Όλοι μας πήραμε λίγο βάρος στην καραντίνα. Κάποιοι περισσότερο, κάποιοι άλλοι λιγότερο. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε τώρα να το πετάξουμε από πάνω μας. Ο ειδικός συνεργάτης του iatronet.gr, Διάκος Θοδωρής, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα απαλλαγούμε από τα κιλά της καραντίνας χωρίς άγχος αλλά μια και καλή.
Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, μέσα στην καραντίνα ήταν πολύ εύκολο να βάλει κάποιος κιλά. Είτε για ψυχολογικούς λόγους, είτε λόγω λιγότερης γυμναστικής, ακόμα και το στρες που μπορούσε να προκαλέσει ο εγκλεισμός ή η δουλειά από το σπίτι έβαζαν το λιθαράκι τους στο να τρώμε χειρότερα.
Και ας μην αναφέρουμε το ότι για πολλούς συνανθρώπους μας, η καραντίνα έφερε σοβαρά οικονομικά προβλήματα- και ένα μόνιμο πρόβλημα στην κοινωνία μας είναι πως η πιο φθηνή διατροφή είναι η junk διατροφή.
Το θέμα είναι τώρα πώς θα καταφέρουμε να χάσουμε αυτά τα κιλά, και έχουμε μερικές ιδέες για να βοηθήσουμε.
• Τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά του αδυνατίσματος. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνουμε καθημερινά, τόσο αυξάνεται η αίσθηση κορεσμού, και δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε πρόχειρα σνακ. Άρα, μειώνουμε και τις συνολικές μας θερμίδες.
• Γυμναζόμαστε έξυπνα
Η γυμναστική είναι προφανές ότι πρέπει να ξαναμπεί για τα καλά στις ζωές μας, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε ασκήσεις που ενεργοποιούν ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες.
Τα καθίσματα και οι έλξεις για την πλάτη είναι καλά παραδείγματα τέτοιων ασκήσεων. Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν και τη μυϊκή μας μάζα, που με τη σειρά της απαιτεί περισσότερες θερμίδες να «καίγονται» για να διατηρηθεί.
• Κοιμόμαστε καλά
Επειδή αν δεν ξεκουραζόμαστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, ο οργανισμός μας σύντομα θα αρχίσει να υποφέρει, και αυτό θα φαίνεται με αυξημένο βάρος και λιγότερη ενέργεια.
• Πρέπει να έχουμε μια καλή ρουτίνα
Δηλαδή, αυτό που είπαμε για τη γυμναστική και τον ύπνο πρέπει να φροντίζουμε να συμβαίνει καθημερινά, αλλά και να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, που θα βάλει τον οργανισμό μας πίσω στο σωστό μονοπάτι. Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά πάρα πολύ θετικά στη δύναμη της συνήθειας – αρκεί αυτές οι συνήθειες να είναι καλές.
• Γυμναζόμαστε με παρέα
Επειδή για πολλούς η γυμναστική είναι βαρετή, και το να έχουμε ένα δικό μας άτομο δίπλα να μας βοηθά, να μας στηρίζει, αλλά ακόμα και να λέμε ένα-δυο αστεία στα διαλείμματα ανάμεσα στις ασκήσεις, είναι πολύ θετικό.
• Κόβουμε τη ζάχαρη
Όπως και τα επιπρόσθετα σάκχαρα από τροφές. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν κατά κανόνα τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, και μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Όχι μόνο στα κιλά μας, αλλά και στην συνολική μας υγεία, βάζοντάς μας σε πολύ αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.
• Βρίσκουμε γιατί θέλουμε να χάσουμε κιλά
Ξεχάστε τα «πρέπει», αν δεν λειτουργούν για εσάς. Το ζήτημα του να χάσουμε κιλά δεν είναι μόνο «πρέπει», αλλά και «θέλω».
«Θέλω» να χάσω κιλά για να αισθάνομαι καλύτερα. Για να νιώθω πιο ελκυστικός, για να κινούμαι πιο εύκολα… Δεν υπάρχει αθέμιτος λόγος για να θέλει κάποιος να φτιάξει το σώμα του.
• Περιορίζουμε το αλκοόλ
Είναι κενές θερμίδες που δεν βοηθούν σε τίποτα, δυστυχώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κόβουμε εντελώς. Αλλά μην το παρακάνετε.
• Βρείτε τι απολαμβάνετε περισσότερο
Ποιο είδος γυμναστικής είναι πιο κατάλληλο για εσάς; Ποια υγιεινή διατροφή σας ενδιαφέρει περισσότερο και φέρνει περισσότερη χαρά στον οισοφάγο σας; Όλα αυτά μπορούν να γίνουν κίνητρο.
Επειδή είναι άλλο να λέμε «ωχ, τώρα πρέπει να φάω σαλάτα;» και άλλο να λέμε «τέλεια, έχω φτιάξει σαλάτα με τα αγαπημένα μου συστατικά μέσα».
Το ίδιο και με την γυμναστική. Αν το να σηκώνετε βάρη σάς φαίνεται βαρετό, δοκιμάστε κάτι πιο δραστήριο και διασκεδαστικό, όπως ο χορός ή η κολύμβηση.
(Πηγή: iatronet.gr)