Εκλογές του Λεβέντη

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Εκλογές του Λεβέντη

Πάει, τέλειωσαν και αυτές οι εκλογές. Άντε τώρα και στις επόμενες.
Και να τ’αφήσετε αυτά ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα έχουμε ξανά εκλογές.

Σκεφτείτε κι εμάς λίγο, πώς είναι δυνατόν μετά τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις να πάμε πάλι στις κάλπες το 2019. Θα μας χτυπήσει όλους το σύνδρομο της στέρησης.

Γι’αυτό λοιπόν, σοβαρευτείτε και πριν το επόμενο καλοκαιράκι, εκεί κατά τον Ιούνιο, και αφού έχουν κλείσει και τα σχολεία, ρίξτε μας μια εκλογική αναμέτρηση, έτσι για να έρθουμε στα ίσια μας.

Μην γελάτε, γιατί μπορεί και να το δείτε να συμβαίνει!

Οι προχθεσινές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα μείνουν στην ιστορία και ως εκλογές του Λεβέντη.
Κι αυτό διότι πρώτο και κύριο μήνυμα ήταν επιτέλους η είσοδος του Λεβέντη στη Βουλή, μετά από μια προσπάθεια 25 ετών και βάλε. Τα υπόλοιπα επτά κόμματα ήταν και στην προηγούμενη Βουλή με την ίδια πάνω κάτω κοινοβουλευτική δύναμη. Δεν είχαμε στην ουσία καμία σοβαρή ανατροπή. Ως και η κυβέρνηση παραμένει σχεδόν η ίδια με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Αναμφίβολα τις εκλογές αυτές τις κέδρισε ο Αλέξης Τσίπρας. Λάμπει ακόμα το άστρο του. Και οι ψηφοφόροι του έδσαν τη δεύτερη ευκαιρία που ζητούσε, παρόλα τα λάθη που έκανε το προγούμενη επτάμηνο και τα οποία έχει ομολογήσει και ο ίδιος. Ήταν πραγματικά μια μεγάλη νίκη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στις κάλπες μετά από μία διάπσαση. Δεν ήταν και λίγο να αποχωρούν 25 βουλευτές από την κοινοβουλευτική σου ομάδα! Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με 35,46% αλλά έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 36,34% είχε πάρει 2.245.978 ψήφους και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής τον ψήφισαν 1.925.904. Δηλαδή 320.074 λιγότερες ψήφους. Σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου έχασε το 15% της δύναμής του σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

Η Ν.Δ. παρόλες τις φιλότιμες προσπάθεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχασε και μάλιστα με μια διαφορά που κανένας δεν την περίμενε – ούτε καν οι ίδιοι οι Συριζαίοι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα κέρδιζαν τόσο άνετα με μια διαφορά 7 μονάδων. Το 28,1% είναι σχεδόν το ίδιο με το ποσοστό του Ιανουαρίου (27,81%) αλλά έλαβε πολλοί λιγότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής. Τον Γενάρη η Ν.Δ. την είχαν ψηφίσει 1.718.694 πολίτες και στις εκλογές της Κυριακής 1.526.285 ψήφους. Της γύρισαν την πλάτη 192.489 ψηφοφόροι. Έχασε δηλαδή το 11,5% σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Τρίτο κόμμα, δυστυχώς, ήρθε η Χρυσή Αυγή. Μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο λίγο πριν τις εκλογές για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ουδείς από τους 379.581 που την ψήφισαν δικαούται να δηλώνει άγνοια. Όλοι τους γνώριζαν και συνειδητά ψήφισαν τους φασίστες. Η Χρυσή Αυγή αύξησε μεν λίγο το ποσοστό της σε σχέση με τον Ιανουάριο, από 6,28% πήγε 6,99%, αλλά πήρε 8.806 ψήφους λιγότερες.
Χαμένος αυτών των εκλογών είναι και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είχε βάλει ψηλά τον πήχυ (10%) αλλά πέρασε από κάτω. Το Ποτάμι τον Ιανουάριο είχε πάρει 6,05% και 373.924 ψήφους και τώρα πηρε 4,09% και 222.166 ψήφους. Δεν τον ψήφισαν δηλαδή 151.758 εκλογείς. Έχασε σχεδόν το μισό της δύναμής του. Είναι καιρός να σκεφτεί τη συμπόρευσή του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να αφήσει στην άκρη τους εγωισμούς.
Το ΚΚΕ πήρε σχεδόν το ίδιο ποστό με τον Ιανουάριο (5,47% τον Ιανουάριο, 5,55% τώρα) αλλά έχασε 36.556 ψήφους.
Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου κατόθρωσαν έστω και την τελευταία στιγμή να μπουν στη Βουλή με μειωμένη δύναμη αλλα ικανή για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο είχαν πάρει 4,75% και 293.683 ψήφους και τώρα 3,69% και 200.423 ψήφους. Πήραν δηλαδή 93.260 λιγότερες ψήφους. Ή έχασαν το 35% των ψήφων του Ιανουαρίου.
Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός που μπορεί να θεωρηθεί κερδισμένος είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μεγαλύτερο είναι το κέρδος από το εγχείρημα της συμπόρευσης παρά από τα ποσοστά που κατέγραψε. Πήραν 6,28% και 341.390 ψήφους ενώ τον Ιανουάριο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν πάρει 5,17% και 319.556 ψήφους. Τον Ιανουάριο όμως υπήξρε κι ένα ποσοστό 2,46% και 152.230 ψήφοι που είχε πάρει το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Κάποιοι από αυτούς φυσιολογικά θα ψήφισαν τώρα τη Συμπαράταξη.
Η απογοήτευση αυτών των εκλογών ήταν η ΛΑΕ η οποία δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Η κοινοβουλευτική δύναμη του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας στην προηγούμενη Βουλή απεδείχθη ότι ήταν αναντίστοιχη με τη θέληση της κοινωνίας. Καλά τα σποτάκια, ψήφους δεν έφεραν όμως.

Τέλος όπως έγραψα και στην αρχή, τις εκλογές αυτές θα τις θυμόμαστε και ως εκλογές του Λεβέντη γιατί κατόρθωσε να μπει στη Βουλή με ποσοστό 3,42% και να εκλέξει 9 βουλευτές.
Μένει να αποδειχθεί η σοβαρότητά τους.

Η επόμενη περίοδος πάντως είναι πολύ σοβαρή για το χώρα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να ξεκολλήσουμε κάποια στιγμή από τη λάσπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή