Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Μαρτίου διαβάστηκε ανακοίνωση της δημοτικής συμβούλου Έλενας Ζέρβα, η οποία γνωστοποίησε στο Σώμα ότι αποχωρεί από το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου», του πρώην δημάρχου Κυριάκου Τσίρου, και ανεξαρτητοποιείται.
Στο λιτό κείμενό της αναφέρει τα εξής: «Το 2014 μετά από πρόσκληση του αείμνηστου δημάρχου Κυριάκου Τσίρου, συνεργάστηκα με την παράταξή του. Όλο αυτό το διάστημα, συνέχισα να συνεργάζομαι με τους αγαπητούς συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους Κ. Ζώμπο, Ι. Μανιάτη, Α. Παναγιωτακοπούλου, Γ. Κιτσίνη, παραγωγικά και εποικοδομητικά. Θεωρώ ωστόσο ότι μετά την απώλεια του ιδρυτή της παράταξης θα πρέπει να επανέλθω στην πρωτύτερη πολιτική αυτοδιοικητική θέση μου, προχωρώντας στην ανεξαρτητοποίησή μου. Παρακαλώ λοιπόν, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβολίου όπως λάβει υπόψιν της την επιθυμία μου να λειτουργώ στο εξής ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος.»
Να θυμίσουμε ότι η Έλενα Ζέρβα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014 δεν είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος. Είχε έρθει δεύτερη κατά σειρά επιλαχούσα και ορκίστηκε δημοτική σύμβουλος μετά το θάνατο του Θανάση Μπούρα. Πρώτη επιλαχούσα ήταν η Γωγώ Κιτσίνη, που πήρε τη θέση του Κυριάκου Τσίρου οποίος δεν ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος.
Ο Γιάννης Μανιάτης στην παρέμβασή του τόνισε στην κα Ζέρβα ότι «αν δεν συμφωνούσες με την παράταξή μας και ήθελες να παραμείνεις ανεξάρτητη όπως λες τώρα, τότε δεν θα έπρεπε να δεχτείς να πάρεις τη θέση του αγαπητού Θανάση στο Δημοτικό Συμβούλιο.»
Ο λόγος βέβαια που ώθησε την κα Ζέρβα να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή της δεν ήταν φυσικά, όπως λέει, η απώλεια του ιδρυτή της παράταξης αλλά η θέλησή της να συμμετάσχει στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019 με δικό της ψηφοδέλτιο. Απ’ό,τι φάνηκε προχθές, στο δημοτικό συμβουλιο έχει εξασφαλίσει και τον πρώτο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.
Αν, όπως λέγεται το Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και ψηφιστεί η απλή αναλογική για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τότε να είστε σίγουροι ότι οι δημοτικοί σύνδυασμοί που θα συμμετάσχουν θα είναι οι περισσότεροι από όλες τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις. Θα χάσουμε το μέτρημα των υποψηφίων δημάρχων. Κι αυτό γιατί με την απλή αναλογική η εκλογή όλων των δημοτικών συμβουλων θα γίνεται από την πρώτη Κυριακή.
Διαιρώντας τα έγκυρα ψηφοδέλτια με τον αριθμό των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου (33) προκύπτει το εκλογικό μέτρο. Για το Γαλάτσι συνήθως τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται στις 25.000 και το εκλογικό μέτρο που προκύπτει είναι 780 ψήφοι. Όποιος λοιπόν υποψήφιος δήμαρχος λάβει με τον συνδυασμό του από 780 ψήφους και άνω θα εκλέξει σίγουρα έναν ή δύο δημοτικούς συμβούλους.
Θα μου πείτε και τι έγινε αν εκλέξει κάποιος υποψήφιος δήμαρχος έναν ή δύο συμβούλους; Έγινε έγινε. Θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τον νικητή των εκλογών ο οποίος δεν θα έχει εξασφαλισει στο Δημοτικό Συμβουλιο την απαραίτητη πλειοψηφία των 17 εδρών, να τον στηρίξει για να την αποκτήσει με κάποιο φυσικά αντάλλαγμα. Μια θέση, ας πούμε, αντιδημάρχου για όλη την τετραετή ή πεντατή θητεία. Δεν είναι και άσχημα…
Για να μην υπάρξει διαπραγμάτευση και αλισβερίσι θα πρέπει ο νικητής των εκλογών υποψήφιος δήμαρχος να λάβει 50% +1 ψήφο. Τότε θα έχει αποκτήσει και την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να διοικήσει το δήμο μόνος του.
Λίγο νωρίς άρχισα τις αναλύσεις αλλά, βλέπετε, μας πρόλαβαν τα γεγονότα.
«Όλο το ιππικό να κατεβάσεις,
τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου
δεν πρόκειται να την καταλάβεις!»
Υπάρχει πλαίσιο;
Παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια τους εορτασμούς των επετείων της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο διαμορφωμένο πλαίσιο για τις εκδηλώσεις, αν παραμένει το ίδιο κάθε χρόνο και τέλος ποιός έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό της όλης εκδήλωσης και της παρέλασης.
Θα ξεκινήσω από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Ποιός είναι αυτός που καθορίζει αν θα καταθέσει καποιος στεφάνι ή όχι; Με τι κριτήρια δίνεται η άδεια κατάθεσης στεφάνου; Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα στεφάνια, πάλι όμως δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσα πολλά. Ένα η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ένα η δευτεροβάθμια, ένα όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ένα η Εθνική Αντίσταση, ένα ο Δήμος και τέλος.
Πριν μερικά χρόνια, μετά τη μάχη των στεφάνων, ακολουθούσε η μάχη της εξέδρας της παρέλασης. Έτρεχαν να προλάβουν να πάρουν θέση στην εξέδρα άτομα τα οποία δεν τιμούσαν με την παρουσία τους την επέτειο. Δεν διέθεταν, όπως λέμε, την έξωθεν καλή μαρτυρία. Τώρα η εξέδρα έχει καταργηθεί μεν αλλά έχουν προκύψει νέα δεδομένα με άλογα και εικόνες.
Γι’αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρξει ένα συμφωνημένο πλαίσιο εορτασμού. Να συζητηθεί κάποια στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί μια απόφαση για το πλαίσιο εορτασμού στις εθνικές επετείους.
« Ναι, είναι γεγονός ότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος ενδιαφέρθηκε για να έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοτικές εκλογές γι’αυτό προσπάθησε πρώτα να γραφτεί μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου αλλά για κακή του τύχη έφαγε πόρτα!»