Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εταίρος σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την προστασία των λουομένων από τον κορωνοϊό :
“Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών που απολαμβάνουν την μοναδική ακτογραμμή της περιοχής, συμμετέχει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ και το Πανεπιστήμιο Technical University of Delf (TUDelf) της Ολλανδίας, στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο DESIGNSCAPES (BuildingCapacityforEnabledInnovationinUrbanEnvironment), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020.
Το έργο στοχεύει στην κατανόηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού κατά την επίσκεψη στις παραλίες το καλοκαίρι του 2020 και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής και ασφαλέστερης εμπειρίας για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ελεύθερες ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταμέτρηση του αριθμού των εισερχομένων σε αυτές.
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκτός από τον Δήμο μας, ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, το Πανεπιστήμιο TUDelf της Ολλανδίας και η Ένωση Δήμων Τοσκάνης (AnciToscana). Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με 27 χιλιόμετρα ακτογραμμής, επελέγη ως «πιλότος», προκειμένου μέσω της χρήσης της εργαλειοθήκης (toolbox) της ομάδας του DESIGNSCAPES και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, να βρεθούν καινοτόμα εργαλεία και λύσεις που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν τις παραλίες του Δήμου. Η τεχνογνωσία που θα παραχθεί, θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τον σχεδιασμό καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη στους παράκτιους δήμους.
Κατά τη πρώτη φάση του έργου, συστήθηκε ομάδα εργασίας για την παραγωγή ιδεών και προτάσεων και εκπονήθηκε ερωτηματολόγιο. Μέλη της ομάδας έργου επισκέφτηκαν ελεύθερες παραλίες του Δήμου μας και συνομίλησαν με λουόμενους για το κατά πόσο η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την εμπειρία τους στη θάλασσα, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας που λαμβάνουν. Στη συνέχεια, κατέγραψαν και επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις τους και το σχετικό ερωτηματολόγιο διακινήθηκε και ηλεκτρονικά, συγκεντρώνοντας 200 και πλέον απαντήσεις. Ως συμπέρασμα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης των λουομένων και συχνή «υπενθύμιση» των μέτρων που πρέπει να τηρούν κατά την παραμονή τους στη παραλία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος προχώρησε στις εξής ενέργειες:
– Στην υλοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης μέσω της τοποθέτησης ειδικού ενημερωτικού πλαστικοποιημένου εντύπου σε κάθε μία από τις 180 δωρεάν ομπρέλες όπως και σε όλα τα αποδυτήρια και τουαλέτες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος στις δημοτικές παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση.
– Στην τοποθέτηση αντισηπτικών σε ειδικές θήκες έξω από τις καμπίνες των αποδυτηρίων.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο 2020 στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Πόλεων στις Βρυξέλλες.
Λίγα λόγια για το DESIGNSCAPES:
Το εν λόγω ερευνητικό έργο έχει υποστηρίξει έως σήμερα, οικονομικά και τεχνικά μέσω webinars, coaching και άλλων μεθόδων, περισσότερες από 100 ιδέες σε 23 χώρες, οι οποίες προέρχονται από ομάδες πολιτών, εταιρείες και Μ.Κ.Ο. και οι οποίες προτείνουν λύσεις σε προβλήματα του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος (https://designscapes.eu/open-calls/). Απώτερος στόχος των εν λόγω δράσεων, είναι να διερευνηθεί κατά πόσο οι μέθοδοι σχεδιασμού μπορούν να βοηθήσουν ομάδες πολιτών και φορέων να αναπτύξουν καινοτομία προσανατολισμένη στο αστικό περιβάλλον.”