Κρίτων Αρσένης: Ο εργασιακός Μεσαίωνας στα νοσοκομεία είναι ήδη παρών

Κ.Αρσένης: Ο εργασιακός Μεσαίωνας στα νοσοκομεία είναι ήδη παρών:

“Τα σοβαρότατα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εν μέσω κορωνοϊού, οι καθαρίστριες και οι καθαριστές σε δύο σημαντικά νοσοκομεία – στο Γενικό Ψυχιατρείο Αθηνών και στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – και την ουσιαστική αδράνεια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών παρά τις δημόσιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και τις σχετικές κοινοποιήσεις προς την κυβέρνηση, κατάγγειλε σήμερα στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, με επίκαιρη ερώτησή του.

«Στην περίπτωση των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών» όπως σημείωσε ο Κρίτων Αρσένης «με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ το νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις υπηρεσίες καθαρισμού, η εργολαβική εταιρεία συνεχίζει να μην καταβάλει νόμιμες αποδοχές και εισφορές. Υποχρεώνει τις καθαρίστριες να υπογράφουν κάθε μήνα λευκά χαρτιά, στα οποία στη συνέχεια συμπληρώνονται ποσά μεγαλύτερα από όσα λαμβάνουν. Δεν καταβάλλονται οικογενειακά επιδόματα, ούτε πρόσθετες αμοιβές για Κυριακές και Αργίες. Δεν χορηγούνται σε επάρκεια τα μέσα ατομικής προστασίας. Δίνονται προς χρήση υλικά καθαρισμού και απολύμανσης που δεν φέρουν ετικέτες κατασκευής και προέλευσης. Δεν αναγράφονται τρόπο χρήσης ή οδηγίες χρήσης, με κινδύνους για τους νοσηλευόμενους, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες, αλλά και τις καθαρίστριες. Τα μέλη των επιτροπών ελέγχου της καθαριότητας, οι προϊστάμενοι και υπεύθυνοι των τμημάτων, η δ/νση διοικητικής υπηρεσίας, έχουν όλοι υποβάλλει αναφορές και έχουν κάνει εισηγήσεις προς το ΔΣ. Αλλά τα μέλη του ΔΣ, όχι μόνον δεν ερευνούν τις καταγγελίες, αλλά μεθόδευσαν και την επιστροφή των προστίμων που επιβλήθηκαν στην εταιρεία κατά τη διάρκεια ελέγχων».
«Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, που αποτελεί το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, υπεύθυνη για τα προβλήματα είναι η διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού το ίδιο το Νοσοκομείο αποτελεί πλέον τον εργοδότη των καθαριστριών και των καθαριστών. Πέρα από το γεγονός» όπως σημειώνει ο Κ. Αρσένης «των εκατοντάδες ρεπό και ημερών αδειών που έχουν χαθεί με συνεχείς συμβάσεις και την τρομακτική εντατικοποίηση λόγω κορωνοϊού, η διοίκηση πλέον προχωρά σε απολύσεις. Παρόλο που είχαν υπάρξει διαβεβαιώσεις προς τις καθαρίστριες και τους καθαριστές, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν άλλες εργασίες, ότι θα έχουν διασφαλισμένη εργασία τουλάχιστον για έναν χρόνο. Αιτούμενο είναι να μην απολυθεί κανένας και να προσληφθούν κι άλλοι εργαζόμενοι, προκειμένου να τηρηθεί η προβλεπόμενη ξεκούραση μεταξύ των βαρδιών και τα ρεπό που προβλέπονται από τη σύμβαση».

«Σας ζητάμε να δράσετε» πρόσθεσε ο Κ. Αρσένης. «Να στείλετε τον ΕΦΚΑ και το ΣΕΠΕ, τους Επιθεωρητές Εργασίας, για να κάνουν ελέγχους. Ζητάμε να βάλετε τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα».

«Η ερώτηση που κάνετε προσβάλλει ευθέως τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας και τους Επιθεωρητές Εργασίας» απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ι. Βρούτσης. «Το ΣΕΠΕ έχει αυτόνομη λειτουργία. Κανένας δεν μπορεί να του υποδείξει εάν θα βάλει ή δεν θα βάλει πρόστιμο».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση του ΨΝΑ, αφού αναφέρθηκε σε παλαιότερους ελέγχους και πρόστιμα, σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου είχε επιβληθεί πρόστιμο 4.000 ευρώ για μη καταβολή ημερομισθίων, αλλά στις 24 Νοεμβρίου «η επιχείρηση υπέβαλε αίτηση θεραπείας και σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα από τα οποία προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι, βάσει των ατομικών τους συμβάσεων εργασίας, απασχολούνται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και πραγματοποιούν δυο διαλείμματα ημερησίως, άνευ απαδοχών, κατά τον χρόνο υπηρεσίας τους. Προέκυψε ότι αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων, αφαιρουμένου και του χρόνου διαλειμμάτων τους, οι καταβαλλόμενες αποδοχές τους δεν υπολείπονται του νομοθετημένου κατωτέρου ημερομισθίου, όπως καθορίζεται με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Άρα, δεν στοιχειοθετείται παράβαση».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, απάντησε ότι είχε γίνει μια καταγγελία τον Φεβρουάριο 2020 για «μη καταβολή αποδοχών αποζημίωσης και μη ληφθείσα άδεια», που «επιλύθηκε με εξόφληση της εργαζόμενης» και ότι τον Οκτώβριο 2020 «η υπηρεσία διενήργησε ακόμη έναν επιτόπιο έλεγχο, κατόπιν παραγγελίας, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται συνεργασία εξωτερικού συνεργείου καθαρισμού με το νοσοκομείο».

«Καταρχήν, το ΣΕΠΕ είναι ένα εξαιρετικό όργανο που έχετε στραγγαλίσει εργασιακά» διευκρίνισε ο Κ. Αρσένης. «Σε ό,τι αφορά το ΨΝΑ πρέπει να γίνει επειγόντως αυτοψία από το ΣΕΠΕ και να επανεξετασθεί το θέμα, αυτή τη φορά όχι δια αλληλογραφίας. Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Παίδων, πρέπει να σταματήσει το κύμα των απολύσεων. Εν μέσω κορωνοϊού έχουν ήδη απολυθεί 17 εργαζόμενοι και θα απολυθούν κι άλλοι».
Και κατέληξε: «Δείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία. Δείτε τι γίνεται με την πορεία της πανδημίας. Κάντε τα στοιχειώδη. Ενισχύστε τα νοσοκομεία με εξοπλισμό, με προσλήψεις. Μην επιτρέπετε την πανδημία να γίνεται δικαιολογία για έναν εργασιακό μεσαίωνα. Διότι αυτό βλέπουμε από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κύριε υπουργέ»!”

Πήγαινε στην κορυφή