“Με αφορμή την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, υπογράμμισε με παρέμβαση την αναγκαιότητα του νέας νομοθετικής ρύθμισης ιδίως για κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, που δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έκανε ειδική αναφορά στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το περασμένο καλοκαίρι καθώς και στις πλημμύρες στη Μάνδρα, που είχαν ως αποτέλεσμα να θρηνήσει η χώρα εκατοντάδες νεκρούς. Παράλληλα, η κυρία Βόζεμπεργκ τόνισε ότι ο νέος μηχανισμός μετουσιώνει στην πράξη τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και ενισχύει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, ικανοποιώντας το αίτημά τους για περισσότερη Ευρώπη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.
Με τον ενισχυμένο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους καταστροφές.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα απαραίτητο εργαλείο που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές στο μέλλον. Κράτη μέλη που δεν διαθέτουν επαρκή μέσα, όπως η Ελλάδα, μπορούν να αντλήσουν μεγάλα οφέλη, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται αποθεματικό πόρων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Πρωτίστως και κυρίως, όμως, ο νέος μηχανισμός μετουσιώνει στην πράξη τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και ενισχύει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, ικανοποιώντας το αίτημά τους για περισσότερη Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, καίριας σημασίας είναι η άμεση τροποποίηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, με σκοπό οι αποζημιώσεις στους πληγέντες να γίνονται βάσει του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της πληγείσας περιοχής και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποκλείονται από το ταμείο μεγάλες κατοικημένες περιοχές με χαμηλά επίπεδα πλούτου».”