ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ κέρδισαν το στοίχημα στο Παλαί

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ  κέρδισαν το στοίχημα στο Παλαί

Σπίτι μακριά από το σπίτι τους ονομάζουν το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου οι χιλιάδες Αφγανοί και ελάχιστοι Σύροι μετανάστες που καταλύουν εκεί, έστω και για λίγες μέρες. Ένα σπίτι φιλόξενο, ζεστό τόσο από πλευράς περιβάλλοντος όσο και από πλευράς ανθρώπινης προσέγγισης, μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά. Το Παλαί εδώ και τρεις εβδομάδες έχει μετατραπεί σε Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, μια δομή που αν και δημιουργήθηκε για λόγους έκτακτης ανάγκης, εντούτοις ανταποκρίνεται στο ρόλο της επάξια χάρις στη σκληρή καθημερινή δουλειά που προσφέρουν εθελοντές συνδημότες μας.

“Γέννημα” της μεγάλης και επίπονης προσπάθειας του Δήμου Γαλατσίου, του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τοπικών συλλόγων και φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων ολόκληρου του λεκανοπεδίου και – κυρίως και πάνω απ’όλα – ανθρώπων εθελοντών από την πόλη μας, από την Αθήνα αλλά και από χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) είναι το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Γαλατσίου, όπως λέγεται πλέον το γνωστό μας Παλαί. Στελεχωμένο σε 24ωρη βάση από ανθρώπους του Δήμου Γαλατσίου, και συγκεκριμένα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Υγιεινής κ. Μάνο Ελευθερίου, την κα Γιώτα Αυγερινοπούλου που τον αντικαθιστά όταν εκείνος απουσιάζει και τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Οικονόμου, δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταναστευτικής, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αθήνας, που τις τελευταίες μερες έχει το γενικό πρόσταγμα – ακολουθώντας πάντα τις κατευθυντήριες γραμμές του ανθρώπου που πήρε στις πλάτες του από την πρώτη κιόλας μέρα το «στοίχημα» της φιλοξενίας προσφύγων στο Παλαί, του κ. Μάνου Ελευθερίου – τους εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές που εξετάζουν τους πρόσφυγες και τους 80 -120 εθελοντές που κατά μέσο όρο βρίσκονται στο Παλαί καθημερινά (σ.σ. συνολικά οι εθελοντές είναι πολύ περισσότεροι). Όλοι οι παραπάνω σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς και συλλόγους, η υλική προσφορά των οποίων είναι ζωτικής σημασίας, κάνουν αυτό το χώρο να λειτουργεί με αξιοπρέπεια, αρμονία και χωρίς υπερβολή να αποτελεί υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους φιλοξενίας στη χώρα.
«Σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και προσπαθουμε να παρέχουμε όσα παραπάνω μπορούμε σ’αυτές τις ταλαιπωρημένες ψυχές, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε και συμβάλλοντας, στο μερίδιο που μας αναλογεί, στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος που λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας και που ακούει στο όνομα μετανάστευση» μάς είπε ο κ. Μάνος Ελευθερίου όταν του ζητήσαμε να μας δώσει το στίγμα της δουλειάς που γίνεται στο Παλαί.

ΕΝΑ EMERGENCY CAMP  ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ

Η διαχείριση της όλης κατάστασης ήταν ένα στοίχημα από την πρώτη κιόλας στιγμή καθώς ο Δήμος Γαλατσίου ενημερώθηκε λίγες μόνο ώρες πριν το πρώτο λεωφορείο με περίπου 1.000 μετανάστες σταθμεύσει έξω από το Παλαί, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο οι ακαριαίες ενέργειες του αρμόδιου αντιδημάρχου και άλλων στελεχών του Δήμου έδωσαν καρπούς και σε χρόνο μηδέν στήθηκε αυτό το emergency camp για πρόσφυγες, στο οποίο τηρούνται όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την ανοιχτή φιλοξενία και το οποίο μέρα με την ημέρα αναβαθμίζεται, αποδεικνύοντας πως το στοίχημα μάλλον έχει κερδηθεί.
«Όταν μπήκαμε εδώ τα πάντα ήταν βρώμικα, σπασμένα, ξεχαρβαλωμένα, ερειπωμένα» μας είπε ο κ. Ελευθερίου ξεναγώντας μας στους χώρους που πλέον έχουν αλλάξει μορφή και έχουν μετατραπεί άλλος σε τραπεζαρία για την καθημερινή σίτιση των φιλοξενούμενων, άλλος σε εξεταστήριο, σε φαρμακείο, σε αποθήκη τροφίμων, σε χώρο διανυκτέρευσης, σε χώρους ταξινόμησης ενδυμάτων και υποδυμάτων… Η επικοινωνία με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του χώρου αντίστοιχα, είναι πλέον καθημερινή. Μάλιστα για τη φύλαξη του χώρου και την προστασία αυτών των ανθρώπων η ΕΤΑΔ διαθέτει εταιρεία security με 4 βάρδιες καθημερινά ενώ το αρμόδιο Υπουργείο έχει στείλει περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ

Ως ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, το Παλαί δέχεται καθημερινά εισροή νέων προσφύγων αλλά την ίδια ώρα αποχωρούν από αυτό άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες, εξετάστηκαν από ιατρούς, ανασύνταξαν δυνάμεις και πλέον με το εισιτήριο στα χέρια τους φεύγουν για τον τελικό προορισμό τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κατά την είσοδο ανθρώπων αυτών στο Παλαί γίνεται η πρώτη καταγραφή τους από τους δύο υπαλλήλους του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που βρίσκονται εκεί. Μετά αναλαμβάνει δράση ο μηχανισμός που έχει στήσει ο Δήμος Γαλατσίου, βασικό μέλημα του οποίου είναι ο έλεγχος της υγείας και της υγιεινής τόσο των μεταναστών όσο και των κατοίκων της πόλης μας.
Όλοι οι πρόσφυγες εξετάζονται από τους εθελοντές ιατρούς (παθολόγους, παιδιάτρους, δερματολόγους από το εσωτερικό και το εξωτερικό, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Γιατρούς του Κόσμου) και, εφόσον χρειαστεί, παραπέμπονται για περαιτέρω εξετάσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας. «Και είμαι ευτυχής να δηλώσω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ψύλλων, ψωρίασης, ψειρών ή ηπατίτιδας Β» δήλωσε στον «Παλμό» ο κ. Ελευθερίου. Υπάρχει πάντα ζεστό νερό για το μπάνιο και την καθημερινή υγιεινή των φιλοξενούμενων ενώ εθελοντές – νοσηλευτές και μη – εξηγούν τους τρόπους που χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα (π.χ. ενέσεις ινσουλίνης), άλλα είδη υγιεινής (πάνες βρεφών, σερβιέτες κλπ.), πώς αποστειρώνονται τα μπιμπερό των μικρών παιδιών…
Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Παλαί λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα. Πρωινό και μεσημεριανό που προσφέρουν ο Στρατός, η Αεροπορία και το Ναυτικό, και βραδινό που προσφέρουν διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκκλησίες και ιδιώτες. Ιεροί Ναοί της πόλης μας – από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους μετανάστες ο π. Νικόλαος από την ενορία της Αγίας Γλυκερίας και ο π. Τίτος από την Αγία Ειρήνη – άλλες ενορίες του λεκανοπεδίου, η Ευαγγελική Εκκλησία, ο «Άλλος Άνθρωπος», μεγάλες εταιρίες τροφίμων και άλλες εταιρίες έχουν αναλάβει το βραδινό.
Και λίγο πριν αποχωρήσουν, εκτός από τον απαραίτητο ρουχισμό, λαμβάνουν κι ένα δέμα με χρήσιμα είδη διαβίωσης (π.χ. υπνόσακους), μία σακούλα γεμάτη με τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής. Εκεί γίνεται η καταγραφή τους από τους εθελοντές του Δήμου Γαλατσίου, οι οποίοι σημειώνουν σε λίστα όνομα και αριθμό εισιτηρίου του κάθε μετανάστη που αποχωρεί. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι όλοι οι πρόσφυγες θα λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που τους αναλογεί χωρίς κάποιοι από αυτούς να επωφεληθούν περισσότερες από μία φορές.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου έχει αναλάβει ο Δήμος Γαλατσίου ενώ εντός του χώρου τις σκούπες και τα φαράσια παίρνουν ανά χείρας οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι μετανάστες, οι οποίοι, υπό τις οδηγίες των εθελοντών αλλά και παρακολουθώντας τον τρόπο λειτουργίας τους, μαθαίνουν να αυτοοργανώνονται και να φροντίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και κατ’επέκταση τον χώρο όπου διαβιούν, έστω και προσωρινά.

