Τραυματισμός από 3D εκτυπωμένο αντικείμενο: Ποιος ευθύνεται;

 

Ποιος είναι υπεύθυνος όταν ένα 3D εκτυπωμένο αντικείμενο τραυματίζει κάποιον – ο σχεδιαστής, ο ιδιοκτήτης του εκτυπωτή, ο κατασκευαστής του ή ο άνθρωπος που το εκτύπωσε;

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνική παραγωγής πρόσθετων, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα σχεδιάζονται, αναπτύσσονται, κατασκευάζονται και διανέμονται. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αγορά των τρισδιάστατων εκτυπώσεων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,64 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Και ενώ οι 3D εκτυπώσεις μπορούν να τονώσουν την τοπική παραγωγή και την παγκόσμια αγορά δημιουργικών σχεδίων, ταυτόχρονα θέτουν προκλήσεις, όπως είναι η αστική ευθύνη αλλά και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Στις 20 Ιουνίου, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση πρωτοβουλίας της εισηγήτριας Ζοέλ Μπερζερόν (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Γαλλία), στην οποία παρουσιάζονται προτάσεις για τη νομοθετική ρύθμιση των 3D εκτυπώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ζητήσε να μας εξηγήσει περισσότερα.

Ποιος είναι υπεύθυνος σε περίπτωση ελλαττωματικού ή επικίνδυνου προϊόντος τρισδιάστατης εκτύπωσης;

Γενικά, ισχύουν οι κανόνες περί αστικής ευθύνης, όπως ορίζονται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί ένα ειδικό καθεστώς αστικής ευθύνης.

Σε περίπτωση ατυχήματος, η ευθύνη για ένα ελλαττωματικό προϊόν θα μπορούσε να βαρύνει τον δημιουργό ή τον προμηθευτή του τρισδιάστατου αρχείου, τον παραγωγό του εκτυπωτή, τον κατασκευαστή του λογισμικού για τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, τον προμηθευτή του υλικού που χρησιμοποιήθηκε ή το πρόσωπο που δημιούργησε το αντικείμενο, ανάλογα με την προέλευση του ελαττώματος. Επομένως, η αλυσίδα ευθυνών μπορεί να είναι μεγάλη και περίπλοκη.

 

περισσότερα για τα 3D εκτυπωμένα αντικείμενα στο www.nextdeal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή