Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,Πάνου Σκουρλέτη, στο«Πρώτο Πρόγραμμα» 91.6 και 105.8:
«Να κατέβει ο κόσμος στην απεργία», να εναντιωθεί σύσσωμη η κοινωνία, μέσα και έξω από τη Βουλή, στο αντεργατικόκαι αντιαναπτυξιακό «νομοσχέδιο Χατζηδάκη» για τα εργασιακά, στην έννοια του εργαζόμενου – «λάστιχου», στην ιστορική οπισθοδρόμηση που δρομολογείται από την κυβέρνηση, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώνταςστο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91.6 και 105.8, στην εκπομπή «Στο Πρώτο… αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του επίμαχου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλέγμα μέτρων τα οποία πλήττουν τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων, με βλαπτική αντανάκλαση σε ολόκληρη την κοινωνία. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, απαντώνταςσε ερώτηση για το ζήτημα της παροχής προνομίων στους εμβολιασμένους, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που δεν πρέπει να κλείσει, αλλά προέχει η προσπάθεια για τον πιο γρήγορο εμβολιασμό, όσο γίνεται περισσότερων, σε μια περίοδο που οι προσδοκίες για την έκταση του εμβολιασμού δεν επαληθεύονται.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Να απαντήσει σύσσωμη η κοινωνία στο αντεργατικό νομοσχέδιο
«Η κοινωνία πρέπει να απαντήσει σύσσωμη. Να κατέβει ο κόσμος στην απεργία. Με κάθε μέσο και τρόπο, μέσα και έξω από τη Βουλή. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε ενάμιση αιώνα πριν».
«Αυτό που πάει να γίνει, θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τι, δηλαδή; Το να υπάρξει αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων που ορίζουν τα θέματα του χρόνου εργασίας, με ατομικές συμβάσεις. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για κάποιες επιχειρήσεις, γινόταν όταν συμφωνούσαν και τα δύο μέρη, όχι όμως σε ατομική βάση. Διότι δεν μπορείς να βάλεις τον εργαζόμενο, ο οποίος μιλάει από μια ανίσχυρη θέση, απέναντι στην εργοδοσία μόνο του να διαπραγματεύεται. Μέσα από το συνδικάτο του μπορεί να το κάνει».
«Δεν είναι μόνο το θέμα της κατάργησης του 8ωρου. Εδώ έχουμε ένα πλέγμα και άλλων μέτρων. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, που θα μπορούν να τους φωνάζουν να δουλεύουν δύο ώρες το πρωί, δύο ώρες το απόγευμα. Και να σε παίρνουν να στο πουν μισή ώρα πριν. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος γίνεται “λάστιχο” και κακοπληρωμένος».
«Συμβαίνει κάτι παράτυπα και παράνομα και τώρα πάμε να το νομιμοποιήσουμε. Που σημαίνει ότι θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Αντί να κοιτάξουν να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες, την ίδια ώρα ακυρώνουν και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ακριβώς διότι θέλουν να νομιμοποιήσουν μια ζωή που θα είναι δύσκολη για τους εργαζόμενους».
«Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Όταν έχουμε τεχνολογικές δυνατότητες, που μας δίνει η νέα ψηφιακή εποχή, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, όταν έχουμε ανάγκη να αυξήσουμε την απασχόληση, δεν κάνουμε τρικ για να αυξήσουμε τις απλήρωτες υπερωρίες, για να εφαρμόσουμε το 10ωρο στην πράξη».
«Την ίδια ώρα χτυπούν και τον συνδικαλισμό, την απεργία. Δεν θα μπορείτε να κάνετε απεργία, όπως το κάνατε μέχρι τώρα. Συμφωνώ με το να υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία έτσι όπως έχει κατακτηθεί εδώ και, πλέον, αιώνες. Ας μη γυρίσουμε πίσω, ας μη φτάσουμε σε έναν κόσμο όπου και αυτή η κατάκτηση, για της ανθρωπότητα πια και για τους εργαζόμενους, θα τεθεί υπό αίρεση».
Η προσπάθεια για γρήγορο εμβολιασμό όσο περισσότερων γίνεται, προέχει από τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων
«Αντί να ασχολούμαστε με αυτή τη συζήτηση, η οποία είναι καλό να γίνεται αλλά δεν πρέπει να κλείσει , βλέπετε πόσο προσεκτικός είμαι, ας κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να πειστεί και γρήγορα να κάνει τα εμβόλια».
«Είμαστε κάτω από τις αρχικές προσδοκίες και επιδιώξεις. Όλοι ξέρουμε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα τέλη του Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού, δεν νομίζω να προλάβουν όλοι όσοι διατίθενται να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό».
«Επειδή δεν μιλάμε για μια υπόθεση που θα ολοκληρωθεί στην τρέχουσα χρονιά, αλλά όπως φαίνεται η ανάγκη του εμβολιασμού θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να έχουμε ένα διαρκές σύστημα παρακολούθησης και εξυπηρέτησης του εμβολιασμού».
«Κυρίως οι κυβερνήσεις, επιτέλους να συστρατευτούν μετην άρση της πατέντας. Καθολική, παγκόσμια απάντηση στο θέμα της πανδημίας δεν μπορεί να δοθεί όταν στην Ινδία πεθαίνουν, στην Αλβανία μπορεί να έχουν περισσότερα κρούσματα και στην Ελλάδα, ενδεχομένως, λιγότερα. Δεν απαντάει έτσι η ανθρωπότητα. Και είναι απαράδεκτο κάποιες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των κερδών των πολυεθνικών και όχι την προστασία της ζωής».
Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρέπει να πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους
«Το τελικό αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τις χαμηλότερες αξίες και, άρα, τον πιο αδύναμο οικονομικά κόσμο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, στη βάση της λογικής που, όπως έχει φανεί, κινείται η παρούσα κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα. Οι κερδισμένοι των αλλαγών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, είναι κυρίως οι μεγάλες περιουσίες και τα υψηλά εισοδήματα».
«Μιλάμε, όμως, για τις ακίνητες περιουσίες και την ίδια ώρα έχουν “απελευθερωθεί” οι πλειστηριασμοί. Άρα, για ποια ακίνητη περιουσία μιλάμε για κάποιους ανθρώπους; Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να δούμε».