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΑΚΡΙΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

«Είμαστε εδώ και είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε εδώ και λειτουργούμε αρμονικά, προσφέροντας ουσιαστική ανθρωπιστική, κι όχι μόνο, βοήθεια σ’αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Η ανταμοιβή μας για τα όσα προσφέρουμε είναι το χαμόγελό τους όταν μας αποχαιρετούν με την ελπίδα να έχει αναπτερωθεί μέσα τους. Μίλησα χθες με τον Πρόεδρο των Αφγανών στην Ολλανδία και μου είπε πως μετανάστης που φιλοξενήθηκε στο Παλαί και σήμερα έφτασε στον προορισμό του στην Ολλανδία, του είπε πως η εικόνα που κουβαλάει μέσα του από το Γαλάτσι είναι η καλύτερη της όλης περιπέτειάς του μέχρι να φτάσει εκεί» μας είπε ο κ. Ελευθερίου, εμφανώς συγκινημένος, και προσθέτοντας πως τις επόμενες μέρες περιμένει μια ομάδα Ολλανδών εθελοντών, οι οποίοι καταφθάνουν στο Γαλάτσι με μοναδικό σκοπό την ταξινόμηση των ρούχων!
Εκτός από τις υπηρεσίες που περιγράψαμε παραπάνω, η ζωή στο Παλαί Γαλατσίου περιλαμβάνει κι άλλες δραστηριότητες, αποκλειστικά πρωτοβουλίες εθελοντών. Κάποιες βραδιές γίνονται συναυλίες ενώ τα περισσότερα απογεύματα τα προσφυγόπουλα απασχολούνται παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, τραγουδώντας, ζωγραφίζοντας… Ξεναγώντας μας στο χώρο, ο κ. Ελευθερίου σταμάτησε μπροστά στον τοίχο όπου πιτσιρίκια έχουν κολλήσει τις ζωγραφιές τους. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ποιές είναι των πρώτων ημερών και ποιες έγιναν αργότερα. Μαύρα σπίτια και μαύρες θάλασσες απεικονίζονται στις πρώτες ενώ στις δεύτερες τα έντονα χρώματα, ο ήλιος, τα λουλούδια και τα λόγια αγάπης που γράφουν στη γλώσσα τους μαρτυρούν την αλλαγή στον συναισθηματικό τους κόσμο.
Το απόγευμα της επίσκεψής μας στο Παλαί, στο πλευρό των μικρών παιδιών από το Αφγανιστάν βρήκαμε δύο εθελόντριες από την Ολλανδία, οι οποίες μιλώντας μας δεν σταμάτησαν να χαμογελούν πλατιά, «γεμάτα»! Τα ίδια χαμογελαστά πρόσωπα εθελοντών βρήκαμε και στο παντοπωλείο και την αποθήκη τροφίμων που έχουν στηθεί στο κεντρικό κτίριο του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Οι κυρίες εκεί, όλες συνδημότισσές μας, έφτιαχναν τις τσάντες με τα καλούδια χαμογελαστές και …ξεκούραστες, όσο απίστευτο κι αν σας ακούγεται αυτό. «θέλω και βρίσκομαι εδώ, συνεπώς το απολαμβάνω» μας είπε μία συμπαθέστατη κυρία για να συμπληρώσει συγκινημένη: «Προχθές, την ώρα που έδινα τη τσάντα με τα τρόφιμα σε κάποιον, αυτός έσκυψε και μου φίλησε το χέρι… Πάγωσα, του ζήτησα να σηκωθεί αλλά εκείνος δεν άκουγε τις παραινέσεις μου…»
Στο Παλαί, το Γαλάτσι αποδεικνύει έμπρακτα τον ανθρωπισμό του, την αλληλεγγύη του, την αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Επιλέγει να ενταχθεί σε μια συλλογική προσπάθεια που βασίζεται εξ’ολοκλήρου στον εθελοντισμό, διαμορφώνει νέα κοινωνικά ήθη και αξίες και ενδυναμώνει τους ανθρώπινους δεσμούς μέσα στην κοινωνία. Και αυτή την επιλογή την κάνει πράξη, της δίνει σάρκα και οστά, δίνοντας δυναμικό παρών στο Παλαί στο πλευρό των μεταναστών.
Στο Παλαί, το Γαλάτσι έρχεται να καλύψει επάξια τις αδυναμίες του κεντρικού κράτους να αντιμετωπίσει τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά κι όχι μόνο προβλήματα και καταστάσεις που παρουσιάζονται και τα οποία μοιραία πέφτουν στους ώμους των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Παλαί ως Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών θα λειτουργήσει για ένα μόνο μήνα, δηλαδή για άλλες 15 ημέρες το πολύ. Όμως η ελπίδα και η δύναμη για τον κόσμο που «γέννησε» αυτή η δομή θα κρατήσουν για καιρό ακόμα…


ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
palmogal@otenet.gr

Πήγαινε στην κορυφή