθλητικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους του Γαλατσίου και των γύρω δήμων.»
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «οι Γαλατσιώτες πρέπει να είναι τουλάχιστον ψυλλιασμένοι για όσα ακούνε αυτή την περίοδο. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να γίνει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Παλαί “πλυντήριο” για κόμματα και παρατάξεις που αποδέχονται τη στρατηγική κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Παλαί είναι ένα μόνο μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
»Η συγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία της εποχής του μνημονίου, όπως επιμένουν μερικοί αλλά δέσμευση για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Και είναι η αιτία και για τους 10.000 άνεργους στο Γαλάτσι, και για τα εκατοντάδες λουκέτα στα μαγαζιά, και για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής όλων των εργαζόμενων. Είναι επίσης η αιτία που το Γαλάτσι έχει μόλις 1,2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο κοινόχρηστο πράσινο (λιγότερο και από το δήμο της Αθήνας). Που είναι από τους ελάχιστους δήμους χωρίς κεντρική πλατεία. Που δεν έχει προχωρήσει η αναδάσωση των Τουρκοβουνίων. Που δεν υπάρχουν χώροι και υποδομές για άθληση και πολιτισμό για τους νέους και όχι μόνο.»
Στη συνέχεια ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες επανήλθε – και μέσω του νέου δημάρχου κ. Μαρκόπουλου – μια πρόταση διατυπωμένη και παλιότερα, να περάσει δηλαδή το Παλαί στην ευθύνη διαχείρισης του δήμου. «Όμως, όλοι οι δήμοι με το θεσμικό πλαίσιο που έχει φτιαχτεί, λειτουργούν με τη λογική της ανταποδοτικότητας για τις υπηρεσίες που παρέχουν και χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν την πόρτα της ιδιωτικοποίησης, είτε με τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, είτε βάζοντας άμεσα επιχειρηματικούς ομίλους σε μια σειρά τομείς (όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία). Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή σημαίνει να κάνει ο δήμος την ιδιωτικοποίηση (με τη μία ή την άλλη μορφή)… Και θα επικαλεστεί γι’ αυτό την οικονομική αδυναμία του να επωμιστεί το κόστος συντήρησης της εγκατάστασης.»
«Οι κινητοποιήσεις και ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παλαί πρέπει να στοχεύουν στον πραγματικό αντίπαλο και να γίνονται με όρους συμμαχίας όλων των εργαζόμενων, των άνεργων, των μικροεπαγγελματιών, των νέων του Γαλατσίου και των γύρω περιοχών, μέσα από τους μαζικούς φορείς. Χρειάζεται αυτός ο αγώνας να ξεκόψει από Κόμματα και Δημοτικές Παρατάξεις, που συνολικά στηρίζουν την πολιτική της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της αγοράς και την ίδια ώρα σε τοπικό επίπεδο εκμεταλλεύονται το Παλαί για να “ξεπλύνουν” τις αντιλαϊκές επιλογές τους. Αυτό είναι το αναγκαίο και αποτελεσματικό περιεχόμενο του “όλοι μαζί”, που διάφοροι προβάλλουν.»
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και της επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για την εικόνα του αθλητισμού σήμερα στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σήμερα από πλευράς νεολαίας και εργαζομένων θα πρέπει να ανέβει η πάλη για τη διεκδίκηση ενός αθλητισμού πραγματικά κοινωνικού αγαθού. Η πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο το πού έχει οδηγήσει τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, στους τρεις τελευταίους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί έχουμε μείωση των κρατικών κονδυλίων για τον αθλητισμό της τάξεως του 80%. Μερικά από τα αποτελέσματα αυτών των περικοπών, για παράδειγμα, είναι η ουσιαστική κατάργηση πλέον του μαθητικού αθλητισμού, των δομών που υπήρχαν (έστω και μικρών) σε δήμους προκειμένου κάποιος να αθληθεί με μηδαμινό ή ελάχιστο κόστος. Σε γενικές γραμμές έχουν καταργηθεί όλες εκείνες οι δομές που υπήρχαν και κάλυπταν κατά κάποιον τρόπο τομείς του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Παράλληλα έχουμε τα προβλήματα των Ομοσπονδιών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ή τη δεινή θέση αθλημάτων τα οποία δεν θεωρούνται εμπορικά. Ολα αυτά έχουν συνέπειες σήμερα και στη λαϊκή οικογένεια. Για παράδειγμα, ο αθλητισμός είναι το πρώτο πράγμα σήμερα που κόβει μια οικογένεια από τα παιδιά της προκειμένου να μειώσει το κόστος ζωής της. Την ίδια ώρα τα σωματεία αναγκάζονται να βγουν στο κυνήγι χορηγών προκειμένου να επιβιώσουν, κάτι που λειτουργεί εκβιαστικά ενώ κάνει πολλούς ακόμα και να θέλουν να στηρίξουν ένα σύλλογο εντούτοις να κάνουν πίσω όταν τίθεται το ζήτημα καθώς θα γλιτώσουν τα χρήματα. Από την άλλη, σήμερα έχουμε να κάνουμε με αθλητισμό που λειτουργεί και ως μέσο χειραγώγησης της νεολαίας και των εργαζομένων, όπως γίνεται στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών. Τελευταία αποδεικνύεται ότι αυτές οι ομάδες παίρνουν ενεργά μέρος ακόμα και στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, π.χ. περίπτωση δημοτικών εκλογών Πειραιά».
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. «Βάση των θέσεών μας είναι ότι ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή πρέπει να γίνονται αντιληπτά ως βασικά σημεία για την υγιή ανάπτυξη, αλλά και για τη διαμόρφωση προσωπικότητας και συνείδησης, ιδιαίτερα για τη νεολαία και όχι μόνο. Με αυτή την έννοια τον βλέπουμε ως δικαίωμα και κύρια ανάγκη και όχι ως χόμπυ ή είδος πολυτελείας. Πρέπει να ξεκινάει από τα σχολεία, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει και να αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να παρέχει όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες για όλους, δωρεάν και στους χώρους εκπαίδευσης και στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές μέσα από αθλητικά σωματεία, τα οποία δεν πρέπει να οδηγούνται στη λογική της εμπορευματοποίησης ή της λειτουργίας τους στα πρότυπα επιχειρήσεων που αναζητούν χορηγούς για να επιβιώσουν. Αυτές οι θέσεις για να υλοποιηθούν πρέπει να ανατραπεί η πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στη λογική της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, από την παιδεία, την υγεία μέχρι και τον αθλητισμό. Η πολιτική που θέλει την πρόσβαση στον αθλητισμό ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους, που εξυπηρετεί τον επαγγελματικό αθλητισμό και όλες του τις στρεβλώσεις. Μπορεί να υλοποιηθούν αν ο λαός πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αν αξιοποιήσει προς όφελός του τον πλούτο που παράγεται και σχεδιάσει μια οικονομία με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αυτή την πολιτική πρόταση βάζει σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στους εργαζόμενους και τους νέους, ως μονόδρομο για τα συμφέροντά τους.
Τέλος, κάλεσε τους νέους της περιοχής, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα κορυφωθούν 18-19-20 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, αλλά και στις προφεστιβαλικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του κεντρικού 3ημέρου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή