Τροιζόνια Φωκίδας: Το μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται!

ΕΛΛΑΔΑ
Τροιζόνια Φωκίδας: Το μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται!

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στο Νομό Φωκίδας και υπάγονται στο Δήμο Δωρίδας (παλαιότερα στο Δήμο Τολοφώνος). Ο πληθυσμός του νησιού είναι 64 κάτοικοι, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού κυριαρχούν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη το νησί πήρε το όνομά του από το ομώνυμο έντομο, ενώ σύμφωνα με την δεύτερη άποψη το όνομα αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Αγ. Ιωάννης, Πλανέμι και Πρασούδι)

Tο νησί αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, τον Αϊ – Γιάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι. Στο κέντρο του δεσπόζει το γραφικό και άριστα προφυλαγμένο φυσικό λιμάνι διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια σε μαρίνα σκαφών αναψυχής, που πλέουν στον Κορινθιακό.Το ψηλότερο σημείο του, η Aετόραχη, βρίσκεται σε υψόμετρο 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη,με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.

Η βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους.

Πηγές

ΦΩΤΟ Αγγελος Αρναουτελης el.wikipedia.org

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή