ΜΙΝΑ ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ«Ο τρόπος έκφρασης
του συγγραφέα
κρίνεται πάντα
από τον αναγνώστη»
Η Μίνα Μπουλέκου γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει μόνιμα στο Καπανδρίτι Αττικής. Είναι μητέρα 2 παιδιών. Εργάζεται στο Υποθηκοφυλακείο Μαραθώνος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.Α.Π.). Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι Συγγραφέας, Ποιήτρια και Αρθρογράφος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Όμιλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), μέλος του Λογοτεχνικού Ομίλου ΞΑΣΤΕΡΟΝ του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ, μέλος της WORLD POETRY CANADA INTERNATIONAL, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την ιδιότητα της αρθρογράφου, ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού σωματείου «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ» το οποίο δημιουργήθηκε από την κα Μαρία Χατζηνικολάου. Επίσης είναι συνεργάτης, αρθρογράφος του διαδικτυακού portal η Πύλη της Ψυχολογίας E-Psychology.gr.
H πρώτη Ποιητική Συλλογή της «Με τη Ροή του Ανέμου» εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 από τις Εκδόσεις Όστρια, και βραβεύθηκε από το Λογοτεχνικό Όμιλο «ΞΑΣΤΕΡΟΝ» και το περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ» για τον Διαγωνισμό Βιβλίου 2013-2014 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιλίου στις 25-4-2015.
Η δεύτερη Ποιητική Συλλογή της «Πέρα απ’ τον Ορίζοντα» εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από τις Εκδόσεις Όστρια. Βραβεύθηκε ως Βιβλίο Χρονιάς 2015 – Α’ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9/1/2016 στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Το τρίτο της βιβλίο – Δοκίμιο «Προβληματισμοί του Σύγχρονου Ανθρώπου» εκδόθηκε τον Μάιο του 2016 από τις Εκδόσεις Όστρια. Βραβεύθηκε ως Βιβλίο Χρονιάς 2017- Α’ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12/3/2017 στο Πολεμικό Μουσείο.
Το τέταρτο βιβλίο της, Θρησκευτική Ποίηση «Το Σάλπισμα των Ψυχών» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις Εκδόσεις Όστρια. Βραβεύθηκε ως Βιβλίο Χρονιάς 2017 Α’ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16/6/2018 στο Πολεμικό Μουσείο.
Το πέμπτο βιβλίο της, ένα εικονογραφημένο Παραμύθι «Η Λαχανόκαρδη» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Εκδόσεις Όστρια.
Έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, επαίνους και διακρίσεις. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα – ποιητικές ανθολογίες των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΕΝΤΥΠΟΙΣ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΕΧΕΔΩΡΟΣ, ΕΠΟΚ.
«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιο περιβάλλον μεγαλώσατε;
ΜΙΝΑ ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ: Το περιβάλλον που έζησα τα παιδικά μου χρόνια είναι το Καπανδρίτι και στο οποίο διαμένω μόνιμα. Για μένα είναι ένας μικρός παράδεισος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Είναι μια μικρή παραδοσιακή κοινωνία όπου οι άνθρωποι διατηρούν ακόμη στενές επαφές μεταξύ τους. Γαλουχήθηκα από μικρή μέσω της παράδοσης και των εθίμων μας και απέκτησα από πολύ νωρίς όραμα και συνείδηση για την εθνική μας ταυτότητα και τις πολιτιστικές αξίες που ρίζωσαν βαθιά μέσα στην ψυχή μου και με συνοδεύουν μέχρι και σήμερα, θα έλεγα, στον ίδιο βαθμό.
«Π»: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην συγγραφή;
Μ.ΜΠ.: Μια εσωτερική ανάγκη για έκφραση. Αυτή μου η ανάγκη γεννήθηκε τόσο από προσωπικά όσο και από κοινωνικά βιώματα. Προσπάθησα να αποτυπώσω εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος μου, περιγράφοντας αυτά που ένιωθα και κυρίως αυτά τα οποία βίωνα με τους γύρω μου.
«Π»: Ποια πρόκληση αντιμετωπίζετε στην διάρκεια της συγγραφής;
Μ.ΜΠ.: Θα έλεγα με μια λέξη έμπνευση. Καθετί που με αγγίζει και με εκφράζει, είναι το κύριο συστατικό στοιχείο που επενεργεί καταλυτικά στον ψυχισμό μου, προκειμένου να δημιουργήσω και να δώσω πνοή και εικόνα στην σκέψη μου.
«Π»: Τι θέλετε μέσω των βιβλίων σας να κοινωνήσετε;
Μ.ΜΠ.: Την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να έχουμε όλοι μας απαρέγκλιτα και ταυτόχρονα την μετάδοση εκείνων των μηνυμάτων που θα αφυπνίσουν την ανθρώπινη συνείδηση σε μια εποχή άκρατου υλισμού, όπου οι αξίες χάνονται σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου.
«Π»: Έχετε αποσπάσει σημαντικά βραβεία, επαίνους, διακρίσεις, κριτικές για τα έργα σας… Σας βοηθούν στην πορεία και την εξέλιξή σας;
Μ.ΜΠ.: Θεωρώ ότι ως ένα σημείο είναι σημαντικά στο να με γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό αλλά δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Όταν γράφω δεν περιμένω πάντα την αποδοχή ή την επιβράβευση. Γράφω γιατί έχω την ανάγκη να εκφρασθώ και συνάμα να κοινωνήσω τους συνανθρώπους μου, άλλοτε με την επίκληση του συναισθήματος και άλλοτε μέσα από τους προβληματισμούς μου, σε όλα τα αναπάντητα εκείνα ερωτήματα που έχουμε ο καθένας μέσα μας.
«Π»: Τα έργα σας περιλαμβάνουν λογοτεχνικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές συλλογές, θρησκευτική ποίηση, ποιητικές συλλογές. Ποιο από αυτά ξεχωρίζετε αγαπάτε ιδιαίτερα;
Μ.ΜΠ.: Δεν ξεχωρίζω κανένα έργο μου ιδιαίτερα. Όλα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου.
«Π»: Ποιες οι επιρροές στην συγγραφή σας;
Μ.ΜΠ.: Οι επιρροές που δέχθηκα είναι τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους λογοτέχνες.
«Π»: Ποιον συγγραφέα ή ποιητή αγαπάτε ή θαυμάζετε;
Μ.ΜΠ.: Από τους Έλληνες ποιητές θαυμάζω τον Κώστα Καρυωτάκη και του οποίου ο ποιητικός του λόγος έγινε το έναυσμα για μένα να γράψω ποίηση από τα εφηβικά μου χρόνια. Με συγκινούσε ιδιαίτερα η γραφή του. Από τους Έλληνες πεζογράφους θαυμάζω τον Νίκο Καζαντζάκη. Αγαπημένο μου έργο «η Ασκητική». Ένα βαθιά στοχαστικό και φιλοσοφικό κείμενο με διαχρονικές προεκτάσεις.
«Π»: Υπάρχει κορεσμός στον χώρο του βιβλίου;
Μ.ΜΠ.: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πραγματικός κορεσμός, παρά την ποσοτική παραγωγή βιβλίων που κυκλοφορούν στις μέρες μας. Τα αποθέματα θα είναι πάντα ανεξάντλητα ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε ο καθένας από εμάς.
«Π»: Πώς σας επηρεάζει, πώς βιώνετε την οικονομική κρίση;
Μ.ΜΠ.: Η οικονομική κρίση επέδρασε καταλυτικά θεωρώ σε όλους μας και κυρίως μέσα από αυτήν οδηγηθήκαμε στην άμβλυνση των ατομικών και κοινωνικών σχέσεων μας.
«Π»: Ποιο, κατά τη γνώμη σας, θεωρείται καλό βιβλίο;
Μ.ΜΠ.: Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες είναι το μεγαλειώδες έργο του αρχαίου μας Έλληνα Φιλοσόφου Πλάτωνα «Η Πολιτεία». Στο εν λόγω έργο ο φιλόσοφος επιχειρεί να προσεγγίσει το ιδεώδες πολίτευμα, εκείνο στο οποίο έχοντας προσδιορίσει τη φύση της δικαιοσύνης και της αδικίας ο άνθρωπος θα μπορεί να ζει ευτυχισμένος στα πλαίσια της πόλης.
«Π»: «Μια ματωμένη κραυγή, σίγησε στο άκουσμα της σειρήνας, ούρλιαξα στον άνεμο, δάκρυσα για την χαμένη Άνοιξή Μας.» Στίχοι από το βραβευμένο σας ποίημα «Η Κραυγή» με θέμα το Ολοκαύτωμα. Μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας τα συναισθήματά σας για αυτή την επιβράβευση σας.
Μ.ΜΠ.: Είναι η δική μου κραυγή στη χαμένη άνοιξη των ανθρώπων που θυσιάστηκαν στο βωμό ενός παράλογου πολέμου που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Είναι εκείνη η υπαρξιακή ανησυχία του θανάτου που έρχεται και της ζωής που φεύγει αμετάκλητα δίχως επιστροφή.
«Π»: Τα μεγάλα βιβλία σε όγκο που βλέπουμε συχνά έχουνε και μεγάλη αξία; Ποια είναι η γνώμη σας;
Μ.ΜΠ.: Θεωρώ ότι η ποσότητα δεν συνοδεύει πάντα την ποιότητα σε ένα καλό βιβλίο. Εξαρτάται από το περιεχόμενο μιας ιστορίας συνηθισμένης ή μη και ο τρόπος συγγραφής της, που έγκειται καθαρά στην δεξιοτεχνία του Λογοτέχνη να μετουσιώσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τις δικές του σκέψεις αποτυπώνοντας τες σε ένα βιβλίο που θα έχει διάρκεια στο χρόνο και που σίγουρα θα το αξιολογήσει το αναγνωστικό κοινό.
«Π»: Φαίνεται στη γραφή σας το χιούμορ που διαθέτετε;
Μ.ΜΠ.: Θεωρώ ότι κρίνεται πάντα από τον αναγνώστη ο τρόπος γραφής και έκφρασης ενός συγγραφέα.
«Π»: Τα έργα σας περιλαμβάνουν αυτοβιογραφικά σας στοιχεία;
Μ.ΜΠ.: Ναι υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία ως ένα βαθμό. Οι επιδράσεις μου ως επί το πλείστον έχουν να κάνουν περισσότερο με το σύνολο του κοινωνικού γίγνεσθαι.
«Π»: Τι σας οργίζει; Και πώς αντιδράτε;
Μ.ΜΠ.: Με οργίζει η έλλειψη ανθρωπιάς και σεβασμού απέναντι στον συνάνθρωπό μας. Καθένας βγάζει το ξίφος του προκειμένου να υπερασπιστεί το δικό του Εγώ και κανένας δεν σκέφτεται ότι πλέουμε όλοι στο ίδιο καράβι που έχει άλλοτε μπουνάτσα και άλλοτε φουρτούνα. Λένε ότι σε κάθε δράση υπάρχει αντίδραση, σε αυτή την περίπτωση, η σιωπή για μένα είναι χρυσός σε εκείνους που δεν αξίζει ούτε να αναλωθούμε.
«Π»: Ποιο θεωρείτε χρέος κάθε ανθρώπου;
Μ.ΜΠ.: Θα σας το πω με ένα απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη που με εκφράζει απόλυτα ως άνθρωπο. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»
«Π»: Η Ελλάδα τι είναι για εσάς και τι σας πληγώνει;
Μ.ΜΠ.: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στάθηκε πνευματικός φάρος πολιτισμού για όλον τον υπόλοιπο κόσμο, Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Με πληγώνει το γεγονός ότι σαν λαός με τέτοια πολιτιστική κουλτούρα που διαθέτουμε δεν έχουμε ομοψυχία και αλληλεγγύη μεταξύ μας.
«Π»: Μελλοντικά σχέδια;
Μ.ΜΠ.: Έχω αρκετά σχέδια για το μέλλον μου τόσο στα λογοτεχνικά δρώμενα όσο και το να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ευπαθείς ομάδες πολιτών μας μέσα από συλλογικές δράσεις.