Η Ελλάδα χάνει άλλη μία ευκαιρία;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Ελλάδα χάνει  άλλη μία ευκαιρία;

Στις 17/5/2012 είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;» θέλοντας να σχολιάσω τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για την δημιουργία κυβέρνησης με την συνεργασία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου. Οι φίλοι αναγνώστες μπορούν να βρουν αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα του ΠΑΛΜΟΥ. Και πριν δύο μήνες περίπου είχα κάνει αναφορά σε παλαιότερο άρθρο μου, το οποίο αποδείχτηκε προφητικό ή για την ακρίβεια φάνηκε ότι είναι η απόδειξη του ισχυρισμού μου ότι η Ελλάδα αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής. Αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώνεται απόλυτα γιατί αν διαβάσετε και αυτό το άρθρο του 2012, θα δείτε ότι τα ίδια προβλήματα υπάρχουν ακόμη. Ας σχολιάσουμε λοιπόν τα σημερινά πράγματα για να δούμε μήπως σε τρία χρόνια από σήμερα παραμένουν ακόμη τα ίδια!!!

Κανείς δεν ξεχνά ότι το περασμένο καλοκαίρι όλη η Βουλή ψήφισε το τρίτο μνημόνιο στο παρά πέντε προς απογοήτευση πολλών δυνάμεων που είχαν επενδύσει και επενδύουν ακόμη στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα που έλαβαν χώρα από την είσοδό μας στον 21ο αιώνα δεν θα έβλαπτε. Η κυβέρνηση Σημίτη παραδίδει την χώρα με χρέος 60% του ΑΕΠ εν μέσω κατηγοριών Αλγοσκούφη και Καραμανλή του μικρού ότι ξεπουλάνε τα ασημικά της οικονομίας. Παρεμπιπτόντως και ο Γιαννίτσης κάνει πρόταση για το ασφαλιστικό. Ποια ήταν τότε τα ασημικά της οικονομίας; Ήταν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ήταν η Αττική Οδός, ήταν η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κ.τ.λ. Αυτά τα ξεπουλημένα ασημικά υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα εξυπηρετούν απόλυτα τους πολίτες και τι λέτε; Δεν προσφέρουν και το κάτιτίς τους στο ΑΕΠ; Δεν θα μπορούσαμε να τα πούμε διαμαντικά; Ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη εκτοξεύουν το χρέος, και παραδίδουν την βόμβα του στα χέρια του αδαούς ΓΑΠ που μας έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και τελικά μας έβαλε στο πρώτο μνημόνιο. Ο Σαμαράς με τα «Ζάπεια Ι & ΙΙ» θα έσκιζε τα μνημόνια και τελικά μας φόρεσε καπέλο το δεύτερο μνημόνιο χειρότερο από του ΓΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε με την «Θεσσαλονίκη» θα καταργούσε το μνημόνιο με ένα νόμο, έφερε όμως τα πρωτόγνωρα, για όλους τους Έλληνες, «Capital Control» και βέβαια το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.

Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ; Όλα τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση λένε ότι υπάρχουν λεφτά, αλλά όταν έρθουν στην κυβέρνηση μας φέρνουν μνημόνια. Τι λέει η απλή λογική; Τα προβλήματα είναι πραγματικά, δύσκολα και δεν υπάρχουν λύσεις δεξιές, κεντρώες ή αριστερές. Κατά συνέπεια θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν ώστε να προταθούν και εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες και αποτελεσματικές λύσεις πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται σήμερα αν δούμε την τακτική της αντιπολίτευσης. Είναι παράλογο, ανορθολογικό, καιροσκοπικό, παλαιοκομματικό και αντιλαϊκό το πνεύμα της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει τους εφαρμοστέους νόμους που απορρέουν από το μνημόνιο που οι ίδιοι ψήφισαν το καλοκαίρι.

