Η Περιφερειάρχης Αττικής γράφει για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

ΕΛΛΑΔΑ
Η Περιφερειάρχης Αττικής γράφει για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφέρεται στη επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. «Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο;» θέτει το ερώτημα η Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες».

«Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρατηρεί η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών: την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση – δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών». Κάνοντας ουσιαστικά πράξη τη ‘νέα μεταπολίτευση’, «βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας».

«Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία», γράφει η Ρένα Δούρου. Γιατί οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές είναι «εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας», καθιστώντας «αξιόπιστη» την έννοια της Πολιτικής «στα μάτια των πολιτών και ειδικότερα των νέων».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή