Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου, στο Παλαί. Η πόλη μας εκπροσωπήθηκε από ένα δημόσιο σχολείο, το 1ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου στην παρθενική του, μάλιστα, συμμετοχή. Και η μεγάλη επιτυχία είναι ότι οι μαθητές του όχι μόνο κατάφεραν να καταγράψουν μία αξιοπρεπή παρουσία αλλά να προκριθούν και να συναγωνιστούν με τις καλύτερες ομάδες της χώρας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ταξίδι ξεκίνησε τον προηγούμενο Οκτώβριο με την ανακοίνωση, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό WRO Hellas και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, του διαγωνισμού με θέμα «Εποικισμός στον Άρη». Ένας ανοικτός διαγωνισμός σε σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, ανεξάρτητες ομάδες και φροντιστήρια. Τι ζητούνταν από τους μαθητές; Να βρουν λύση σε μία ή περισσότερες από τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν στην προσπάθεια του ανθρώπινου γένους για την κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη, χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ που θα έχουν κατασκευάσει. Οι μαθητές της Στ΄ τάξης όμως δεν πτοήθηκαν από τη δυσκολία του θέματος και με ιδιαίτερη θέρμη ρίχτηκαν στη δουλειά.
Πρώτο μέλημα της γαλατσιώτικης ομάδας το όνομα: «Εμπρός Mars»! Και από δω και πέρα ξεκινούν όλα!
Επισκέφθηκαν αρχικά, με το σχολείο το Πλανητάριο και η απόφαση για το τι θα κατασκευάσουν ήταν ομόφωνη: Η εργασία τους θα είχε κεντρικό θέμα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πάγου του Άρη. Η ομάδα αποφάσισε πως οι κύριες εργασίες του οχήματος – ρομπότ θα ήταν η συλλογή του πάγου και η επεξεργασία του (μέσω ηλεκτρόλυσης) για:
1) Την παρασκευή Νερού (κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης στον Κόκκινο Πλανήτη).
2) Την παραγωγή Οξυγόνου (απαραίτητου για την επιβίωση μας).
3) Την παραγωγή Υδρογόνου (ως καύσιμο για την κάλυψη αναγκών).
Η δουλειά, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν απαιτητική. Οι ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μετά το σχολείο πολλές, οι δυσκολίες αρκετές. Μηχανολογική κατασκευή, προγραμματισμός των αυτοματισμών με τη χρήση αισθητήρων, κατασκευή μακέτας, δοκιμές επί δοκιμών. Αλλά το μεράκι και ο ενθουσιασμός τελικά δικαίωσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς και κάπως έτσι κατασκευάστηκε το ρομπότ με όνομα «Mars Dino 1», λόγω του ιδιαίτερου παρουσιαστικού του.
Η πρώτη δοκιμασία πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2018. Στο κλειστό Ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου διεξήχθη ο προκριματικός διαγωνισμός για τα σχολεία της Αττικής. Περισσότεροι από 150 διαγωνιζόμενοι. Την αμηχανία της πρώτης φοράς των Γαλατσιωτών μαθητών, αντικατέστησαν τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Η προσδοκία έγινε πραγματικότητα και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου βρέθηκε μεταξύ των 80 καλύτερων της χώρας! Τι και αν τελικά δεν κατάφεραν να προκριθουν στις 20 καλύτερες ομάδες, οι μαθητές αυτοί είναι μόνο νικητές!
«Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν, παρουσίασαν την δουλειά τους σε κριτές και κοινό, αποκόμισαν εμπειρίες και τεχνογνωσία, ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους και μας έκαναν περήφανους με την ωριμότητα τους και τη στάση τους σε όλη τη διαδικασία, αφήνοντας πίσω τους σπουδαία παρακαταθήκη για τις μικρότερες τάξεις» δήλωσε στον «Παλμό», υπερήφανος για τους μαθητές του, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Πέτρος Σταθόπουλος. «Σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγοί ήταν σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Δ.Σ. Γαλατσίου και ο Δ/ντης κος Δήμου Ιωάννης που υποστήριξαν το εγχείρημα, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που σε δύσκολους καιρούς χρηματοδότησαν τον εξοπλισμό που χρειάστηκε.»
Και έκλεισε την κουβέντα μας θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα προς τους πολλά υποσχόμενους και «ανήσυχους» μαθητές του: «Ως ο εκπαιδευτικός πληροφορικής και προπονητής των συγκεκριμένων παιδιών, θα ήθελα να τους ευχηθώ πάντα επιτυχίες και συμμετοχή σε τέτοιες προσπάθειες, που σε συνδυασμό με δουλειά, επιμονή και υπομονή θα ξεδιπλώνουν τα ταλέντα και τις απεριόριστες ικανότητες τους, θα κάνουν τους γονείς τους υπερήφανους και θα είναι η απόδειξη ότι αποτελούν το μέλλον και φάρο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Δανειζόμενος τα λόγια του σπουδαίου αστροφυσικού Stephen Hawking τους λέω «Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Σημασία έχει απλώς να μην τα παρατήσεις».
Την ομάδα «Εμπρός Mars» αποτελούσαν οι μαθητές Βάσσης Αθανάσιος – Σαράντος, Βουρβόπουλος Ιωάννης, Βρακάς Δημήτριος, Γκάνα Αλεξάνδρα – Όλγα, Γραμμάτη Αγγελική, Γραμμάτης Γεώργιος, Γρατσία Ειρήνη – Μαρία, Δασκαλοπούλου Αικατερίνη, Θεοφίλου Δήμητρα – Νίκη, Κακάρα Μαρία, Καλλιώρας Παναγιώτης, Καραγκούνης Γεώργιος – Εφραίμ, Κουρεμένος Διονύσης, Κούτσικος Γεώργιος, Κουτσούγερας Παναγιώτης – Άγγ., Κωνσταντοπούλου Μαρία, Κώστας Χαράλαμπος, Λαμπροπούλου Πετρούλα, Λέσσης Νικόλαος, Λινάρδου Φωτεινή, Λόντου Αγγελική, Μαγούλα Θεοφανώ – Μαρία, Μακρόπουλος Θεόδωρος – Παναγιώτης, Μεχμέτι Λάουρα, Μιχαλάς Άρης, Μπάνος Ευστάθιος, Οικονόμος Αιμίλιος, Παπαδοπούλου Βαρβάρα, Πασπαλιάρη Νίκη, Πελαζγού Ελένη, Πολυχρονίδου Αναστασία, Σαββίδης Μάριος – Δημήτριος, Τσαβόλι Μελίνα, Τσάκα Ιζαμπέλα, Τσελέντης Ευστάθιος, Χρυσαφής Μιχαήλ, Χωριανόπουλος Κων/νος.