Τι μήνυμα στέλνουν στους ξένους επενδυτές που τους φιλάμε τα πόδια να έρθουν να επενδύσουν; Νομίζετε ότι θα βάλουν τα λεφτά τους σε χώρα που κινδυνεύουν να τα χάσουν από την απουσία πολιτικής συνεννόησης;
Η αντιπολίτευση τώρα αποδείχνεται «λίγη» και δεν συμβάλει στην προσπάθεια για την οριστική απεμπλοκή από τα μνημόνια, πράγμα που πέτυχε και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Εκεί όμως υπήρχε όχι στοιχειώδης συναίνεση αλλά ουσιαστική κοινή προσπάθεια. Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά δεν θέλουν την αλλαγή και η πολιτική της εκάστοτε αντιπολίτευσης τους χαϊδεύει τ’ αυτιά ότι όλα θα μείνουν ως έχουν και δεν θα χάσουν τίποτα. Δεν θέλουν την αλλαγή γιατί ζουν ακόμη την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην εποχή της σπατάλης και της οικονομικής ασυδοσίας. Ζουν στην ψευδαίσθηση του κρατισμού και του ανορθολογισμού. Οι Έλληνες κάνουν πέρα την λογική και πιστεύουν και ελπίζουν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Αυτό που λέω εκφράστηκε σήμερα 14/10/2015 που γράφεται το άρθρο, με την αντίδραση των κερκυραίων εναντίον της Fraport, αναδόχου εταιρείας για την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων. Από τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων της Κέρκυρας φαίνεται και αποδεικνύεται ο παραπάνω ισχυρισμός μου περί κρατισμού. Δεν ήταν τόσα χρόνια κρατικό το αεροδρόμιο; Γιατί δεν εκσυγχρονίστηκε και διατηρείται το ίδιο από την εποχή της Βλαχοπούλου στο έργο η «Κόμισσα της Κέρκυρας»; Αν δεν έχετε πάει στην Κέρκυρα με αεροπλάνο, σας πληροφορώ ότι στο τέταρτο σπουδαιότερο από τουριστική κίνησης αεροδρόμιο, όλη την τουριστική σαιζόν οι επιβάτες είτε είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα, είτε όρθιοι λόγω απουσίας καθισμάτων. Το αεροδρόμιο δεν έχει επεκταθεί παρά την δραματική αύξηση των αφίξεων. Είναι καταφανής, όχι μόνο η απουσία σύγχρονων και άνετων χώρων αναμονής, αλλά και η απουσία παράλληλων δράσεων π.χ. σύγχρονων καταστημάτων, παροχής υπηρεσιών π.χ. τραπεζικών, ιντερνετικών κ.τ.λ. Είτε δεν θέλουν να καταλάβουν είτε δεν καταλαβαίνουν, η παραχώρηση των αεροδρομίων δεν προκαλεί παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας όπως λένε διάφοροι άσχετοι. Μπορεί να φοβούνται οι υπάλληλοι του αεροδρομίου ότι θα ιδιωτικοποιηθούν και γι΄ αυτό αντιδρούν, αλλά το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο για το κράτος απ΄ ότι είναι σήμερα.
Πάρτε παράδειγμα την Ολυμπιακή. Είχαμε μια εταιρεία που πήγαινε σε όλο τον κόσμο με εξασφαλισμένη πελατεία, αλλά οι συνδικαλιστές και οι ανεξέλεγκτες μάσες την έκαναν να κολυμπάει στα χρέη. Πλήρωνε δηλαδή όλη η Ελλάδα για να απολαμβάνουν υπέρογκους μισθούς, χλίδα και υψηλές συντάξεις οι υπάλληλοι της. Την έκλεισε – και πολύ καλά έκανε – ο Χατζηδάκης και έχουμε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία την Aegean, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, απασχολεί ελληνικό προσωπικό, πληρώνει φόρους και τέλη και το κράτος έχει μόνο κέρδη και το μυαλό του ήσυχο. Κόπηκαν βέβαια οι μάσες. Εκεί κάπου παίζεται το παιχνίδι.

Ας δούμε ακόμη και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον Βαρουφάκειο πρόεδρο της επιτροπής τυχερών παιγνίων, που πάγωσε την επένδυση του ΟΠΑΠ για τα «φρουτάκια». Η επένδυση των 560 εκ. ευρώ είχε ξεκινήσει κανονικά και με το νόμο. Είχαν νοικιαστεί 1.600 καταστήματα, θα απασχολούνταν 10.000 άτομα, ο προϋπολογισμός το 2015 θα εισέπραττε 35εκ. ευρώ και το 2016 226 εκατομμύρια. Με το πάγωμα της σύμβασης δημιουργούνται μεγάλες απώλειες για τους διάφορους κατασκευαστές που θα διαμόρφωναν τα καταστήματα και φόρους τουλάχιστον 5 εκατ. το χρόνο από τα 10.000 ενοίκια. Η επένδυση πάει προς ακύρωση γιατί ο Βαρουφάκειος πρόεδρος κάτι άλλο έχει στο μυαλό του, αν δεν καταλαβαίνει τι χάνει η οικονομία από την «λανθασμένη» απόφασή του.
Αυτά τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της νοοτροπίας που διακατέχουν την Ελληνική κοινωνία. ΜΗ ΑΛΛΑΓΗ. Η αλλαγή έγινε όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ!!!! Τα συμφέροντα μικρά και μεγάλα δεν θέλουν την αλλαγή και δυστυχώς συνεχίζουν και σήμερα να κυριαρχούν. Θα σπάσουν μόνο αν όλο το πολιτικό σύστημα συνεργαστεί αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτό δεν βλέπουμε να γίνεται και έτσι η Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

ΥΓ. Με τις δραματικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που ψηφίζονται οσονούπω, υπενθυμίζω την εποχή Γιαννίτση και την απόπειρά του να το αναμορφώσει. Σύσσωμοι οι συνδικαλιστές, αντιπολίτευση και εργαζόμενοι αντέδρασαν με ένα «βροντερό όχι». Δεν είπαν ρε παιδιά ας δούμε τι λέει ο άνθρωπος. Έχει δίκιο ή άδικο; Μια στείρα άρνηση, καμιά αντιπρόταση και διάθεση για συζήτηση. Έτσι τα γεγονότα ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο και τώρα τα πράγματα είναι 100 φορές χειρότερα από αυτά που πρότεινε ο Γιαννίτσης. Θα μάθουμε ποτέ να συζητάμε λογικά; Όλα τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με σοβαρό σχέδιο και διάλογο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή