Η γυναίκεια μόδα , αποτελούσε ανέκαθεν αντικείμενο έρευνας και σοβαρής μελέτης για τους ειδικούς του γυναικείου στιλ καθώς και για τις ίδιες της γυναίκες .
Είναι γεγονός πως οι γυναίκες επιθυμούν να είναι ελκυστικές , ποθητές ,όμορφες με ωραίο στίλ και ακολουθούν πιστά αυτά που η μόδα της εποχής προστάζει.
Αντίθετα για τους άνδρες επικρατεί η άποψη ότι η εμφάνιση είναι το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί…
Είναι όμως έτσι ;;
Ας δούμε παρακάτω κατά πόσο οι άνδρες τελικά , ακολουθούσαν και ακολουθούν την μόδα και κατά πόσο τα must της ανδρικής εμφάνισης έχουν αλλάξει από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα!!
1900
Τη δεκαετία αυτή οι άνδρες φορούν κοστούμι μεσάτο και κουμπωμένο ψηλά .Ως επίσημο ένδυμα καθιερώθηκε το σμόκιν , και σε γενικές γραμμές επικρατούσαν τα σκούρα χρώματα στα ρούχα αφού όλοι ήταν επηρεασμένοι από την απώλεια αγαπημένων προσώπων εξαιτίας του πολέμου .
1920
Τη δεκαετία του 1920 η καθημερινή ενδυμασία των ανδρών είναι σοβαρό η σπορ .Το σακάκι ήταν ιδιαίτερα σοβαρό μονόπετο , με ψηλή μέση. Τα παντελόνια είναι πιο κοντά προς τα κάτω . Το γιλέκο το βράδυ και το πουλόβερ την ημέρα αποτελούν απαραίτητα συστατικά της ανδρικής ενδυμασίας . Η επίσημη ενδυμασία παρέμεινε αυστηρή.
1930
Η ανδρική ενδυμασία εδώ παρέμεινε συντηρητική και μόνο η καθημερινή ενδυμασία με τον καιρό , έγινε πιο σπορ. Οι άνδρες φορούσαν μεσάτα σακάκια που τόνιζαν τους ώμους και παντελόνια σε ευθεία γραμμή με φαρδιά ρεβέρ.
1950
Το 1950 τα σακάκια και τα παλτό ήταν φαρδιά και είχαν στρογγυλεμένα πέτα τα παντελόνια ήταν άνετα στο πάνω μέρος και στένευαν προς τα κάτω. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η μεγάλη αλλαγή στην ανδρική ενδυμασία αφορούσε τους νέους άντρες. Με πρότυπα τον Marlon Brando και τον James Dean φορούσαν τζιν, δερμάτινα μπουφάν και απλά T-shirt. Είναι η πρώτη φορά στην μέχρι τώρα ιστορία της μόδας, που τα τζιν δεν φοριούνται μόνο από την εργατική τάξη. Γίνονται σημαία όποιου θέλει να πάει ενάντια στον κομφορμισμό και παρόλο που αρχικά απαγορεύεται να φοριούνται από μαθητές στα σχολεία της Αμερικής, λίγα χρόνια αργότερα θα γίνουν σήμα κατατεθέν τους
1960
Tα ανδρικά πουκάμισα συνήθως ήταν καρό ή ριγέ, τα σακάκια ήταν μεσάτα με στενούς ώμους και τα παντελόνια με στενό καβάλο και φαρδιά προς το κάτω μέρος. Στα ανδρικά αξεσουάρ προστέθηκαν οι τσάντες. Επιπροσθέτως την εποχή εκείνη οι άντρες δεν φορούσαν τόσο συχνά γραβάτες αλλά προτιμούσαν τα κασκόλ και τα μαντίλια.
1980
H ανάκαμψη της οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 έφερε μαζί της πιο κοντά μήκη ενώ η εμμονή με την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική έκανε πιο λεπτές και νευρώδεις τις σιλουέτες. Εμφανής ήταν επίσης η ανάγκη των ανθρώπων για μια διαφορετική και ξεχωριστή εμφάνιση, η οποία αποτελούσε και κριτήριο για την κοινωνική τους κατάταξη.Στην ανδρική μόδα επικρατεί το παραδοσιακό κουστούμι, άνετο και κλασσικό. Τα παλτά και trench coats (καμπαρντίνες) είναι πολύ διαδεδομένα την εποχή αυτή .
1990
Η δεκαετία του 1990 χαρακτηρίζεται από το κύμα γκραντζ ροκ που γέννησε μια νέα γενιά ανθρώπων που δεν τους ένοιαζε η εμφάνισή τους.
2000
Η εποχή των μετροσέξουαλ. Το πρότυπο της ανδριρκής ομορφιάς θεωρείται ότι είναι ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του όμορφου άντρα: γυμνασμένο σώμα, κοιλιακοί, κομψό κούρεμα και ακριβά ρούχα.
2010-σήμερα
Οι Hipsters υπάρχουν παντού γύρω μας. Χαλαρή εμφάνιση με γένια, vintage ρούχα, γυαλιά, τατουάζ, λεπτό ή γυμνασμένο σώμα.