Η μεγάλη θρεπτική αξία του ψωμιού διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές πυραμίδες.
Το ψωμί, όπως και όλα τα τρόφιμα που έχουν ως βάση τα δημητριακά, αποτελεί σημαντικότατη πηγή υδατανθράκων και μπορεί να περιλαμβάνεται καθημερινά στο διαιτολόγιο.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση του ψωμιού αποτελεί μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:
Φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
Άμυλο, που αποτελεί «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμού.
Πρωτεΐνες, που συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας, δηλαδή τον κορεσμό.
Τα οφέλη του ψωμιού πολλαπλασιάζονται όταν φτιάχνεται με φυσικό προζύμι και με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι. που αποτελεί ένα ξεχωριστό δημητριακό πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β6 και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και φώσφορο.
Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού με δίκοκκο σιτάρι λειτουργούν συνεργιακά και συμβάλλουν στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών, καθώς επίσης και στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην αντιμετώπιση της κόπωσης.
Το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε στο πρωινό με μέλι ή ταχίνι για ένα δυνατό ξεκίνημα, είτε συνοδεύοντας το μεσημεριανό φαγητό, είτε ως sandwich ή ελαφρύ βραδινό (ως μπρουσκέτα),αλλά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες όπως το τυρί, οι ελιές, το αυγό ή τη σαλάτα (π.χ. ντοματίνια).
Η επιλογή ψωμιού σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι, που μπορούμε να το βρούμε εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί την πιο εύχρηστη, άμεσα διαθέσιμη και πρακτική επιλογή, προκειμένου να το απολαμβάνουμε φρέσκο κάθε στιγμή της ημέρας.
Tips για να απολαμβάνω το ψωμί:
Προτιμώ ψωμί σε φέτες με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (σταρένιο ή ολικής αλέσεως) το οποίο μπορώ να το έχω πάντα στο ντουλάπι μου, να ελέγχω την ποσότητα ψωμιού που καταναλώνω και ταυτόχρονα να προσλαμβάνω όλα τα θρεπτικά οφέλη του δίκοκκου σιταριού (υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνες Ε, Β και φυτικές ίνες).
Αποφεύγω τις πολλές «βούτες» στο λάδι της σαλάτας, μιας και αυτό μου προσθέτει τουλάχιστον άλλες 50kcal.
Αποφεύγω να τρώω σκέτο ψωμί, μιας και θα ξεφύγω σε ποσότητα, αλλά το συνδυάζω με 5-6 ελιές ή τυρί ή σαλάτα. Οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα), πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έτσι χορταίνουμε με μικρότερη ποσότητα για μεγαλύτερο διάστημα.
Συνεπώς, όπως φροντίζουμε το φαγητό μας να είναι πάντα προσεκτικά μαγειρεμένο με υψηλή διατροφική αξία, έτσι επιλέγουμε και το ψωμί μας να είναι ξεχωριστό με ξεχωριστά, μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό όπως είναι αυτά που μας δίνει το δίκοκκο σιτάρι.
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης – ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD