Κρίτων Αρσένης : Στη “μετα-γούνα” εποχή η Καστοριά σε 4 χρόνια

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25:

Κ.Αρσένης: Χρηματοδοτήστε άμεσα τη δίκαιη μετάβαση του εμπορίου γούνας σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες. Μη δίνετε υποκριτικά και ψηφοθηρικά παράταση ζωής μόνον με αμφιλεγόμενες αποζημιώσεις σε εκτροφεία γουνοφόρων


Με δεδομένη την «απογουνοποίηση» το 2025, μοναδική σωτηρία για την Καστοριά και τη Σιάτιστα είναι η έγκαιρη εφαρμογή ενός κυβερνητικού σχεδίου δίκαιης μετάβασης
Η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) δεν αποτελεί κυβερνητική πρόνοια για το προδιαγεγραμμένο μέλλον μιας σημαντικής δραστηριότητας, με ιστορία 300 χρόνων, από την οποία εξαρτώνται 30.000 άνθρωποι. Αποτελεί επίφαση ενδιαφέροντος για μια εκλογική περιφέρεια που τιμά παραδοσιακά τη ΝΔ με την ψήφο της
Ερωτήματα τίθενται ακόμη και για τα κριτήρια διανομής της οικονομικής στήριξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Διατυπώνονται εύλογοι φόβοι ότι θα αποζημιωθούν οι μεγάλοι, μόνον, εκτροφείς γουνοφόρων

Για το θέμα της μαζικής θανάτωσης των μινκ λόγω κορωνοϊού και για το μέλλον της γούνας στην Ελλάδα, μίλησε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, στο ραδιόφωνο της Καστοριάς antennes.gr, ένα 24ωρο μετά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.
Όπως τόνισε ο Κ. Αρσένης -τόσο στη Βουλή, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό της Καστοριάς- η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 98/58/EC οδηγεί στο κλείσιμο των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων σε όλη την ΕΕ έως τα τέλη του 2024.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην οδηγία, απαγορεύεται η εκτροφή γουνοφόρων ζώων, «όταν υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία τους». Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία κατάργησης σε πολλά κράτη όπως Η. Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Σλοβακία,Σλοβενία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο. Έχει δεσμευτεί η Ιρλανδία και το θέμα εξετάζουν Βουλγαρία, Ουκρανία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο.

Ο,τι έχει προκληθεί στη δραστηριότητα της γούνας εξαιτίας του κορωνοϊού, αποτελεί συγχρόνως και μια ευκαιρία για τη συγκρότηση ενός σχεδίου δίκαιης μετάβασης, με τη χρήση των οικονομικών δυνατοτήτων που διανοίγονται εξαιτίας της καταστροφικής πανδημίας και τη χρήση αναπτυξιακών εργαλείων, τόνισε ο Κ.Αρσένης και μίλησε για τις χαμένες ευκαιρίες της Καστοριάς να επεξαρτηθεί από τη γούνα.
«Η Καστοριά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, όταν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την εκτροφή γουνοφόρων ζώων και τη μεταποίηση της γούνας» τόνισε ο Κ. Αρσένης στο ραδιόφωνο. «Θυμίζω ότι είχα προτείνει και είχε ενταχθεί η Καστοριά το 2014 στον κατάλογο των 7 σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο μνημείων και τοποθεσιών στην Ευρώπη. Και ενώ τότε είχε υπάρξει ένα τεράστιο παράθυρο χρηματοδότησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο δήμος αδιαφόρησε και η ευκαιρία χάθηκε. Αποτέλεσμα ήταν – αντί να αποκατασταθούν τα σημαντικά ιστορικά κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα στην Καστοριά και να αναδειχθεί η τεράστια ιστορική σημασία και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης από τη βυζαντινή εποχή – η περιοχή να εξαρτάται ακόμη σήμερα από μια εμπορική δραστηριότητα με ημερομηνία λήξης. Θα σας θυμίσω μόνον την πορεία της Οχρίδας, η οποία από τότε που κηρύχθηκε μνημείο της Ουνέσκο έχει μεταμορφωθεί και πλέον αποτελεί ισχυρή δύναμη στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Και αποσαφήνισε: «Ο τόπος δεν μπορεί να βασίζει το μέλλον του στη γούνα. Μπορεί, όμως, να βασιστεί στο πολιτιστικό απόθεμα που έχει δημιουργηθεί ανά τους αιώνες από τη γούνα».

Στη Βουλή
«Καθ’ όλη την πανδημία, υπάρχουν ανεξήγητα πολλά κρούσματα στη Δ. Μακεδονία. Κι αυτό το σημειώνω, διότι σε άλλες περιοχές του κόσμου έχει εντοπισθεί μεγάλη διασπορά και μετάλλαξη του κορωνοϊού σε εκτροφεία ζώων μινκ, που θανατώνονται για να κατασκευασθούν γούνες. Για ψηφοθηρικούς λόγους, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει χρήματα για να ενισχύσει αυτές τις μονάδες και δεν τις κατευθύνει προς την υγιή μετάβαση σε άλλες – ευρωπαϊκά σύννομες και βιώσιμες – δραστηριότητες» σημείωσε ο Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

«Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων» ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχει διαφορά πολιτικής και ιδεολογικής αντιλήψεως μεταξύ μας. Αυτός που μπορεί να κλείσει, διότι δεν είναι βιώσιμος, θα κλείσει διότι δεν είναι βιώσιμος. Δεν έχουμε πολλά να κάνουμε εμείς γι αυτό. Εμείς τώρα δίνουμε κάποια στήριξη, διότι υπάρχει διεθνές ζήτημα που αφορά τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα. … Αμα δεν θα είναι βιώσιμες οι μονάδες, θα κλείσουν, θα πτωχεύσουν, θα εξυγιανθούν. Θα κάνουν ό,τι προβλέπεται από τους μηχανισμούς της αγοράς».

«Αυτό που με ανησυχεί, επιπλέον, είναι ότι δεν κάνατε άμεσα έλεγχο, όταν υπήρξαν νεκρά ζώα σε μονάδα. Έχουμε σχετική καταγγελία. Θέλω να μας επιβεβαιώσετε ή να καταρρίψετε την καταγγελία» είπε ο Κ.Αρσένης. «Σας ερωτώ: Ισχύει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν έκαναν ελέγχους αμέσως μετά τους θανάτους των ζώων; Ισχύει ότι αργήσατε να κάνετε τεστ σε αυτές τις μονάδες;»

Ο κ. Βορίδης απάντησε: «Μόλις υπέπεσε σε γνώση μας περιστατικό θανάτου ή υπόπτου κρούσματος για τη νόσο, αμέσως κινήθηκε η διαδικασία» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η διαδικασία κινείται εντός 24ωρου. Αρκεί να μας έχει έρθει η καταγγελία, ώστε να γνωρίζουμε ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

«Τι γίνεται με τα χοιροστάσια, τα ορνιθοτροφεία, τα ποιμνιοστάσια; Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες;» ρώτησε ο Κ.Αρσένης και κατέληξε: «Θα ήθελα να σας καλέσω να είστε σε γόνιμο διάλογο με φορείς, όπως η Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων. Επιλέγετε να διακινδυνέψουμε ευρωπαϊκό πρόστιμο, στο πλαίσιο της Οδηγίας για την ευζωία των ζώων, την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν η μια μετά την άλλη τα εκτροφεία. Επιλέγετε να αφήσετε να κλείσουν επιχειρήσεις, αντί να προλάβετε έγκαιρα την καταστροφή με τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην αναπόφευκτη μετα -γούνα εποχή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή