Τα μέτρα ήρθαν με καθυστέρηση, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Σήμερα Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε στην 5η ημέρα ισχύος του απαγορευτικού, το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση και ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα οι αριθμοί δείχνουν ότι η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, τρομάζουν! Τα νοσοκομεία μας έχουν φτάσει σχεδόν στο κόκκινο και αν δεν ανακοπεί η μεταδοτικότητα του ιού, τότε όχι στις ΜΕΘ δεν θα υπάρχουν κρεβάτια, αλλά ούτε στους διαδρόμους των νοσοκομείων.
Οι πρώτες πάντως πέντε ημέρες δεν έχουν σημειώσει ακόμα δείγματα επιπέδωσης της καμπύλης (όπως λένε οι ειδικοί) ή μείωσης των κρουσμάτων. Αυτό αναμένεται να γίνει, αν γίνει, μετά τις 15 Νοεμβρίου. Υπάρχουν σκέψεις στους κυβερνώντες να ληφθούν και επιπλέον απαγορευτικά μέτρα γιατί είναι γεγονός ότι για εποχή lockdown η κυκλοφορία στους δρόμους οχημάτων και πεζών είναι περιέργως αυξημένη.
Η απόφαση για το lockdown ήταν, κατά γενική ομολογία, επιβεβλημένη αλλά η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα ενδεικνυόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρα. Αν τα μέτρα είχαν ληφθεί ένα μήνα πριν, τότε θα είχαμε προλάβει το κακό. Θα είχε ανακοπεί η επιθετική εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.
Στη διάθεση των κυβερνώντων υπήρχαν κάποια μέτρα πριν την εφαρμογή του lockdown, τα οποία αν είχαν τεθεί σε ισχύ, θα είχαν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Στο φύλλο του «Παλμού» στις 2 Οκτωβρίου έγραφα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία υπήρχε μεγάλος συνωστισμός και αναρωτιόμουν γιατί η κυβέρνηση δεν μίσθωνε τα τουριστικά λεωφορεία ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συνωστισμός. Το ίδιο αναρωτιόταν δυο μέρες μετά ο Γιώργος Παπαχρήστος από τη στήλη του «Το Στίγμα» στα «Νέα». Το ίδιο είπε και πριν μία βδομάδα ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει ο ίδιος με τους συλλόγους ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και του είχαν πει ότι μπορούν να διαθέσουν άμεσα 500 οχήματα στην Αθήνα και 200 στη Θεσσαλονίκη.
Στο επόμενο φύλλο του «Παλμού» στις 9 Οκτωβρίου έγραφα γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει τη χρήση μάσκας παντού και γιατί δεν απαγόρευε την κυκλοφορία 12 με 5 το πρωί, αφού όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά ακόμα και τα περίπτερα.
Αν αυτά τα τρία μέτρα είχαν ληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου που τα κρούσματα πανελλαδικά ήταν 250 έως 300, ίσως να μην είχαμε φτάσει σήμερα να μετράμε κάθε μέρα 2.500 κρούσματα, 260 διασωληνωμένους και 40 νεκρούς. Εδώ που έχουμε φτάσει όμως θα ΄πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην εφαρμογή των επιβαλλόμενων μέτρων για να έχουμε κάποια ελπίδα να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την αγορά και τα σπίτια μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή