Ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στις σχολικές μονάδες του Δήμου Γαλατσίου αναφορικά με την υγεινομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, την ενίσχυση των μέτρων προστασίας τους από τον κορωνοϊό σύμφωνα και με τα αιτήματα εκπροσώπων της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
Κατατέθηκαν ανακοινώσεις, επιστολές, αιτήματα Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της περιοχής μας καθώς και της Ένωσης Γονέων ενώ τις παρατηρήσεις τους κατέθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με στόχο την τελική καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων αλλά και προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Κοινή παραδοχή όλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ήταν φυσικά ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, βοηθητικό προσωπικό αλλά και γονείς. Η λίστα με τα σχολεία και τα τμήματα σχολικών μονάδων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και υγειονομικές Αρχές, μεγαλώνει καθημερινά.
Ευτυχώς, για την ώρα το Γαλάτσι φαίνεται πως παρουσιάζει μια καλή υγειονομική εικόνα – κάτι που, δυστυχώς όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο από μέρα σε μέρα. Γι’ αυτό και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που έλαβαν το λόγο, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη των τακτικών ελέγχων και τεστ προκειμένου να προλάβουμε καταστάσεις.
Ο κορμός των αιτημάτων της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας φαίνεται πως συνοψίζεται στα αιτήματα που κατέθεσε στο Σώμα με επιστολή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Γαλατσίου, όπου αναφέρονται τα εξής:
– Διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ δωρεάν μέσα στη σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των σχολείων.
– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και καθαριότητας στα σχολεία. Πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών, που θα καλύπτουν τις ανάγκες.
– 15 μαθητές ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια με εξασφάλιση των κατάλληλων χώρων.
– Πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
– Εξασφάλιση κονδυλίων για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών στα σχολεία (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.ά.).
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Για τη σημασία της διενέργειας τακτικών τεστ και ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές έκανε λόγο ο κ. Κώστας Ζώμπος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. «Στις προτάσεις που εμείς θα καταθέσουμε είναι τα συστηματικά τεστ σε όλους όσους έχουν σχέση με τις σχολικές μονάδες, την προμήθεια θερμομέτρων ανά τάξη και όχι ανά σχολείο και την υλοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονεών και μαθητών για τον κορωνοϊό.»
Την διαπίστωση ότι φέτος λόγω της ιδιάζουσας υγειονομικής κατάστασης, τα χρονίζοντα προβλήματα των σχολικών μονάδων φαίνονται ακόμα πιο έντονα και καθαρά, έκανε λόγο ο κ. Τάσος Οικονόμου από την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου. Χαρακτήρισε «μπάχαλο» την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των σχολείων σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, «υποκριτική» τη στάση της κυβέρνησης που λέει ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και υποστήριξε πως ο αγώνας των μαθητών είναι αναγκαίος και ελπιδοφόρος.
«Ζητάμε κι εμείς» είπε ο κ. Οικονόμου «μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, επιπλέον προσωπικό για την τηλεκπαίδευση και φυσικά την καθαριότητα. Επίσης, με ευθύνη των δήμων να γίνεται απολύμανση των σχολικών μονάδων και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι αγώνες των μαθητών έχουν δείξει ποιά πρέπει να είναι η απάντηση και η αντιμετώπιση.» είπε κλείνοντας.
Η κα Αγγέλικα Σαπουνά της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» υποστήριξε πως «τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι επιεικώς απαράδεκτα» και αποδεικνύεται πως «δεν υπάρχει η βούληση να γίνει σωστή ιχνηλάτηση» ενώ η κα Έλενα Ζέρβα – Γκιουρτζιάν, της παράταξης «Γαλάτσι του Αύριο», είπε πως «ναι μεν φέτος η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη αλλά τα προβλήματα τα κτιριακά, της θέρμανσης, της καθαριότητας και των ελλείψεων στις σχολικές μονάδες τα συζητάμε κάθε χρόνο». «Στόχος είναι τα παιδιά μας να είναι ασφαλή και οι γονείς ήσυχοι» είπε.
Καθαριότητα και απολυμάνσεις, τεστ και ιατρικό προσωπικό στα σχολεία είναι τα τρία ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου». «Για να έχει αποτέλεσμα όμως η συζήτηση, πρέπει να παραδεχτούμε πρώτον τις κυβερνητικές ευθύνες στο χειρισμό του ζητήματος της πανδημίας στα σχολεία και, προκειμένου να κάνει κάτι ο δήμος, πρέπει δεύτερον να εξετάσουμε πόσο μακριά και πού μπορεί να φτάσει ο Δήμος για να γίνει συμπαραστάτης και οδηγός στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.»
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος και απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, είπε πως πρέπει κατ’αρχάς «να διαχωρίσουμε τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης από εκείνες της κεντρικής διοίκησης. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το πρόβλημα και μάλιστα είμασταν οι πρώτοι που είπαμε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και τότε είχαμε γίνει κακοί στην κυβέρνηση.»
Ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων να χωρίσουν τους μαθητές ανά τάξη και ενημέρωσε το Σώμα και τους παρισταμενους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων ότι ο Δήμος Γαλατσίου είχε κάνει πρόταση στο Υπουργείο για λειτουργία των σχολείων πρωί – απόγευμα.
Ως προς την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες είπε πως όσους εργαζόμενους πήρε μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την καθαριότητα, τους μετέφερε στα σχολεία για να καλυφθούν τα όποια κενά. Μάλιστα από την επιχορήγηση ύψους 330.000 ευρώ που έχει λάβει ο Δήμος Γαλατσίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, οι 160.000 ευρώ έχουν πάει για την καθαριότητα στα σχολεία.
Και ο κ. Μαρκόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Εννοείται πως δεν είμαστε αρνητικοί στη διενέργεια τεστ στα σχολεία, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να τα κάνουν οι δήμοι. Για μένα, τα σχολεία δεν θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και αν θέλετε την εκτίμησή μου, όπως παει η κατάσταση, θα ξανακλείσουν».
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μετά, λοιπόν, από συζήτηση, κατατέθηκαν δύο προτάσεις, δηλαδή:
Πρώτον, η πρόταση των κ.κ. Ζώμπου, Μαγκανάρη, Χαραλαμπίδη, Οικονόμου, Ιμπριάλου, Σαπουνά, Χωριανόπουλου, Ζέρβα – Γκιουρτζιάν και Παναγιώτου η οποία έχει ως κάτωθι:
– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους ή του Δήμου με την ανάλογη χρημα-τοδότηση από την πολιτεία.
– Άμεση παρέμβαση και με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζό-μενους και γονείς στα σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού.
– Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές – το πολύ – ανά τάξη, νέες αίθουσες διδασκαλίας και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού Κι βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
– Κάλυψη από τις σχολικές επιτροπές των προμηθειών για το απαραίτητα υλικό (μέσα ατομικής προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά, μάσκες κλπ) με την αντίστοιχη διεκδίκηση από την κεντρική διοίκηση των αναγκαίων πόρων.
– Να μετατραπούν οι 3ωρες συμβάσεις των καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης όπως έγινε και σε άλλους Δήμους.
– Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων.
– Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρού σε ομάδες σχολείων. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μόνιμη παρουσία ιατρικού προσωπικού στη Γκράβα το μεγαλύτερο συγκρό-τημα της Αττικής.
– Άμεση αντιμετώπιση όλων των τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης.
Μειοψηφούντων των κ.κ. Δερεδίνη, Μπάστα, Κορρέ, Μανιάτη, Ρωμανού, Πρωτονοτάριου, Σκληράκη, Μαν-δηλαρά, Ροπόδη Σπηλιοπούλου – Χρυσάγη, Ζήκου, Παπαγεωργίου, Μπακάλου, Κάζαγλη, Αργυρού και Αμοργιανού.
Δεύτερον, η πρόταση της Διοίκησης στην οποία ζητάει από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα εξής:
– Έγκριση μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην καθαριότητα με πλήρες ωράριο.
– Εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια υλικών σχετικά με τον Covid -19.
– Πρόσληψη Νοσηλευτών – Γιατρού ανά ομάδας Σχολείων.
– Εξασφάλιση κινητής ή σταθερής μονάδας του ΕΟΔΥ με το απαιτούμενο προσωπικό για τη διενέργεια test για τον Covid-19.
Μειοψηφούντων των κ.κ. Ζώμπου, Μαγκανάρη, Χαραλαμπίδη, Οικονόμου, Ιμπριάλου, Σαπουνά, Χωρια-νόπουλου, Ζέρβα-Γκιουρτζιάν και Παναγιώτου.
Τελικά το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση της Διοίκησης η οποία έχει ως εξής:
• Την έγκριση μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην καθαριότητα με πλήρες ωράριο.
• Την εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια υλικών σχετικά με τον Covid -19.
• Την πρόσληψη Νοσηλευτών – Γιατρού ανά ομάδας Σχολείων.
• Την εξασφάλιση κινητής ή σταθερής μονάδας του ΕΟΔΥ με το απαιτούμενο προσωπικό για τη διενέργεια test για τον Covid-19.