Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ ΕΡΤ Κέρκυρας
«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ενεργητικά στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις», ενώ «στα εργασιακά παρεμβαίνει με απορρυθμιστικό τρόπο, δίνοντας ως “λύση” τη μείωση των μισθών ή την ανεργία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κέρκυρας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «τα ξενοδοχεία δεν ανοίγουν, οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να κάνουν με τους εργαζομένους τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι στον αέρα. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση των εργαζομένων στα περιφερειακά του τουρισμού επαγγέλματα (εστίαση, ενοικίαση αυτοκινήτων, κ.λπ.)».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η ΝΔ δεν έχει συνολική στρατηγική και σοβαρό πλάνο στήριξης του τουρισμού, πέρα από κάποιες επικοινωνιακές φούσκες», προσθέτοντας ότι «έχουμε μία συντριπτική συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος και πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά του κράτους, με πόρους της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, για ένα μεγάλο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού».
Υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει τεράστια καθίζηση στην αγορά» και «οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας χειροτερεύουν γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», σημείωσε πως «είναι εντελώς διαφορετικό το να στηρίζεις το εισόδημα των πολιτών -ώστε να μπορούν να καταναλώσουν την επόμενη μέρα, να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχείρηση για να μην βάλει λουκέτο και να μην παραχθεί καινούργια ανεργία- από το να μην κάνεις τίποτα και να παρακολουθείς την αγορά να κατρακυλά από το κακό στο χειρότερο».
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, επίσης, ότι «οι διαθέσιμοι πόροι, αυτή τη στιγμή, ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει μεγάλο περιθώριο να παρέμβει στην οικονομία με απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, με στήριξη των εργαζομένων και των ανθρώπων που έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημά τους».
Τέλος, αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι προβλέπουν «ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, που είναι οι πλέον ευαίσθητοι κλάδοι, να καλύπτει το κράτος το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 60% του μισθού και ο εργοδότης να πληρώνει το υπόλοιπο 40% του μισθού. Με αυτόν τον τρόπο ο εργαζόμενος είναι πλήρως καλυμμένος, δεν χάνει τίποτα από το εισόδημά του και κρατάει τη θέση εργασίας του και για το μέλλον, ενώ ο εργοδότης είναι πολύ πιο ελαφρυμένος σε σχέση με τα μέτρα της κυβέρνησης. Το σχήμα αυτό είναι απλό και εφικτό και το να μην το εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εμμονή και ιδεοληψία».