Νίκος Δένδιας: Με αυτή την κυβέρνηση όσο και αν προσπαθήσεις, δεν βρίσκεις άκρη και ανταπόκριση

Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

“• Εάν μπορεί να πει κανείς να πει κάτι με ανακούφιση είναι ότι εμφανίζεται μια σχετική αποκλιμάκωση στο Αιγαίο. Αλλά στην Κύπρο η ένταση παραμένει σε υψηλό βαθμό και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

• Όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να πει ότι αντέχουν σε κριτική. Εάν ήμασταν εμείς κυβέρνηση μάλλον όλα θα τα είχαμε κάνει διαφορετικά, υπό την εξής έννοια: Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ εδώ!

• Είναι φανερό ότι όλος αυτός ο τελευταίος κύκλος έντασης ξεκίνησε από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι θα δώσει πίσω τους αξιωματικούς που ο κ. Ερντογάν θεωρεί πραξικοπηματίες. Ευθέως του είπε ο κ. Ερντογάν ότι “μου το υποσχέθηκες”. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια σταδιακή κλιμάκωση στην οποία έχει βοηθήσει και ο τρόπος συμπεριφοράς με αυτά που κατά καιρούς κάνει και λέει ο υπουργός Άμυνας προς την τουρκική πλευρά. Σε επίπεδο επάρκειας στο επιχειρησιακό πεδίο νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι η κυβέρνηση έκανε σχεδόν δώδεκα ώρες για να πληροφορηθεί ότι υπήρξε επεισόδιο με το σκάφος του λιμενικού, να υπάρξει αντίδραση, ενημέρωση, στάθμιση κλπ.

• Ούτε σε επίπεδο σοβαρότητας ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης ούτε σε επίπεδο διαχείρισης, οτιδήποτε κάνει αυτή η κυβέρνηση αντέχει σε κριτική. Και θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι αυτή ήταν η κυβέρνηση που προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα για να ακούσουμε και σε ελληνικό έδαφος για πρώτη φορά διεκδικήσεις και θέματα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης.

• Η επίσκεψη αυτή δεν έπρεπε να γίνει αν δεν είχε διασφαλιστεί ότι η επίσκεψη αυτή θα βελτίωνε τις σχέσεις. Γιατί σαφές είναι ότι η επίσκεψη αυτή επιδείνωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

• Στο Σκοπιανό, η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει μια σειρά από παραμέτρους και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζω έχει τοποθετηθεί πολύ αναλυτικά επ’ αυτού, ξεκινώντας από το Σύνταγμα. Εμείς αυτό το οποίο λέμε στην κυβέρνηση για το θέμα του ονόματος, το οποίο δεν είναι καθόλου το μόνο το οποίο απασχολεί αυτή τη διαπραγμάτευση, είναι να μην ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία από την αρχή. Γιατί αν την αποδεχτεί από την αρχή, παύει να υπάρχει διαπραγμάτευση.

• Η σύνθετη ονομασία έχει γίνει δεκτή εδώ και είκοσι χρόνια, από το 1995, έχετε δίκιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που έχει γίνει εδώ και μια εικοσαετία στο πλαίσιο μιας συζήτησης υπό όρους το κλείσαμε σαν κεφάλαιο.

• Ο κύριος κίνδυνος της χώρας είναι εξ ανατολών, είναι πασιφανές αυτή τη στιγμή και μάλιστα έτυχε να συμπέσουν αυτά τα δύο πράγματα για να καταλάβει και η ελληνική κοινή γνώμη, πού είναι ο μέγας και ιστορικός εάν θέλετε αντίπαλος σε αυτή τη συγκυρία για την πατρίδα μας.

• Η Ελλάδα έχει συμφέρον στην ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων καθώς εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει η μεγάλη Αλβανία και να ενωθούν η Αλβανία με τη Βουλγαρία στα βόρεια σύνορά μας καλό είναι να βρούμε μια σοβαρή λύση. Εδώ όμως κολλάμε σε αυτή την κυβέρνηση. Πώς να βρεθεί σοβαρή λύση από μια μη σοβαρή κυβέρνηση; Διότι εάν η κυβέρνηση ήθελε σοβαρά να το λύσει και όχι να το χρησιμοποιήσει για εσωτερικούς λόγους, θα έπρεπε να είχε συζητήσει μαζί μας όπως γινόταν στο παρελθόν, παρ’ όλο που οι προσωπικές σχέσεις των αρχηγών των κομμάτων ήταν πολύ κακές. Θα έπρεπε να είχε συζητήσει μαζί μας, δεν λέω ανοιχτά και φανερά, βεβαίως κρυφά, πριν. Θα την στηρίζαμε εμείς σε μια εθνική γραμμή. Δεν είμαστε εθνικά ανεύθυνοι. Το δείξαμε και τώρα με την Τουρκία. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση πήγε να το εκμεταλλευτεί για να διχάσει εμάς.

• Δεν έχουμε κάνει ποτέ πείσματα στα εθνικά θέματα. Είδατε και προχτές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν καταθέσαμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή ώστε να μη δημιουργήσουμε ένταση τη στιγμή που οι Τούρκοι ήταν απέναντι. Ακριβώς επειδή είμαστε μια παράταξη μακράς ζωής με ιστορική εμπειρία – και με ευρύ μέλλον όπως πιστεύουμε – όλα αυτά ξέρουμε ότι τα βρίσκει κανείς μπροστά του και για αυτό δεν κάνουμε πείσματα στα εθνικά θέματα.

• Με αυτή την κυβέρνηση όσο και αν προσπαθήσεις, ό,τι και αν είσαι, οξύς ίσως δυσκολότερα, πιο μετριοπαθής, όπως εγώ ίσως, δεν βρίσκεις άκρη και ανταπόκριση.

• Για εμένα το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων έχει μια σημειολογική έννοια στο βαθμό που κατηγορούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί. Νομίζω ότι είναι λογικό και δεν νομίζω ότι απειλούν κανέναν οι συγκεκριμένοι. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η περίπτωση την οποία είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης, ακόμη και ο νομοθέτης επί των δικών μας ημερών για το θέμα προστασίας των μαρτύρων. Αλλά το πιο σημαντικό εάν μου επιτρέπετε δεν είναι αυτό.

• Την υπόθεση εγώ δεν την γνωρίζω και δεν δικαιούμαι να την γνωρίζω. Οι φάκελοι είναι στη Δικαιοσύνη, έχουν έρθει στη Βουλή, υπάρχουν λεπτομέρειες και άνθρωποι αλλά επί της ουσίας δεν διαφαίνεται καθαρά εδώ μια κυβερνητική μεθόδευση; Πάλι μια προσπάθεια ενοχοποίησης αντιπάλων και όχι μια προσπάθεια ανεύρεσης της αλήθειας; Και να σας πω και το τελευταίο αίνιγμα για εμένα, δέκα κάλπες; Για πρόταση σύστασης επιτροπής; Είναι τόσο παράλογο και τόσο εναντίον του γράμματος, που νομίζω και μόνο του αυτό δείχνει το ότι αυτή κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει την αντιπολίτευση.

• Μου έχει λεχθεί το επιχείρημα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό αλλά το γιατί μια τέτοια προσέγγιση είναι λάθος, φαίνεται από έναν πολύ απλό και λογικό τρόπο. Η επιτροπή αυτή που θα συσταθεί θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι απαλλάσσει τους δέκα και βρίσκει έναν ενδέκατο υπεύθυνο για τον οποίο δεν έχει στηθεί κάλπη, πώς θα προσεγγίσει τις διαδικασίες, για να ξέρω;

• Οποιοσδήποτε άλλος βρεθεί, θέλετε να είναι ο κ. Κουρουμπλής, δεν έχει σημασία. Ας πούμε ότι λέγεται οπωσδήποτε, για να μην κατονομάζω. Πώς θα ερευνηθεί από την επιτροπή όταν δεν έχει στηθεί κάλπη για αυτόν και έχει στηθεί μόνο για τους δέκα;

• Η σύσταση επιτροπής δεν είναι για το πρόσωπο, είναι για την υπόθεση, άρα είναι λάθος. Συνήθως όταν αυτή η κυβέρνηση κάνει λάθη θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για νομική αφέλεια ή ότι ακολουθήθηκε μια λάθος παράδοση. Αυτή η κυβέρνηση όμως όταν κάνει κάτι δεν το κάνει με τα σωστά συνήθως κίνητρα, κάτι πονηρό κρύβεται πίσω από αυτά και εδώ διαβλέπουμε μια μεθόδευση. Ελπίζω βέβαια ότι μέχρι την Τετάρτη που θα συζητηθεί και στη Βουλή, η ιστορία με τις δέκα κάλπες θα πάει στην άκρη, καθώς είναι μεγάλο λάθος.

• Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να προασπίσει τον εαυτό του, την τιμή και την υπόληψή του, με όποιον τρόπο νομίζει. Η δυνατότητα μήνυσης, δηλαδή η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά κάποιου όταν θεωρούμε ότι μας αδίκησε, είναι απολύτως ανθρώπινο δικαίωμα και είναι δικαίωμα του Αντώνη Σαμαρά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εγώ θα έλεγα αντίθετα ότι η οξεία αντίδραση στην άσκηση ενός νόμιμου δικαιώματος από την πλευρά του κ. Σαμαρά, υποδηλώνει κάτι το οποίο εμένα δεν μου αρέσει. Είναι απόλυτο δικαίωμά του κ. Χατζηνικολάου. Εγώ δεν έχω διαβάσει τη μήνυση Σαμαρά αλλά δεν μπορώ παρά να υπερασπίσω το δικαίωμά του να διεκδικήσει αυτό το οποίο θεωρεί νόμιμο και σωστό. Δεν κάνει κάτι άλλο πέρα από το να προσφεύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή